A fenti képen látható három pirosra színezett ház miatt indult nyomozás, miután egy cég lehúzott 400 milliót az önkormányzat számlájáról. A jelenlegi DK-s Niedermüller Péter elődjére, a fideszes Vattamány Zsoltra mutogat, aki viszont állítja: ő csak rendbe tette az elődje, az MSZP-s Hunvald György vezette önkormányzat által még 2003-ben aláírt előnytelen szerződést. Hunvald hivatali visszaélés miatt később börtönbe került. Most havonta 800 millióba kerülhet az önkormányzatnak valaki hanyagsága, a napokban mindenki, mindenkit feljelentett, a rendőrség nyomoz.

Feljelentést tettek

A DK-s Niedermüller Péter vezette kerület a Király utca 23-29. szám alatti ingatlanok értékesítése, illetve az értékesítéssel összefüggésben vállalt kötelezettségesek miatt tett feljelentést.

Rengeteg pénzről van szó

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda Erzsébetváros előző vezetése ellen – erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A jelenlegi DK-s vezetésű önkormányzat a fideszes elődjét támadja

A 7. kerületi polgármesteri hivatal közölte, hogy a bíróság előtt támadja meg az erzsébetvárosi önkormányzat azt a szerződést, amelyet a kerület előző, fideszes vezetése kötött, miután észrevették, hogy annak alapján az önkormányzat számlájáról “leemeltek” 417 millió forintot.

Állítják: a volt fideszes polgármester miatt kell százmilliókat fizetni

A közlemény szerint a “leemelt” sok száz millió forint az előző polgármester, Vattamány Zsolt által kötött szerződéshez kapcsolódik. A szerződésben az önkormányzat előző vezetése vállalta, hogy három Király utcai házból néhány hét alatt kiköltöztet negyvenöt lakót teljesen felújított lakásokba, az így kiürített házakat pedig eladják.

Fedezet nélkül vállalhattak kötelezettséget

“A rendelkezésekre álló dokumentumokból kiderül, hogy az önkormányzat előző fideszes vezetése úgy vállalt többmilliárdos fizetési kötelezettséget, hogy ennek nem volt meg a pénzügyi fedezete, ezt a költségvetésében nem tüntette fel.

Szólni kellett volna

A tavaly októberi önkormányzati választások után a fideszes kerületvezetésnek kötelessége volt tájékoztatni az új vezetést az érvényes szerződésekről, kötelezettségekről, vállalásokról.

Nem szóltak a távozó fideszesek erről a szerződésről – állítják

A Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) vezette testület annak ellenére nem informálta erről az ügyről az új vezetést, hogy addigra már több mint 2 milliárd forint kötbért kellett volna kifizetni – írták, hozzátéve: a visszaélés következtében havonta 800 millió forint kötbérfizetési kötelezettsége keletkezik az önkormányzatnak.

Sok mindent nem tartottak be

A Niedermüller Péter vezette polgármesteri hivatal szerint az összes dokumentumot átvizsgálva az is kiderül, hogy “nincs egyetlen olyan jogszabály sem, amelyet a fideszes kerületvezetés betartott volna”.

Megtámadják a szerződést

Erzsébetváros jelenlegi vezetése minden lehetséges fórumon megtámadta “a törvénytelen és a kerület gazdálkodását ellehetetlenítő szerződést” és a végrehajtó eljárását. Ezeknek köszönhetően eddig meg tudták előzni – írták -, hogy “a fideszes kerületvezetés hűtlen kezelésének a gyanúja anyagilag működésképtelenné tegye a kerületet”.

Egyértelmű a bűncselekmény gyanúja

A feljelentés ügyében “annyira egyértelmű és jól dokumentált a bűncselekmény gyanúja, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda elrendelte a nyomozást” – tudatta a kerületi polgármesteri hivatal.

A fideszes képviselő a DK-s polgármestert jelenti fel

Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő – akit Orbán Viktorhoz közelálló ügyvédként emlegetnek, szabadidejében pedig Fásy Ádámmal énekel a színpadon – azt közölte: hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz Niedermüller Péter 7. kerületi DK-s polgármester ellen, és egyben lemondásra szólítja fel, miután kiderült, hogy bírósági végrehajtás alapján 417 millió forintot emeltek le az önkormányzat számlájáról.

Tulajdonképpen az egészet Hunvaldék cseszhették el?

Bajkai István azt is elmondta: az önkormányzattól követelt kötbér leemelése olyan szerződés alapján történt, amelyet még 2003-ban, a “Hunvald-korszakban” kötöttek meg az önkormányzat vagyoni érdekeit súlyosan sértően, majd 2019-ben, az akkori fideszes vezetés módosított a kerület érdekeinek megfelelően.

A Fidesz mindent rendbe tett csak a DK-s vezetés nem olvasta el a szerződést?

Hangsúlyozta: a 2019-ben módosított szerződés több mint 10 éves pereskedés végére tett pontot, így a Király utcai ingatlantömb fejlesztésével több milliárd forintnyi vagyonhoz jutott volna az önkormányzat, a kerületnek ez a része pedig tovább szépült volna.

Talán egyszer kiderül az igazság

A lényeg tehát, hogy valaki valamikor kötött egyszerződést, amit valaki, valamiért nem vett észre csak akkor, amikor leemeltek az önkormányzat számlájáról 400 milliót. Amikor megnézték, hogy mi ez, kiderült, sok pénzt fognak még innét leemelni, mert probléma van egy szerződéssel, vagy azzal, hogy valaki nem szólt valakinek, vagy valaki nem vett észre valamit. Talán egyszer kiderül az igazság.

Ezt is érdekelhet:

KIemelt kép: Az érintett ingatlanok a Király utcában – Forrás: GoogleStreetView