Emberölés előkészületének bűntette miatt folytat nyomozást, amely ügyben bűnügyi akciót tartott az ügyészség.

Az akció

A nyomozó ügyészség utasítására folytattak akciót a rendőrök. Ennek során embereket vettek őrizetbe, motoztak meg, foglaltak le iratokat, adatokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fejér megyébe vezetnek a szálak

A nyomozók gyanúja szerint 2021. szeptember 11-én egy Fejér megyei községben történt találkozó a csoport vezetői emberölések elkövetésére hívták fel a csoport tagjait azzal egy videóben, „hogy ha ölnek, öljenek szépen”.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Radikális csoport

A radikális politikai nézeteket valló csoportosulás tagjaival vezetőjük közölte, hogy „hadiállapot van”, és az igazságszolgáltatás tagjaira – így különösen az un. devizahiteles perek kapcsán eljáró bírákra és családjukra – „ az én ítéletem halál”.

Kivégzéssel fenyegettek

Ezt követően a „Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának Bírósága” nevében egy másik vezető beszélt a videón, aki halálos ítéleteket hirdetett általa név szerint megjelölt állami vezetőkre, kormánypárti és ellenzéki vezető politikusokra, továbbá közéleti szereplőkre.

Volt már büntetve

A magát bírónak nevező férfi – akit korábban Molotov koktéllal elkövetett rongálás miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek – felszólította „a végrehajtó testületet az ítélet végrehajtására”, azzal, hogy mivel az jogszerű, nem valósít meg bűncselekményt.

Ölésre buzdítottak

A csoportosulás másik vezetője arra utasította a tagokat, hogy ne szervezetten, hanem egyesével öljenek.  Az emberölések végrehajtására többen jelentkeztek.

Két ember őrizetben

A jelenleg is folyamatban lévő akció során az ügyészség eddig két elkövető őrizetét rendelte el, és vizsgálja súlyosabb bűncselekmény megvalósulását is.

Müller Cecília is célpont volt?

A Blikk azt találgatja, hogy az országos tisztifőorvos is célpont lehetett mert jó ideje testőrök védik. Más kérdés, hogy ez már hónapig óta így van, a csoport azonban csak szeptemberben bukott le.

Videó az elfogásról

Mi is az a devizahitelezési válság?

2008-ban, amikor az Amerikai Egyesült Államokban összeomlott a gazdaság és a pénzpiacok a külföldi devizában eladósodott magyarok helyzetét és kilátásait az árfolyamgyengülés drasztikusan rontotta. A válság kirobbanását követően emberek tizezrei veszítették el a munkahelyüket, amely tovább súlyosbította a devizahitel-válságot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

2005-ben kezdett felfutni a devizahitelezés

2005 elején egy 5 millió forintos, 20 éves lejáratú lakáshitelt 6-7 százalékos teljes hiteldíjmutató mellett tudott felvenni valaki, amely jelentős mértékben olcsóbb volt, mint a 8,5-9,5 százalékos támogatott forinthitelek (amelyeket folyamatosan vezettek ki). A piaci
kamatozás melletti forinthitelek pedig 18-20 százalék körül alakult, amely az átlagos magyar háztartás számára megfizethetetlen volt. Így azok a családok, akik szerettek volna saját tulajdonú ingatlanba költözni, és hogy fizetni tudják a törlesztőrészleteket, az olcsónak tűnő deviza alapú hiteleket kezdték felvenni a bankoktól. A devizahitelezésről szóló egyik legértehetőbb tanulmányt ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció