Budapest 17. kerületének legnagyobb egészségügyi intézménye, a HT Medical Center arról írt Facebookon, hogy állami vagy önkormányzati segítség nélkül már nem sokáig tudják korlátlanul finanszírozni a teljes kerületi egészségügyi ellátást.

Fizetős és állami

A kerület központjában álló háromemeletes Medical Center egy 100 százalékban magánintézmény, ahol a fizetős magánellátás mellett tb-s szakellátást is nyújtanak a kerületi lakosoknak. Csakhogy az állami finanszírozás, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő fizet az intézménynek egy-egy tb-s szakellátásért, az jelenleg annyira alacsony, hogy a működési költségeket sem fedezi. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nőnek a várólisták

„Szinte az összes tb-s ellátást az intézményünk saját forrásból, saját költség terhére finanszírozza, amelyet egyre kevésbé tudunk fenntartani. Sajnos fogynak az erőforrásaink, magánintézményként állami vagy önkormányzati segítség nélkül nem tudjuk korlátlanul finanszírozni a teljes 17. kerület egészségügy ellátását. Ez az oka annak, hogy intézményünkben egyre hosszabbak a várólisták, és egyre kevesebb NEAK-finanszírozott ellátás elérhető” – írták.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Marad a magánellátás

A poszt szerint mivel a Medical Center egy magántulajdonú vállalkozás, ezért a magánellátás továbbra is elérhető lesz náluk, viszont a jövőben, amennyiben az állam által biztosított finanszírozás nem változik, az intézményben teljesen el fog fogyni a közfinanszírozott ellátás.

Nem foglalkoznak velük

Az elmúlt két évben többször is jelezték a problémát az illetékesek felé, és bemutatták nekik azokat a fotókat is, amelyeket minden hónap elején készítenek az ellátásra váró betegek hosszú soráról. „Sajnos mindeddig eredménytelenül” – zárják a posztot.

Tisztázták a helyzetet

A félreértések elkerülése érdekében tájékoztatjuk tisztelt Pácienseinket, hogy nem kívánjuk feladni a NEAK finanszírozott szolgáltatások nyújtását, sőt, a végsőkig ki fogunk tartani az állami finanszírozott szolgáltatások nyújtása mellett, és így a mindenkori lehetőségekhez mérten (amíg a finanszírozás engedi) szolgáltatni fogunk TB alapon is – írják az újabb posztban.

Egyre rosszabb helyzetben

Ahogy írtunk róla, pénteken levelet kapott a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, amelyben arról tájékoztatják, hogy amennyiben öt napon belül nem rendezik tartozásukat, akkor lekapcsolják náluk az áramot és a gázt.

Intézmények sora állhat le

Ez azt jelenti, hogy nem lesz se villany, se fűtés, ami az összes intézményüket érinti. Ebbe beletartozna a józsefvárosi Dankó utcai hajléktalankórházat is, amelynek működése leállna. Szintúgy nem működne tovább a főiskola, az óvoda, és a hajléktalanellátás is.

Üzemanyagzabáló gépek

Most a 8. kerületi központba megpróbálnak szerezni két generátort, ami gázolajjal működik. Azonban ezek költsége is hatmillió forint, ráadásul a működtetési költségük is horribilis, mivel folyamatosan menniük kell, így naponta 140 liter üzemanyagot fogyasztanak.

Ott spórolnak, ahol csak tudnak

Így havi szinten 3 millió forint lenne az üzemeltetési költség. Így ha nagyon takarékosak, akkor a legszükségesebb áramot elő tudják állítani. Mindez azt jelenti, hogy ahol nem kell a villany, ott lekapcsolják, emellett a fűtési funkcióval ellátott légkondicionálókat is kikapcsolják.

Már készülnek a cserépkályhával

Emellett kabátot és dupla takarót adnak a kórházban a hajléktalan emberekre, s megpróbálkoznak a hagyományos cserépkályhás fűtéssel vagy éppen a vaskályhával. „Képzeljék el az idősotthonainkat, amikben nem tudunk fűteni, és a kórházunkat, ahonnan ki kell tolnunk a láb nélküli embereket az utcára, mert nem fogjuk tudni őket ellátni” – mondja Iványi Gábor.

Ukrajnába szánták eredetileg

„Ilyen generátorból néhányat korábban szereztünk, amiket Ukrajnába vittünk. Azt hittük, hogy ez ott kell, ahol háború van. És nem ott, abban az országban, amely állítólag mindenki számára irigyelt hely, mert ott van a legnagyobb biztonság és béke, a legtökéletesebb szociális és egészségügyi ellátás, ahogy ezt hallom. Nem tapasztalom, de hallom” – fűzte hozzá a Józsefváros Újság cikke szerint.

Rút dolgok a hivatkozási alap

„Azt gondolom, hogy a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni rút dolog” – hangoztatta az államtitkár, megjegyezve, hogy a szervezetnek ebben az esetben is szükséges ellátnia feladatait. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép forrása: az intézmény Facebook oldala