Egy közeli temetőből mehetett Józsefvárosba az az őz, amelyet elgázolt egy autós Józsefvárosban. Az állat a helyszínen elpusztult.

Elütött egy őzet egy autó a 8. kerületben. A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, a baleset a Kálvária téri buszmegállóban történt.

Szinte mindenkiben felmerült a kérdés, hogy hogyan kerülhetett a forgalmas városrészre egy őz? Sokak szerint a Fiumei úti sírkertből kóricált az útra, ami még mindig igen furcsán hangzik, hiszen a temető is azért csak a „Hungária körgyűrű” karéján belül fekszik.

A sírkertet kezelő Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója az Indexnek elmondta, hogy nemzeti emlékhely területén eddig nem tapasztalták őz jelenlétét, vélhetően a járványhelyzet miatt lecsökkent városi forgalom miatt merészkedett idáig a külvárosi erdős, ligetes részekről. A 24.hu egyik olvasója pedig jelezte, ő korábban a Kozma utcai temetőben találkozott őzzel.

Vannak őzek a fővárosban

„Az őzek jelenléte budapesti temetőkben a legkevésbé sem elvetemült gondolat, sőt– mondta a 24.hu-nak Dr. Löki Viktor biológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa. A szakember az utóbbi években kollégáival csaknem 1000 magyar, és több mint egy tucatnyi európai, illetve közel-keleti ország további majd 3000 temetőjének élővilágát tanulmányozta.

A vadon élő állatok egyes fajainak településeken való felbukkanása nem új jelenség, a nagyobb városi parkok, így a temetők akár nagyobb testű fajok számára is világszerte megfelelő területnek bizonyulhatnak. A kutatók az elmúlt években rendszeresen találkoztak számos emlős, köztük vaddisznók, rókák, borzok, nyestek nyomaival, vagy magukkal az állatokkal, hiszen ők életvitelszerűen is megélnek akár a sírkertekben is.

Az őz alapvetően territoriális állat, étrendjét tekintve pedig elég válogatós. Habár legelése közben nagyobb területeket is bejárhat, ebben az esetben belvárosi temető lévén, nem valószínű, hogy „állandó otthonául” válassza a parkok jelentette élőhelyszigeteket; a territóriummal nem rendelkező bakok ellenben gyakran kóborolnak, és akár több mint tíz kilométerre is eltávolodhatnak a születési helyüktől.

A csömöri temetőben is élnek őzek

Tavaly októberben írt a BudaPestkörnyeke.hu arról, hogy egy megszeppenve bámészkodó őzgidát kattintott mobiljával egy látogató a csömöri temetőben.

Több helyi lakos azért panaszkodott, mert az állatok leeszik a virágokat a sírokról. A cikket ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: elütött őz a Kálvária téren – Forrás: MTI/Mihádák Zoltán