Megkezdték a tárgyalásokat egy komoly nagy koreai egyetemi kampusz létrehozásáról Budapesten – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a magyar fővárosban tartott rendezvényen.

Feljebb emelik

Orbán Viktor a “V4-Korea Üzleti Fórum” megnyitóján kiemelte: a Magyarország és Dél-Korea közötti – egyébként szívélyes, jó és baráti kapcsolatokat – egy szinttel feljebb emelik, stratégiai szintre, és a gazdaságon túl kiterjesztik a tudományra, a kutatásra és az oktatásra is.

Szegények voltak, gazdagok lettek

A magyarok számára Dél-Korea egy rejtélyes ország, mert nehéz megérteni, hogy egy ország, amely 50 éve még a legszegényebbek közé tartozott, ma a világ 12. legnagyobb GDP-jét tudja előállítani – fejtegette a magyar kormányfő.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kommunizmus után

“Amikor a kommunizmust sikerült összedönteni, 1990-ben mi is azt reméltük, hogy egy ilyen pályát találunk magunknak”, de eltelt 30 év, és nem biztos, hogy megtaláltuk ezt a pályát – fogalmazott a miniszterlenök.

Lenyűgöző

Az a teljesítmény, amelyet Korea nyújtott az elmúlt évtizedekben, lenyűgöző – bókolt a vendégeknek, köztük Dél-Korea elnökének Orbán Viktor.

Új világrend 

A kormányfő kitért rá: most egy új világrend alakul ki politikai, gazdasági és technológiai értelemben is. A világgazdasági változásoknak a tempóját keletről diktálják, a forradalmi megújuláson áteső iparágakban a legnagyobb beruházások keletről érkeznek.

Rekord

Orbán Viktor a magyar-koreai gazdasági kapcsolatokat illetően közölte: a kereskedelmi forgalom az elmúlt 10 évben a tízszeresére növekedett, a világjárvány alatt is rekordot döntött, és az idén a tavalyit is meg fogja haladni a kereskedelmi volumen.

Európa vajúdik

A miniszterelnök az európai helyzettel kapcsolatban kifejtette: “Európa ma vajúdik”, elvesztette az elmúlt években a versenyképességét, “elvesztettük ezt a gazdaságban, elvesztettük a hatékonyságban, demográfiai gondok is gyötörnek bennünket, és biztonsági problémákkal is meg kell küzdenünk”.

Hableány

A dél-koreai elnök rövid nyilatkozatában köszönetet mondott a Hableány sétahajó balesetével kapcsolatos magyar hozzáállásért, jelezve, hogy a magyar miniszterelnök minden szükséges erőforrást biztosított az eltűntek felkutatására. Azt is kifejtette: a két országnak sok területen vannak közös vonásai, és olyan innovatív területeken is együttműködik, mint az elektromos autók gyártása.

A kínai egyetem, mint botránykő

Címlapfotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mun Dzse In dél-koreai elnök és Orbán Viktor kormányfő a V4-Korea üzleti fórumon Budapesten. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán