A koronavírus-járvány első hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be Németországban novemberre. A németek már készülnek arra, amit a magyar származású hálózatkutató Barabási Albert László éppen ma mondott: nagyon nehéz novemberünk lesz. A németek most előre menekülnek, különben gyógyszerhiány és valóságos koronavírus-katasztrófa lehet Európa leggazdagabb országában.

Gyorsul a járvány, duplázódnak a számok

A járvány gyorsulása révén a teszttel kiszűrt fertőzések száma már hét nap alatt megduplázódik, az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma pedig tíz nap alatt duplázódik – mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Robbanásszerű növekedés

A folyamat feltartóztatásához “közös erőfeszítésre” van szükség, “ki kell szabadulni az exponenciális (robbanásszerű) növekedésből” – emelte ki. Az esetek 75 százalékában nem tudni, hogy miként történt a fertőzés, ezért széles körben csökkenteni kell a vírus átadásának veszélyével járó kapcsolatokat – mondta a kancellár.

Gyógyszerhiány

A korlátozások célja az “akut egészségügyi szükségállapot” elkerülése. Ehhez gondoskodni kell arról, hogy a kapcsolatkutatással foglalkozó helyi egészségügyi hatóságok ismét fel tudják tárni és meg tudják szakítani a fertőzési láncolatokat. Ha nem lehet követni a vírus útjait, akkor ellenőrizetlenül terjed tovább, ami gyorsan súlyos következményekhez, egyebek mellett az intenzív osztályok telítődéséhez és gyógyszerhiányhoz vezet – mondta Angela Merkel.

Négy hetes korlátozások

Németországban november 2-tól november 30-ig érvényes szabályok szerint legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán-, vagy közterületen. Ez a novemberre vonatkozó német leállás teljesen egybecseng a magyar származású hálózatkutató Barabási Albert László legutóbbi jóslatával, amelyben ő is arról beszélt, hogy a november nagyon nehéz lesz. Roppant érdekes a cikk, ide kattintva éred el.

Leállítanak szinte mindent

A vendéglők csak elvitelre főzhetnek. A kulturális intézmények mellett csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat is, a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak.

Lezárások

Befagyasztják az amatőr sport intézményrendszerét is. Új korlátozásokat vezetnek be a szolgáltató szektor számos további területén, így például a fodrászokon és a gyógytornászokon kívül valamennyi szolgáltató kényszerszünetet tart, akinek munkájához közvetlen testi kapcsolat szükséges az ügyféllel, vendéggel. A kiskereskedelemben új szabály, hogy az üzlethelyiségekben tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

Fertőzési lánc

Az egészségügyi hatóságok akkor tudják feltárni valamennyi fertőzési láncolatot, ha a megelőző hét napon kiszűrt fertőződések százezer lakosra vetített száma 50 alatt van. Ezt az állapotot kell ismét elérni – fejtette ki a kancellár.

Megtérítik a károkat

Németországban a korlátozásokkal sújtott vállalkozások és egyéb szervezetek – például színházak vagy sportegyesületek – bevételkiesésének 75 százalékát megtérítik. Az ötvennél több embert foglalkoztató cégek esetében a vállalatok állami támogatásáról szóló európai uniós szabályokhoz igazítják a kártérítés mértékét. A programra tízmilliárd eurót (3670 milliárd forint) fordítanak.

Négyhetes terápia

A korlátozások igen súlyosak, de nem lehet tovább várni velük. A “négyhetes terápia” következetes végrehajtása viszont “jó alapot” biztosíthat ahhoz, hogy Németország átvészelje a telet a világjárvány közepette – mondták.

Családon belüli erőszak

Minden nap számít. Az iskolák és óvodák működésének fenntartása azért is kiemelten fontos, mert bezárásuk drámai társadalmi következményekhez, például a családon belüli erőszak elharapódzásához vezetne – mondták a német politikusok.

MTI/BPK – Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán