A szerdán kezdődő Sziget fesztivál két legdrágább fellépője Justin Bieber és Dua Lipa, az autóbbival nyit a fesztivál. Cserébe a sör sem lett olcsóbb, sőt, míg 3 éve 1000 forint alatt volt az ára, odén 1290 forintot és repoharat kérnek érte. Cserébe a zajszint állítólag rendben van.

Több millió euró

A nagyszínpados sztárelőadókra fordított Sziget-költségvetés nagyjából megegyezik a legutóbbi, 2019-es Sziget vonatkozó büdzséjével, de a forint romlása miatt mégis többet kell fizetni a sztárokért, hiszen alapvetően euróban és dollárban szerződnek a neves fellépők.

A két legdrágább

Justin Bieber (pénteken lép fel) és Dua Lipa, (vele nyit a fesztivál) a legdrágábbak, de a többi nagyszínpados sztár is hasonló árketegóriában van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Sok helyről jönnek

A Szigetre már kedden több ezren kiköltöztek, 103 országból érkeznek vendégek, és 54 ország művészei készülnek produkcióval. Naponta több mint 150 koncert, előadás és egyéb program, a 6 nap alatt mintegy 1000 produkció mutatkozik be az 53 programhelyszín.

Közelítik a fullos házat

Nagy sztárokból idén sem lesz hiány a Szigeten, rohamtempóban fogynak is a jegyek: a szerdai, Dua Lipa-napra már a belépők több mint 95 százaléka elfogyott.

Drága lesz az evés-ivás

  • csapolt Dreher sör 1290 Ft
  • a dobozos sör 1390 forint,
  • cider 1590 forint,
  • röviditalok: 4 cl vodka, whiskey, pálinka vagy rum 1950 forint,
  • a bor 690 forint/dl
  • ásványvíz 850 forint
  • koktélok 4 ezer forinttól

Ételek

Hamburger 4500 forinttól, pizzaszelet 1990, girosz 3000 felett. A jó hír, hogy idén is lesz Aldi a Szigeten és a hetijegyesek könnyen kijárhatnak a közelben lévő Auchan áruházban. Tapasztralatunk szerint a fiatalok jelentős része itt tankol fel, még akkor is, ha egyébként a Szigetre nem lehet bevinni alkoholt. Ásványvizet azonban korlátozottan igen és innentől kezdve jön a leleményesség.

Féláron

A 11. életévüket be nem töltött gyerekek ingyen léphetnek nagykorú felügyelete mellett a fesztivál területére, a 14. életévüket be nem töltött fiatalok pedig csak felnőtt kísérővel vehetnek részt a fesztiválon. És minden nap este 11 óra után – az eMAG támogatásával – féláron vehetünk aznapi jegyet, vagyis este 11-től reggel 8-ig olcsóbban bulizhatnak. A hagyományos rockzenei programok pl. 23 órától kezddódnek.

A környezetvédelem sem olcsó 

Egy CO2 kompenzációs erdő kialakításához járulhatnak hozzá azok a látogatók, akik a jegy mellé „vásárolnak egy fát” is. Továbbra is  re:poharat, lebomló étkészletet használnak és a fókuszt a keletkező hulladék visszagyűjtésére helyezik. A környezetvédelemhez tartozik, hogy a Sziget egy területét, nagyjából a III. kerület szomszédságában húzódó galériaerdő menti részt, az ott lévő védett flóra miatt lezárják a közönség elől, igazodva a főváros és WWF által végrehajtott természetvédelmi területté történt átminősítéshez.

Mekkora a zaj?

“A megengedett zajszint a szabályozás alapján 23 óráig 65, utána 55 decibel. A korábbiakhoz képest nem változott a mérés metodikája sem, előbb színpadonként, majd egyszerre valamennyi színpadot megszólaltatva mértük a zajhatást” – mondta Kádár Tamás főszervező szerda hajnalban.

Hangpróba helyszíne

A hangpróbát keddről szerdára virradó éjjel végezték a Duna mindkét oldalán, a III., a IV., valamint a XIII. kerületben. Kádár Tamás elmondta: a fesztiválhoz legközelebb eső Kaszásdűlői lakótelepen jóval a határérték alatt volt a hangerő és a zajszint alacsonyabbnak tűnt, mint a legutóbbi Szigeten, 2019-ben.

2019-es tapasztalat

Egy közeleben lévő olvasónk arról számolt be, hogy a légvonalban kb. 3 km-re lévő csillaghegyi házának erkélyén bizony jól lehet hallani az éjszakai bulikat. Különösan azt, amikor DJ-k lépnek fel a nagyszínpadon, azok basszusa közel sem álomba ringató.

Augusztus 15

A fesztivál szerdán kezdődik, kedden este már mintegy tízezer ember volt a Szigeten, amely augusztus 15-ig tart, és emiatt az egyik rakpartot (Auchan háta mögötti rész) is lezárták.

Címlapfotó: BPK.