Az üzleti életben, de olykor más területen is szokás mondani, hogy az információ hatalom. Adatokra a gazdasági versenyben is nagy szükség van, pláne, ha egy új együttműködéshez keressük a megfelelő partnert. Ahhoz, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni, tisztában kell lenni azzal, hogy mégis mit kell keresni egy cég információi között.

NAV útmutató és profi segítség

Természetesen mindennek az alapja az, hogy biztos forrásból tudjuk beszerezni a szükséges információkat. Erre tökéletes megoldást nyújt a Credit Online céginformáció szolgáltatása, ahol mindent részletesen megtalálhatunk az adott vállalkozásról.

Persze önmagában az adatok nem elegendőek, azokat tudni kell megfelelően feldolgozni. Ebben nagy segítséget jelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kibocsátott 3012/2018 számú útmutatás, ami korábban igazán vegyes reakciókat váltott ki szakmai berkekben, de mindenesetre jobb tisztában lenni a rögzített elvárásokkal. 

Például az útmutató segítségével megtudhatjuk, hogy hogyan kerüljük el az ÁFA levonási jog gyakorlása után az utólagosan fiktívnek minősíthető ügyleteket. Fontos, hogy az üzleti együttműködések során is elkerüljük az adókijátszó cégeket.

Ha nem ellenőrizzük a beszállítókat, más partnereket folyamatosan, valamint a döntések előtt, és számlát fogadunk be egy ilyen vállalkozástól, akkor a NAV a későbbiekben megtagadhatja a mi cégünktől is az ÁFA levonási jogot, valamint még súlyos bírságot is kaphatunk.

A NAV hivatalos állásfoglalása az alábbi adóalanyok felelősségével kapcsolatban: nem tagadható meg az adólevonási jog kizárólag olyan, a számlakibocsátó érdekkörében elkövetett szabálytalanságra alapozva, amiről a számlabefogadó nem tudhatott, illetve nem tudott, ráhatása nem lehetett.

Mi magunk is kiszűrhetjük a kockázatos cégeket

A NAV tételesen felsorolja azt is, hogy mi alapján kell ellenőrizni a partnereket. Az első lépés megvizsgálni, hogy megtörtént-e a bejegyzés, ami egyéni vállalkozók esetében az egyéni vállalkozói nyilvántartásba vétel, gazdasági szervezeteknél pedig a cégjegyzék. Ellenőrizzük, hogy a partner adószáma érvényes-e, rendelkezik-e közösségi adószámmal, valamint van-e 180 napon túli és/vagy jelentős összegű adótartozása.

A számlakibocsátó rendelkezik-e alkalmazottal, és ha igen, akkor mennyivel. Foglalkoztat nem bejelentett alkalmazottat? Továbbá nézzük meg, hogy van-e folyamatban végrehajtási eljárás, minősített adózónak minősül-e és a köztartozásmentes adózók listájában szerepel-e.

Tájékozódjunk biztos forrásból!

A céginformációs szolgáltatások segítségével minden kérdésünkre megkaphatjuk a választ. Könnyedén megtalálhatunk minden szükséges adatot az adott cégről, hatékonyan leellenőrizhetjük, hogy van-e bármi gyanús a vállalkozás működésében. A kockázati tényezőket is pontosan felmérhetjük, ezzel magabiztosabban válogathatjuk meg a partnereinket és jobb döntéseket hozhatunk az üzleti életben.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: creditonline.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.