A kertes házakban nem csak a riasztó, de egy házőrző kutya is hasznos lehet. Nemrég megírtuk, mely településeken történik a legtöbb betörés, ott kifejezetten jól jöhet egy okos házőrző. Kérdés, melyik fajtát válasszuk, hiszen egy jó négylábú biztonsági őrnek sok elvárást kell teljesítenie.

A jó házőrző igazi családtag, de kegyetlen a betolakodókkal. Nem ugat folyamatosan, csak akkor, ha tényleg van miért. Nem tapossa le a virágokat, nem pisil, nem kakil mindenhová és ha kell pár napig elvan nélkülünk.

Kapcsolódó cikkünk:

Betörés toplista, veszélyes és biztonságos városok az agglomerációban

A legfontosabb szempontokat figyelembe véve összeállítottuk azt az öt kutyafajtából álló listát, amely a tapasztalatok szerint leginkább alkalmas egy ház őrzésére itt Budapest környékén is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál kiemelkedő látogatottsága felpörgeti az üzletet. A filmből ismert Üvegtigris büfének már segítettünk, a te vállalkozásodat is fellendítjük, hiszen minket olvasnak a vásárlóid! Klikk ide a részletekért!

Németjuhász

Az egyik legismertebb kutyafajta, már csak a megjelenése is a kapuban azt üzeni, hogy csengetés és a gazda jelenléte nélkül jobb be sem lépni az udvarba. Erről a fajtáról mindenki tudja, hogy nagyot tud harapni és nem tűr ellentmondást. Hűsége, és kiemelkedő védelmezőkészsége a második legnépszerűbb fajtává emelte az Egyesült Államokban. Észreveszi, sőt meg is érti mi zajlik körülötte. Gyengéd és hűséges, de a családban csak egy valakihez kötődik különösen, őt tekinti a falkavezérnek. Virágágyások kikerülésére állítólag betanítható.

Puli

Örökmozgó, folyton jön-megy, figyel és vigyázza a házat és meglepően harcias. Az idegeneket már a kapuban óriási ugatással tessékeli tovább. Magyar pásztorkutya, és világszínvonalú jelzőkutya. Értelmes és eleven, a családjához igen hűséges, de igyekszik független maradni. Gondolkodás nélkül megvédi otthonát. Idegenekkel szemben tartózkodó, nehezen kedvel meg új embereket, a virágokat nem fogja kikerülni és szeret lyukakat ásni a földben.

Bullmasztiff

A nagydarab kutyák már megjelenésükkel is azt üzenik, hogy megjárhatja a hívatlan vendég. Ez a fajta nagyon bátor, ugyanakkor a gazdájával és annak családjával gyengéd, hozzájuk hűséges. Eredetileg az orvvadászok távoltartásában játszott szerepet a hatalmas magántulajdonú erdőgazdaságokban. Kifejezetten kiegyensúlyozott, nyugodt kutya, de rendkívül érzékeny a családjában uralkodó hangulatra, a kerti növények ápolásában rá sem érdemes számítani.

Dobermann

Ránézésre is veszélyt érzünk. Hegyesre nyírt füle kész felkiáltójel: jobb nem a közelembe jönni, nem haverkodok senkivel. A fajtát Németországban tenyésztették ki. A cél egy kiváló őrző-védő képességekkel rendelkező, és kimagaslóan emberbarát kutya volt. Nagy mozgásigényű, éber, és kimondottan érzelmes kutya. A családja házát buzgón védelmezi akiket szeret, azokkal igazi ölebként viselkedik, holott meglehetősen nagy kutyusról van szó, a virágágyásokat ő sem nézi semmibe.

Rottweiler

Első ránézésre nem mindig tudod eldönteni, hogy haver vagy sem, de ha ismeretlen vagy számíts arra, hogy neki esze ágában sem lesz havernak tekinteni. Megfigyel és lecsap rád! Természetes védelmező személyisége miatt az 1900-as évektől elterjedt rendőrségi kutya. Őszinte és magabiztos, családja és gazdája védelmében a végletekig kitart. Domináns viselkedésű, szigorúan kell bánni vele már egészen kölyök korától és akkor fegyelmezett házőrző lesz belőle, de a virágaidat nem érdemes rábíznod.

Fotók: kutyafajtak.hu, kutyazona.hu