Pár héttel ezelőtt valaki elpusztított egyet a Blaha Lujza téren ültetett 80 fából. A tettes azóta előkerült, és március utolsó napján a páfrányfenyőt is pótolták.

Sikeres pótlás

Március utolsó napján pótolták a pár hete kitört ginkgo fát a Blaha Lujza téren. A tettes, aki kitörte a Stockholm-módszerrel ültetett fát, azóta jelentkezett, és megbánta a dolgot. A keresztbe tört páfrányfenyő helyére egy másikat tettek.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

300 ezer forintba került

A pótláshoz úgy kellett ásni és ültetni, hogy a korábban telepített öntözőrendszerben ne tegyenek kárt. A pótlás összesen bruttó 300 ezer forint körüli összegből lett meg, ebben benne van a többször iskolázott páfrányfenyő ára is, ami mintegy 100 ezer forint. A projektet előfinanszírozzák, hogy ne húzódjon az ügy még hetekig, amíg ki nem derül, hogy a fővároshoz milyen jogcímen tud az összeg eljutni a tettestől – írta az ÉnBudapestem.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jó hírek a főtájépítésztől

Ha valaki amiatt aggódna, hogy az új jövevény hogyan fog beilleszkedni a többiek közé, azoknak jó hírrel szolgált Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze: miután a lombfakadás a ginkgoknál még nem indult meg, a mostani ültetés nem befolyásolja az új fa növekedését.

Egy páfrányfenyőt pusztítottak ki

A Budapestkörnyéke.hu írt március elején arról, hogy az akkor még ismeretlen elkövető egy 5 centiméteres átmérőjű törzzsel rendelkező fát tört ketté a Blaha Lujza téren. Azt nem lehetett tudni, mi volt az indítéka.

Váratlan fordulat

Egy nappal az eset után Karácsony Gergely főpolgármester arról írt a Facebook oldalán, hogy a felelős feladta magát: „Tegnap döbbenten adtam hírt arról, hogy valaki kitört egy frissen ültetett fát a Blaha Lujza téren. Ma váratlan pozitív fordulat történt az ügyben: az elkövető jelentkezett nálunk, megbánta tetteit és vállalta az új fa elültetésének költségeit.”

A megbocsátás jelképe lett

„Tegnap még azt hittem, hogy ez az eset az emberi felelőtlenség szimbóluma lesz. A közösség ereje azonban sokkal erősebb, mint sokszor hinnénk. Legyen az új fa a megbocsájtás és újrakezdés jelképe! Legyen Budapest mindannyiunk közös otthona!” – zárta posztját a főpolgármester

Kamerákat is megnézték

A térfigyelő kamerák felvételeit is vizsgálták az eset kapcsán. Csak a megcsonkított fa törzse emlékeztet arra, hogy a téren ott nemrég még egy fiatal facsemete állt. Az esetről elsőként Bardóczi Sándor posztolt.

80 új fát is telepítettek

A felújított Blahán a megmentésre alkalmas fákon kívül 80 újat telepítettek, megőrizték a Tabánból átültetett két tölgyfát, felújították a gombaszökőkutat és a színházi emlékművet; ülőhelynek is használható növénykazettákat alakított ki, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjátékot építettek. 

Ligetes-fás találkozóhely

A beruházásban a BKK a főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódva ligetes-fás találkozóhellyé alakította át a teret; megújította az aluljáró szigetelését, ezzel együtt újjáépítette a Rákóczi út–Nagykörút csomópont útpályaszerkezetét; három új zebrát létesített a kereszteződésben; tehát a már meglévő József körútival együtt mind a négy irányban lehet közlekedni a felszínen is az akadálymentes gyalogosátkelőn.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az új facsemete – Forrás: enbudapestem.hu