Meglepő választ adott arra a kérdésre a HÉV-et üzemeltető MÁV, hogy mit csináljon az az utas, aki bajba kerül: húzza meg a vészféket – írták a Telexnek küldött levelükben. Három hete a gödöllői vonalon agyba-főbe vertek egy édesanyát, a támadója pedig majdnem megerőszakolta. A vészjelző gombokat nemrég leszerelték a HÉV-kocsikról, a MÁV pedig közölte: az elkövetkező években nem lesz se kamera, se pánikgomb a szerelvényeken, majd talán a pár év múlva érkező új HÉV-kocsikon lehet ez az alapfelszerelés része.

Brutális támadás

Sokkoló pillanatokat élt át az a hölgy, aki három hete egy keddi hajnalon az üres HÉV szerelvényen egyszer csak azt vette észre, hogy leül vel szembe egy férfi, majd közli vele hogy húzza le a nadrágját, mert közösülni akar vele. “A kezemben lévő telefonomat odaadtam a támadónak, abban a reményben, hogy ezután majd békén hagy” – emlékezett vissza az esetre az édesanya. A férfi ezután brutális támadásba kezdett: a megrémült nő mellé állt és hirtelen elkezdte rúgni az arcát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Eltörte a nő orrát a támadó

Amikor a szerelvény megállt Gödöllőn, Erzsébet Park irányába elmenekült a támadó. A hölgy súlyos, orrcsonttörést szenvedett. A MÁV válasza alapján az lett volna a helyes magatartás, ha vérző asszony a támadója mellől hirtelen feláll és elsétál a vészfékik, majd meghúzza. EZT IS OLVASD EL: „Részeg, drogos, behugyozott, behányt hordák erőszakoskodnak a HÉV-en” – mondta a botrányos helyzeten változtatni akaró csömöri fiatalember

Kétes alakok

A hajnalban döcögő, üres HÉV-szerelvényen történt erőszak kapcsán csak az írhatja azt, hogy húzzuk meg a vészféket, aki soha sem ült HÉV-en és elképzelni sem tudja, milyen érzés hajnalban kétes alakokkal zötyögni úgy, hogy baj esetén senkire sem számíthat. A cseppet sem biztonságos HÉV-ekről amúgy azt állítják, hamarosan ezek fogják megváltoztatni az agglomerációban és külvárosban élők életét.

Semmire sem jutottak a gödöllői rendőrök

Az édesanya támadóját azóta is keresik a rendőrök. A Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya szexuális erőszak bűntette kísérletének, kifosztás és súlyos testi sértés bűntette miatt indított eljárást egyelőre ismeretlen tettes ellen, információink szerint eddig semmire sem jutottak a gödöllői rendőrök. IDE KAPCSOLÓDIK: Segítsen megtalálni a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfit: a rendőrség most egy grafika alapján keresi az elkövetőt

Jó hatása van a kameráknak

A Belügyminisztériumi Szemlében megjelent kutatás szerint a válaszadók 85%-a eredményesnek tartja bűnmegelőzési szempontból a térfigyelő rendszerek telepítését. A térfigyelő kamerák kihelyezésével, a megkérdezettek nem érzik, hogy korlátoznák személyi szabadságukban őket. A kutatás során megállapítást nyert továbbá, hogy a kamerák önmagukban, élőerő alkalmazása nélkül is alkalmasak a szubjektív biztonságérzet növelésére. A lakosság tehát támogatja a kamerák kihelyezését közterületen és magánterületen egyaránt – írták.

Perverz állat

Legutóbb 2019. októberében írtunk arról, hogy egy férfi erőszakoskodott a gödöllői HÉV-en. Akkor egy édesapa a Facebookon próbálta megtalálni a lányait zaklató férfit. Így fogalmazott: “Segítsetek megtalálni nekem azt a perverz állatot” – mondta akkor egy videóüzenetben a feldúlt édesapa, akinek a lányát és barátnőit egy 20-25 év körüli férfi zaklatta.

Nincs vészjelző sem

Korábban a HÉV-kocsik ajtajánál volt egy nyomógomb, ami vészjelzőként a vezetőnek jelzett. Ezeket a gombokat azonban két éve költséghatékonysági okokból kiszerelték – írja a Telex.

Új szerelvények

Új szerelvények vásárlására szeptemberben írták ki a pályázat első körét, két nagy cég, a Stadler és az Alstom maradt versenyben. Az új, alacsonypadlós, végig egyterű, klimatizált, wifivel felszerelt járművekről várhatóan a közbeszerzési eljárás után, 2021 első felében fogunk többet tudni, ekkorra tervezi ugyanis a MÁV-HÉV a szerződéskötést. Utazni pedig rá két évre, 2023-ban lehet majd rajta, de nem a H8-as gödöllői vonalon, hanem csak a H5, H6, és a H7-es vonalakon, vagyis a gödöllői vonalon hosszú ideig maradhatnak a jelenlegi lepukkant kocsik.

4 ezren kérik a kamerákat

„A közelmúlt eseményei után mi, fővárosi és agglomerációs polgárok kérjük a MÁV-HÉV Zrt. vezetését, hogy a Hév vonalakon biztosítsák a biztonsági szolgálatok folyamatos jelenlétét, valamint minden vagonban kerüljenek felszerelésre biztonsági kamerák.” – írják abban a petícióban, amelyet már majdnem 4 ezren írtak alá.

Ide kapcsolódik:

Kiemelt kép: A gödöllői HÉV egyik szerelvénye – Fotó: BPK