A Szputnyik V vakcina hatékonysága 83 százalékos az új típusú koronavírus delta variánsa ellen – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter az első orosz oltóanyag hivatalos bejegyzésének első évfordulóján.

Hatékonynak mondják

Murasko szerint a Szputnyik V-vel való beoltottság több mint 95 százalékban véd meg a nehéz lefolyású Covid-19-től.

69 ország

Az első orosz vakcina használatát mára 69 országban engedélyezték, amelyek összlakossága 3,7 milliárd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Orron keresztül lehet majd használni

Alekszandr Gincburg akadémikus, a vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet vezetője az Izvesztyija című napilapnak kijelentette, hogy kész a klinikai tesztelésre a Szputnyik V nazális változata.

Permet formájában

Elmondta, hogy a szervezetbe az orron át bepermetezhető készítmény voltaképpen az oltóanyag második összetevője.

Állítólag tesztelnek

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 170,1 millió, az elmúlt napon pedig 388 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 256 373 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Központban

Bécs városa szerdán újabb oltópontot nyitott a koronavírus elleni oltáspkhoz, ezúttal a Stephansdomban, azaz a Szent István-székesegyházban.

Bejelentkezés nélkül

Az oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül csütörtöktől vasárnapig 10 és 21 óra között lehet felvenni az oltást, és egyelőre augusztus 22-éig lesz üzemben. A 18 éven felülieknek a Johnson & Johnson, míg a 12-17 éves korosztálynak a BioNTech/Pfizer vakcinája áll rendelkezésre.

Kishajó a Dunán

Bécs városa – az ingyenes tesztelés mellett – nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több embert elérjenek az oltással: az oltópontokon kívül számos bevásárlóközpontban és az Austria Centerben is folyik az immunizálás, sőt, oltóbuszok, illetve egy, erre a célra kialakított kishajó a Dunán is járja a várost.

Ausztriában egyharmaddal kevesebben haltak meg, mint Magyarországon

Ausztriában eddig 5 364 105 ember kapta meg a vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 891 092-en. Az elmúlt 24 órában jelentősen megugrott az új megbetegedések száma: 902 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést. A járvány halálos áldozatainak száma Ausztriában 10752, nálunk 30 ezer felett van ez a szám.

Címlapfotó: MTI/Balazs Attila