A Fővárosi Közgyűlés a covid miatt 9 hónapja nem ült össze. A város vezetőinek egyik fontos döntése ma az volt, hogy megszavazták: Budapest nem szeretne a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazdája lenni, ha a kormány végrehajtja a Fudan-törvényt. Másik fontos döntése a közgyűlésnek, hogy a 14 éven aluliak mától ingyen használhatják a tömegközlekedést Budapesten. Közben Palkovics László miniszter beszólt a főpolgármesternek, Karácsony Gergely erre keményen válaszolt.

Atlétikai VB – Fudan Egyetem

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt nem lehetett testületi ülést összehívni, ez idő alatt a főpolgármester gyakorolta a közgyűlés jogköreit. Ma több mint kilenc hónap szünet után tartottak közgyűlést Karácsony Gergely vezetésével. A szerdai ülés legfontosabb pontja az atlétikai vb-ről szólt, amit 18-13 arányban szavazott meg a fővárosi testület. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lesz VB ha lesz Fudan

A döntés lényege, hogy Budapest nem szeretne a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazdája lenni, ha végrehajtják a Fudan-törvényt, és a Diákvárosnak szánt területből a Fudan Egyetemnak adnak át telkeket, de akkor is vétóznak, ha a kormány nem teljesíti az Egészséges Budapest Program 2021-es kifizetéseit.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Sakkjátszma

Ez tehát még nem jelenti azt, hogy a közgyűlés biztosan visszavonja a hozzájárulást a vb-hez, az elfogadott határozat szerint csak akkor történik ez meg, ha jogilag is megtörténik a Diákvárosnak szánt terület átadása, ami a Fudan-törvényben benne van – írja a Telex. Emellett arra is felszólították a határozatban a kormányt, hogy a Fudanról szóló népszavazás eredményéig ne hozzon semmilyen, Fudant érintő intézkedést. A vétónak azonban könnyen lehet, hogy csak politikai jelentősége van, az atlétikai szövetség ugyanis állítja, a főváros nem szerződő fél, a pályázatot a szövetség adta.

Magyar pénzből kínai egyetem?

A kínai Fudan Egyetemet a magyar adófizetők pénzéből, mintegy 500 milliárd forintból építené fel a kormány ott, ahová korábban a Diákváros megvalósítását ígérték. A Fudan fizetős elitegyetem, vélhetően nem a magyar diákok többsége járna oda. A főváros viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a Csepel-sziget északi csücskénél az a Diákváros valósuljon meg, amely sok tízezer magyar vidéki és fővárosi diáknak kínálna olcsó, minőségi szállást és kulturális intézményeket.

A kormány embere szerint komolytalan

A kormányban a Fudan-projektért Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a felelős. A közgyűlés döntése után így nyilatkozott az ATV-nek: „Nem tudjuk, mi történik, nem tudjuk, Karácsony Gergely miért nem szavaztatta meg a Fővárosi Közgyűlést végül a vétóról, “de ez komolytalan”. „Rossz érzésem van, amikor a főpolgármester úr az ország legfejleszthetőbb területéről beszél, talán már nem is Diákvárost, “hanem luxus jacht-kikötőket, luxus apartmanokat lát” ‒ így kommentálta az atv.hu-nak Palkovics László a főváros döntését az atlétikai vb-ről.

Beteges hazudozó

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt Karácsony Gergely a Facebook oldalán válaszolt Palkovicsnak. Ezt írta a főpolgármester: „Na, megszólalt a kormány beteges hazudozóinak talán legnagyobbika. Palkovics úr, a kínai befolyásszerzésért felelős miniszter, aki már annyifélét hazudozott össze a Fudanról és a Diákvárosról, hogy legutóbbi egyeztetésünkön maga is csúnyán belezavarodott. És most ennek az embernek van képe arról beszélni, hogy a Diákváros helyére mi akarnánk „luxusapartmanokat”, vagy „luxus jachtkikötőket”. Vajon mire gondolhatott?” – teszi fel a kérdést a főpolgármester, majd így folytatja:

14 milliárd ment eddig a Fudan-alapítványba

„Olyasmi luxusra, mint a miniszterelnök családjának hatvanpusztai birtoka? Vagy olyan kikötőre, ahova beférnek Mészáros és Szíjj jachtjai, hogy rögtön innen indulhasson a kormányfő és a külügyminiszter nyaralni, ne kelljen már az adófizetők pénzén állami géppel repkedniük? Erről vizionál az a miniszter, aki már 14 milliárdnyi közpénzt folyatott a Fudan-alapítványba?” – írja Karácsony Gergely.

Kiszervezett közvagyon

A főpolgármester hozzáteszi: „A valóság az, hogy két dolog lesz, miniszter úr, és mi ennek szereztünk érvényt a mai Fővárosi Közgyűlésen. Az egyik, hogy Önök mindezért felelni fognak, vissza fogjuk szerezni a kínaiak hasznára kiszervezett közvagyont, nincs több luxusbirtok, se repkedés, se jachtozás, elszámoltatás meg jóvátétel, az viszont lesz. A másik, hogy nem a kínai egyetem, hanem a Diákváros fog megépülni, nem másért, hanem több tízezer magyar fiatal boldogulásáért. Én szóltam” – fejezi be posztját Karácsony Gergely.

Ingyen utazhatnak a 14 éven aluliak a BKV járatain

A Fővárosi Közgyűlés ma azt is megszavazta, hogy szerdától ingyen használhatják a fővárosi közösségi közlekedést a 14 éven aluliak. Ez Karácsony Gergely választási programjának volt a része. A döntés értelmében szeptember 2-tól a fővárosi közösségi közlekedési járatokon díjmentesen utazhatnak a 14 éven aluli fiatalok. Ezzel a lépéssel megállítható a közösségi közlekedéstől elpártolók számának növekedése, ami a covid időszaka alatt annak ellenére nőtt még tovább, hogy a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más terekben – írják a Városháza szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A szüleiket is várják

Azt várják, hogy a döntés után a covid előtti szintre is nőhet a közösségi közlekedéssel utazók száma: a 14 éven aluliak ingyenes utazásával nemcsak ők, de a szüleik is visszacsábíthatók ide, miközben pozitív hatásként jelenik meg a jövő generációjának tudatos közlekedésre való nevelése.

Még 10 ezer bérlet kell

Mint írják: Egyúttal családtámogató intézkedésről is van szó, hiszen jelentős összeg marad a szülők zsebében, miközben a Fővárost sem éri anyagi veszteség: ha az akcióban érintett 121 ezer diákból minden tizedik esetében el tudják érni, hogy a szülő közösségi közlekedésre váltson, akkor az intézkedés nullszaldós, tehát nem okoz többletkiadást a fővárosi költségvetésnek. Ehhez az szükséges, hogy megközelítőleg havonta 10 ezer bérlettel több legyen értékesítve a felnőtt utazók részére a 2021-es átlaghoz képest. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Forrás: MTI