Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Pilisi Parkerdő Zrt. a rendőrségen, mert valakik elpusztították a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőivel közösen ültetett facsemetéik jelentős részét.

Közös akció

A Pilisi Parkerdő Zrt. idén májusban a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőivel közösen negyven facsemetét ültetett el az újtelepi parkerdőben. A vállalat szerint ez az atlétikai világszövetség fenntarthatósági stratégiájának és a Pilisi Parkerdő városierdő-fejlesztési programjának közös, jelképes akciója volt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dolgoznak a megmentésen

Az eddigi információk szerint az ismeretlen tettesek július 1-jén este az elültetett facsemeték közül közel harmincat megrongáltak, illetve elpusztítottak. A Pilisi Parkerdő munkatársai megpróbálják a menthető facsemetéket visszametszéssel megőrizni, az elpusztítottak helyére pedig újakat ültetnek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sikeres pótlás

Ahogy írtunk róla, március utolsó napján pótolták kitört ginkgo fát a Blaha Lujza téren. A tettes, aki kitörte a Stockholm-módszerrel ültetett fát, azóta jelentkezett, és megbánta a dolgot. A keresztbe tört páfrányfenyő helyére egy másikat tettek.  

300 ezer forintba került

A pótláshoz úgy kellett ásni és ültetni, hogy a korábban telepített öntözőrendszerben ne tegyenek kárt. A pótlás összesen bruttó 300 ezer forint körüli összegből lett meg, ebben benne van a többször iskolázott páfrányfenyő ára is, ami mintegy 100 ezer forint. A projektet előfinanszírozzák, hogy ne húzódjon az ügy még hetekig, amíg ki nem derül, hogy a fővároshoz milyen jogcímen tud az összeg eljutni a tettestől – írta az ÉnBudapestem.

Jó hírek a főtájépítésztől

Ha valaki amiatt aggódna, hogy az új jövevény hogyan fog beilleszkedni a többiek közé, azoknak jó hírrel szolgált Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze: miután a lombfakadás a ginkgoknál még nem indult meg, a mostani ültetés nem befolyásolja az új fa növekedését.

Egy páfrányfenyőt pusztítottak ki

A Budapestkörnyéke.hu írt március elején arról, hogy az akkor még ismeretlen elkövető egy 5 centiméteres átmérőjű törzzsel rendelkező fát tört ketté a Blaha Lujza téren. Azt nem lehetett tudni, mi volt az indítéka.

Váratlan fordulat

Egy nappal az eset után Karácsony Gergely főpolgármester arról írt a Facebook oldalán, hogy a felelős feladta magát: „Tegnap döbbenten adtam hírt arról, hogy valaki kitört egy frissen ültetett fát a Blaha Lujza téren. Ma váratlan pozitív fordulat történt az ügyben: az elkövető jelentkezett nálunk, megbánta tetteit és vállalta az új fa elültetésének költségeit.”

A megbocsátás jelképe lett

„Tegnap még azt hittem, hogy ez az eset az emberi felelőtlenség szimbóluma lesz. A közösség ereje azonban sokkal erősebb, mint sokszor hinnénk. Legyen az új fa a megbocsájtás és újrakezdés jelképe! Legyen Budapest mindannyiunk közös otthona!” – zárta posztját a főpolgármester

Kamerákat is megnézték

A térfigyelő kamerák felvételeit is vizsgálták az eset kapcsán. Csak a megcsonkított fa törzse emlékeztet arra, hogy a téren ott nemrég még egy fiatal facsemete állt. Az esetről elsőként Bardóczi Sándor posztolt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció