Illegális demonstrációt tartott és újságírókra támadt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltást elutasítók egy több száz fős csoportja szombaton Berlinben.

Nem engedélyezett tüntetés

A német főváros egyik központi negyedében, Friedrichshainban a rendőrség adatai szerint nagyjából ötszázan gyűltek össze a nem engedélyezett tüntetésen. Több embert őrizetbe vettek a járványügyi előírások megsértése és a rendőrökkel szembeni ellenállás miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több újságírót is megtámadtak

A tüntetők több újságírót is megtámadtak. Egyiküktől – aki mobiltelefonjával filmezte az illegális demonstrációt – elvették készülékét, amelyet dulakodás után sikerült visszaszereznie. A feltételezett elkövetőnek rablási kísérlet miatt kell felelnie.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Nemet mondunk az oltási kényszerre

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a megmozdulás idejére, szombat délutánra eredetileg Nemet mondunk az oltási kényszerre címmel szerveztek tüntetést, amelyet azonban a fertőzésvédelmi szabályok várható megsértése miatt nem engedélyeztek, a szervezők mégis igyekeztek mozgósítani támogatóikat az interneten.

Oltási kötelezettség

Németországban nem oltási kényszer, hanem oltási kötelezettség bevezetését tervezik, ennek részleteiről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk.

A hivatalba lépő kormány

A várhatóan december 8-án hivatalba lépő új kormány tervei szerint felkérik a németek közösségének egészét érintő erkölcsi kérdések vizsgálatával és javaslatok megfogalmazásával foglalkozó független szakértői testületet, a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat), hogy az év végéig dolgozzon ki állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kötelezettséget februártól vezethetik be. A kötelezettségszegés nem kényszerintézkedést, hanem szabálysértési bírságot vonna maga után.

Ennyi vakcinát adtak be

Az ügyvezető szövetségi kormány legutóbbi, szombati adatai szerint az oltási kampány eddigi 345 napja alatt 126,6 millió adagot adtak be a Covid-19 elleni védőoltásokból. Teljes oltással 57,3 millió ember – a lakosság 68,9 százaléka – rendelkezik. A teljes oltás utáni frissítő adagot 13 millióan – a lakosság 15,7 százaléka – kapta meg. A kampány az utóbbi napokban felgyorsult. A péntekkel zárult héten naponta átlagosan 743 ezer adagot – másodpercenként nagyjából kilenc oltást – adtak be. November elején még 300 ezer körül volt a napi átlag.

Szankcionálják az oltatlanokat

Portálunk arról is írt, hogy az oltási kötelezettség bevezetése mellett a németek kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből.

Csak élelmiszerboltba és drogériába mehetnek oltatlanok

Mit arról beszámoltunk kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be az oltatlanok. Ez azt jelenti a 2G szabály (oltott és felgyógyultak) lesz érvényben a kulturális és szabadidős létesítményeknek. Ugyanez érvényese a vásárlásra is: ez alól mentesülnek a szupermarketek és a drogériák.

Kapcsolódó:

Teszt is kell a karácsonyi vásárhoz

A karácsonyi vásárok és karneválok esetében is a 2G-szabályt kell alkalmazni, vagy a 2G pluszt, ami azt jelenti, hogy ezen túl egy negatív eredményű koronavírusteszt is szükséges.

Magyarországon is kötelező lesz az oltás?

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az Európai Bizottság azt javasolja, hogy legyen kötelező az oltás Gulyás Gergely azt válaszolta: ez nemzeti hatáskör. A magyar kormány úgy döntött, hogy ezt jelenleg a munkáltatókra bízza. Az egészségügyben és az oktatásban mi tettük kötelezővé az oltást. Szerintünk ezek az intézkedések helyesek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tüntetés, Berlin – Forrás: YouTube