Nem magának ajándékozta a címet, és csak hosszas mérlegelés után avatta önmagát díszpolgárrá Diósdon a jelenlegi polgármester, Spéth Géza.

Gratuláltak

Ahogy írtunk róla, díszpolgári címmel tüntette ki a diósdi képviselő-testület a település hivatalban lévő polgármesterét, Spéth Gézát. „A képviselő-testület nevében gratulálunk és köszönjük az elmúlt 33 évet, amit városunk szolgálatában tett” – írták a város Facebook-oldalán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el!

Nem tiltja a jogszabály

Ebben a kivételes helyzetben nem a polgármester, hanem az általa kinevezett alpolgármester írta alá és adta át az oklevelet. A jogszabály egyébként nem tiltja, hogy a képviselő-testület a polgármestert díjazza.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így ítélik oda a díjat

A polgármester közleményben reagált a díszpolgári cím hírére. „Diósd Város díszpolgári cím odaítélése a hatályos rendelet rendelkezési szerint, az előkészítő bizottság javaslata alapján, a képviselő-testület hatásköre, és minden évben egy díszpolgári cím adományozható.”

Nem vett részt az üléseken

„Jelen esetben érintettségem okán sem az előkészítő bizottság zárt ülésén, sem pedig a képviselő-testület szintén zárt ülésén nem vettem részt, a döntést nem én hoztam meg, azt semmilyen módon nem befolyásoltam, nem magamnak ítéltem oda a díjat. A Diósdiak A Városért Egyesület megtisztelő jelölését hosszas mérlegelés után fogadtam el” – írja Spéth Géza, aki a hatodik ciklusát tölti a pest megyei településen.

Demokratikus út

A közlemény új folytatódik, hogy: „A demokratikus úton megválasztott képviselő-testület által elfogadott rendeletet szabályait tiszteletben tartva, a diósdi képviselők élve a szabad véleménynyilvánítási jogukkal, lelkiismertüknek megfelelően 8 igen és 1 tartózkodással tiszteltek meg bizalmukkal a díszpolgári cím odaítélésével.”

Így néz ki a testület felosztása

„A képviselő-testületben egyebeken az engem támogató civil szervezet által mandátumot nyert képviselők kisebbségben vannak (5 fő a FIDESZ-KDNP, 4 fő a Diósdiak a Városért Egyesület, 2 fő az Élhetőbb Diósdért Egyesület – előző ciklusban lévő polgármester indító egyesület – támogatásával szerzett mandátumot)” – írja.

Hálás

A polgármester ezután megköszöni a szabad véleménynyilvánítási jogukkal élő fideszes és civil – az őt támogató civil szervezet Spéth Géza szerint kisebbségben van a testületben – képviselőknek, hogy elismerték a munkáját, amit a város pezsgő civil életéért és kisvárosias jellegének fennmaradásáért tett.

33 éve a városért dolgozik

„Hatalmas megtiszteltetés a képviselő testület döntése, amellyel elismerte a város érdekében végzett 33 éves munkámat. A rendszerváltás utáni első választás óta, 1990-től vagyok a képviselő testület tagja, 1994-től napjainkig – 2014 és 2019 közötti időszak kivételével – a város polgármestere.”

Ezek a főbb eredmények

A polgármester utána hosszan sorolta érdemeit: „Ezen időszak alatt megvalósult – a kezdetben község, nagyközség majd 2010-ben városi rangot kapott településen – a teljes csatornahálózat kiépítése, óvoda, iskola és bölcsőde épült, létesült egy sportközpont, bevásárlóközpont, körforgalmak, járdák, utak épültek. Új intézmények jöttek létre, amelyek az itt élők életét hivatottak megkönnyíteni. A pezsgő civil életnek köszönhetően pedig a település megőrizte kisvárosias jellegét Budapest közvetlen szomszédságában” – írja a 444.

Megosztó

A helyiek véleménye mindenesetre megoszlik a díjazásról. Többen tiszta szívből gratulálnak a kitüntetéshez, de sok az olyan komment is az önkormányzati poszt alatt, amelyben inkább visszásnak tartják, hogy egy regnáló vezető kap ilyen elismerést.

Nem tilos

A ritka döntést egyébként jogszabály nem tiltja, sőt, Diósd volt alpolgármestere, a 2021-ben elhunyt Albitz Tibor is a város díszpolgára volt. A 444 azon kérdésére, hogy meglepte-e a képviselőtestület döntése és minek tulajdonítja a váratlan sikert, a polgármester külön nem válaszolt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció