Sokan vélik úgy: megakadályozható lett volna a tavaly decemberi tragédia, annak fényében, hogy a riasztó meg is szólalt, bejelzett, a szolgáltató munkatásai pedig ki is mentek a helyszínre, ám mivel nem láttak semmi gyanúsat, eljöttek. Ennek fényében a család ügyvédhez fordult segítségért.

Füstmérgezés okozhatta a halálát

A színész-zenész hirtelen, váratlan halála az év legelején az egész országot megrázta. Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon írtunk róla, solymári otthonában 2021. december 31-én tűz keletkezett, halálát minden bizonnyal füstmérgezés okozta. Holttestét másnap a saját családja találta meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kémény vagy szellőző

Kiérkezik a biztonsági szolgálat, ahogy kell, megnézi, látja, hogy a szellőzőn jön a füst. Na most hogy ő összekeveri a szellőzőt a kéménnyel, vagy össze lehet-e keverni egyáltalán a kéménnyel, ez kérdés – erről beszélt a család ügyvédje.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem ébresztették fel

Látja, hogy onnan jön a füst, nem akarja felébreszteni a Bernátot, és elmegy – tette hozzá az ügyvéd.

Veszélyeztetés

Az az álláspontunk, hogy ez egy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés – vázolta a család által jogilag kifogásolt eseménysort májusban Dr. Borbély Zoltán, aki szerint egyértelműen nem lehet összekeverni egy szellőzőt és egy kéményt, így egy foglalkozási szabályszegés történt.

Bűncselekmény volt

A Pest Megyei Főügyészség hatályon kívül helyezte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi döntését, amelyben elutasították a panaszunkat. Az ügyészség nyomozást rendelt el, hiszen további vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, fennáll-e a bűncselekmény gyanúja.

Új hatóság

Indítványozzuk továbbá, hogy másik nyomozóhatóságot jelöljenek ki az ügyben – mondta az ügyvéd a Blikknek.

Nagy tervei voltak

Bernát édesanyja, Márta arról beszélt, hogy fiának nagy tervei voltak a halála előtt a magánéletét illetően. Sajnos ezek már nem valósulhattak meg.

Gyereket vállalt volna

A fiam barátai is gyakran keresnek, nemrég egyikük azt mesélte, Bernáttal arról beszéltek, hogy ideje lenne megállapodnia, családot alapítani. Talán volt kialakulóban egy kapcsolata, és tudom, szeretett volna gyerekeket. Mi is vágytunk már unokákra, és remélem, ez hamarosan megadatik. Bár ez sem adná vissza a gyermekünket, talán enyhítene a fájdalmunkon – mondta az édesanya.

Kiment a járőr

A szülőket, hónapokkal fiuk elvesztése után sem hagyják nyugodni a történtek. A gyászoló édesanya szerint a halál éjjelén megszólalt Bernáth házában a riasztó, a járőr pedig kiment a helyszínre. „Utólag derült ki számomra az iratokból, hogy a cég alkalmazottja szerint a fiam még élt, amikor kint volt, mert hallotta őt horkolni, viszont a füstöt is látta”.

Megmenthető lett volna?

„Számomra teljesen egyértelmű, hogy a haláláért semmilyen felelősség nem terheli Bernátot. A hatóság feladata kideríteni, hogy történt-e bármilyen személyi mulasztás az ügyben, adott esetben valaki szegett-e meg foglalkozási szabályt, elmulasztotta-e a segítségnyújtást és hogy megmenthette volna-e bárki Bernát életét, amennyiben a foglalkozásuk szabályait betartva járnak el. Határozott álláspontom, hogy jelen ügyet lehetetlen közigazgatási eljárás kereteiben lezárni”  – mondta korábban Borbély Zoltán, ügyvéd, a család jogi képviselője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Babicsek Bernát