Egy testvérpár ült azon a kisgépen, amely szombaton délelőtt lezuhant Ráckeresztúr és Martonvásár környékén. Amint arról korábban beszámoltunk, a gépet egy milliárdos üzletember vezette. dr. Magyari József korábban azt írta magáról, hogy gyermekkora óta rajong a repülőkért, hobbijának pedig a repüléstörténetet nevezte meg.

Szörnyethalt a testvérpár

A Vértesi Erőmű volt elnök-vezérigazgatója és 19 éves testvére, a zuhanás után, azonnal szörnyethaltak. Szakértők szerint esélyük sem volt a túlélésre. A gép tulajdonosa és üzembetartója dr. Magyari József volt, aki a baleset során meghalt.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Függőlegesen zuhanhatott

A gép, szombat délelőtt, Tökölről indult utolsó útjára. „Az ütközés energiája rendkívül nagy volt gyakorlatilag a gépnek az első fele teljesen elfogyott. Feltehetően függőleges zuhanásban csapódhatott a talajba. Az ütközés következtében nagyon nagy erők léptek föl, gyakorlatilag a gépnek csak a farka maradt felismerhető – mondta az RTL Híradónak Madas László.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

300 km/h repülhetett

A repülési szakértő szerint az sem kizárt, hogy akár 300 kilométer per óránál nagyobb sebességgel fúródott a gép a talajba. A gép fülkéjét csak munkagéppel tudták kiemelni, mert a kisrepülő olyan mélyen fúródott a talajba. Csak ekkor derült ki, hogy gépen ketten ültek.

A repülőgép roncsai

Forrás: Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Feltuningolhatták a motorját

A gép egy Extra 330-as műrepülőgép volt, amelyet 1998-ban gyártottak és korábban Besenyei Péter műrepülő-világbajnok is vezette. A szakértő szerint a kisgép motorját feltuningolták, hogy nagyobb erőt tudjon kifejteni.

Folyik a vizsgálat

A Közlekedésbiztonsági Szervezet és a légügyi hatóság is vizsgálja a történteket, de ezeken a gépeken nem előírás az adatrögzítő, feltehetően ezen a gépen sem volt. A rendőrség pedig bűntetőeljárásban vizsgálja a balesetet.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Besenyei Péter vezette korábban ezt a gépet

Magyari József pályafutása

Dr. Magyari József, a gép tulajdonosa és a baleset egyik áldozata a rendszerváltás óta számtalan fontos állami és piaci pozíciót töltött be. A 90-es években egy vagyonkezelőt irányított, később pénzügyi és tanácsadó cégek felügyelőbizottságában is feltűnt, 2013–2014 között rövid ideig a külügyi tárca főtanácsosa volt, majd egy éven át Magyarország szingapúri nagykövetségén dolgozott konzulként. 2015-ben a Vértesi Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója volt, majd MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt vezérigazgatója lett.  

Kiemelt kép: a lezuhant gép roncsai – Forrás: Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület