Gyarmati Andrea megtörte a csendet és elmesélte, mi történt vele 50 évvel ezelőtt a Müncheni olimpián, amikor terroristák rátámadtak a játékosokra. Az akkor 18 éves olimpikon közelről hallotta a döbbenetes túszdráma hangját, a lövéseket, robbanásokat, de bevallotta, valami egészen más járt a fejében.

Csalódott volt

Az 1972. szeptember 5-én, az akkor 18 éves Gyarmati Andrea már túl volt a Müncheni olimpia úszószámain. Annak ellenére, hogy a 100 méteres pillangóúszás középfutamában világcsúccsal győzött, a döntőn rosszul rajtolt, nem sikerült a futam és a harmadik helyen végzett. Az aranyvárományos úszó csalódott volt, úgy érezte nem sikerült neki ez az olimpia. Andrea legjobb érme ezen az olimpián a hátúszásban megszerzett ezüstérem volt. Később abba is hagyta a profi úszást, elvégezte az orvostudományi egyetemet és gyermekorvos, majd népszerű háziorvos lett, több könyvet írt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kézen fogva sétáltak, közben lőttek

A terrortámadás napján Gyarmati Andrea a későbbi férjével, Hesz Mihály olimpiai bajnok kajakozóval kézen fogva sétáltak a müncheni olimpiai faluban. Andrea egyszer csak azt mondja a szerelmének: „Te itt lőnek!” – Andrea elmondása szerint az akkori szerelme azt mondta – „Dehogy, bizonyára tűzijátékot durrogtatnak valahol”- mesélte az olimpikon az 50 évvel ezelőtti eseményeket Bochkor Gábornak a Sláger Rádióban.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Hallotta a lövéseket

Andrea elmondása szerint kora délután volt és ő határozottan emlékszik arra, hogy hallotta a lövéseket. Azt, hogy pontosan mi történt ő is a tévéből tudta meg, ugyanis a német csatornák élőben adták a túszdrámát. Az egykori olimpikon azt is elmesélte, hogy a terroristáknak nem volt nehéz dolguk, hiszen az olimpiai falu és az olimpia biztonsági intézkedései nyomába sem értek egy mai olimpia biztonsági intézkedéseinek.

Laza biztonsági szabályok

Gyarmati Andrea elmesélte, egy közönséges fényképes igazolvánnyal simán be lehetett jutni bárhová, sőt a szabályok olyan lazák voltak, hogy akár igazolvány nélkül is be lehetett jutni még a női sportolók szállására is. Ezzel kapcsolatban is elmesélt egy történetet.

Filmsztár Gyarmati Andreával

Az akkor híres amerikai színész, Kirk Duglas (Michael Duglas édesapja) az olimpiai falu bejáratánál állt. “Láttam, hogy szeretne bemenni és odaléptem hozzá” – meséli Gyarmati Andrea. “Kicsit beszélgettünk, majd karon fogtam és simán átmentem vele a bejáraton. Neki nem volt semmilyen igazolványa, mégis egy sportolóval a karján beléphetett” – mondta Andrea a rádióban.

Pótolimpiában bíztak a sportolók

Gyarmati Andrea 50 év távlatából elárulta, amikor megtudta, hogy a drámai események miatt lefújják az olimpiát, abban bízott, hogy lesz majd egy pótolimpia, ahol előről kezdenek mindent, ezzel lehetősége lesz javítani és ismét úszni az aranyért. Bevallotta, hogy 28 évesen nagyon csalódott volt és szinte bármit megtett volna a hőn áhított olimpiai aranyéremért. Ez is érdekelhet: Nagynénje tudhatta, hogy unokahúgát bántalmazzák: Gyarmati Andreához költözött Szilágyi Liliána, miután eljött édesapjától

Készületlenül érte a német hatóságokat a támadás

Az olimpiai túszdráma során palesztin terroristák túszul ejtettek 11 izraeli sportolót. Két sportoló rögtön a túszejtés során halálosan megsebesült, de a német hatóságok kudarcba fulladt kiszabadítási akciója során a többi túsz is életét vesztette, valamint meghalt öt terrorista és egy német rendőr is. A bajor rendőrség az akció során nem volt tekintettel a következményekre, amint azt az egész világ az élő TV- és rádióközvetítésnek köszönhetően láthatta. Később a tanulságok levonása után felállították a GSG9 német terrorelhárító csapatot.

Egyiptom fővárosába akartak menni

Az elkövetők több órányi lövöldözés után kijelentették, hogy a túszaikkal együtt Kairóba akarnak távozni. A terroristákat és a túszokat két helikopterrel szállították a közeli fürstenfeldbrucki katonai repülőtérre, ahol a Lufthansa egy Boeing 727-ese várt rájuk. A németek a repülőtéren kívántak lecsapni a terroristákra.

Kevés rendőr, sok túszejtő

A helyszínen az érkezőket csupán öt lövész várta, mindenféle védőfelszerelés nélkül, miközben a túszejtők nyolcan voltak. A lövészek, akik a repülőtér épületének tetején és a kifutópályán foglalták el állásaikat, semmilyen mesterlövész kiképzéssel nem rendelkeztek. Fegyvereik is csak kapkodva összeszedett G3 típusú sorozatlövő puskák voltak, ezenkívül nem rendelkeztek páncélozott járművekkel sem.

Nem voltak kiképezve a német rendőrök

Mint egy lövész később egy interjúban elmesélte, a legrosszabb számukra az volt, hogy nem voltak kiképezve, lelkileg felkészülve arra, hogy embereket megöljenek. Páncélozott járműveket csak a két órán keresztül elhúzódó lövöldözés hatására hívtak, de ezek a sok kíváncsiskodó miatti sűrű forgalomban elakadtak, és csak félórás késéssel értek oda.

Kivégezték a túszokat

A lövöldözés 23 órakor, akkor kezdődött. A rendőrség az eleve kudarcra ítélt lövöldözés megkezdésekor erős fényszórókkal világította be a kifutópályát. A terroristák először a fényszórókat lőtték ki. A lövészeknek nem csak nem volt rádiókapcsolatuk egymással, és teljesen koordinálatlanul választották ki céljaikat, de nem rendelkeztek éjjellátókészülékkel és védőfelszereléssel sem. A harc már 45 percen keresztül tartott, amikor a Münchenből hívott páncélozott rendőri járművek megérkeztek. Ekkor a terroristák kézigránátot dobtak az egyik helikopterben rekedt túszokra, a másikban géppisztoly sorozatokkal kivégezték az odakötözött sportolókat.

Szégyenfolt a német történelemben

A Müncheni olimpián történt terrortámadás rávilágított arra, hogy mennyire fontosak a biztonsági intézkedések, a terrorelhárítók megfelelő kiképzése és a rendezvények megfelelő biztosítása. Az akkori német vezetők Willy Brandt, Hans-Dietrich Genscher hiába ajánlották fel magukat túsznak az izraeli játékosokért cserébe, örökké szégyenfolt marad Németországon a terrortámadás és a félbeszakított, lefújt olimpia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gyarmati Andrea – Forrás: Youtube