Összesen mintegy 480 milliárd forintnak megfelelő kábítószer piacra kerülését akadályozta meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Első körben 13 tonnányi anyag lefoglalása történt meg a soproni vámudvarban a NAV jelzése alapján még áprilisban. Pár nappal később pedig két budapesti raktárban még 19 tonna hasonló vegyi anyagot találtak a nyomozók.

Gyanús anyagot találtak

A Készenléti Rendőrség illetékeseit áprilisban értesítette a NAV, hogy a Győr-Moson-Sopron vármegyei pénzügyőrök a soproni vámudvarban egy konténerszállítmány átvizsgálásakor kábítószergyanús anyagokat találtak. A NAV Szakértői Intézete megállapította, hogy az ellenőrzött anyag extasy előállítására alkalmas és összesen 13 tonna súlyú. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elkezdődött a nyomozás

A jelzést követően a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály nyomozói vették át az intézkedést, és azonnal az illegális anyag hazánkba kerülésének nyomába indultak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Raktárak Kőbányán

A gyors intézkedéseknek köszönhetően a jelzést követő pár napon belül eljutottak még két budapesti, 10. kerületi raktárhoz. Az egyik az Árpa utcában, a másik a Száva utcában volt – írta a police.hu.

Ugyanolyan csomagolás

Ezeken a helyeken ugyanolyan csomagolású kartonokat találtak, mint a soproni vámudvarban lévő konténerben. A tüzetes szemlét és szakértői vizsgálatot követően kiderült, a dobozok ugyancsak kábítószer-alapanyagokat tartalmaznak, mint a korábbiak.

Kidolgozott szisztéma

A legális és az illegális termékek elrendezése is ugyanazon szisztéma szerint történt. A hivatalos, bejelentett áru műtrágya alapanyag volt, vagyis magnézium. Ebből mindössze néhány raklap volt a konténer, illetve a raktárak bejáratánál, míg az illegális vegyi anyaggal teli dobozok jóval hátrébb.

19 tonnányit foglaltak le

Az alapos és rengeteg munkaórát igénybe vevő helyszíni szemle és nyomrögzítés azonban egyértelműen feltárta a kábítószergyanús anyagokat, amikről később szintén megállapította a szakértő, hogy azok mindegyike tiltott előállítására használatos vegyület, amit leginkább extasy gyártásához vesznek igénybe. A két budapesti raktárból összesen 19 tonna ilyen anyagot foglaltak le a rendőrök.

Sofőröket hallgattak ki

A szemlével és a szakértői vizsgálatokkal párhuzamosan a nyomozók alapos felderítő munkába kezdtek. Több hazai és külföldi fuvarozócéget ellenőriztek, tucatnyi sofőrt kihallgattak, számtalan fuvarlevelet és úti okmányt vizsgáltak meg.

Külföldre vezetnek a szálak

Tekintve, hogy a szálak egyértelműen külföldre mutattak, így több külföldi társhatósággal is felvették a kapcsolatot. Az információk alapján egyértelmű, hogy a szállítmányok mögött egy nemzetközi bűnhálózat áll, a tagok azonosítása még jelenleg is zajlik.

Kezdeményezték a megsemmisítést

A lefoglalt összesen 32 tonna anyag elkobzását és megsemmisítését már kezdeményezték a nyomozást felügyelő Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészségnél.

480 milliárd forintot érő fogás

A sikeres nyomozásnak köszönhetően a lefoglalással összesen mintegy 480 milliárd forintnak megfelelő értékű kábítószer piacra kerülését sikerült megakadályozni. A két hatóság az eljárás további szakaszában is szorosan együttműködik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videó az akcióról

Forrás: police.hu

Kiemelt kép: nagyot fogtak a rendőrök. Fotó: police.hu