Az Ügyfélkapun keresztül bárki számára elérhető, hivatalos rendőrségi statisztikákat tartalmazó Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár alkalmazás segítségével összeállítottuk Budapest környékének betörési feketelistáját. A legtöbb lakásbetörés Érden volt a tavalyi évben, de Szentendre és Szigetszentmiklós is ott van a dobogón. Ha a 100 ezer lakosra vetített statisztikát nézzük, akkor Csörög, Kerepes és Csobánka áll az élen, de Budaörs és Gödöllő mindkét listán szerepel.

Korábbi statisztikák

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu beszámolt, meglepő, hogy nem a legnépesebb városban történt a legtöbb betörés 2018 első félévében, hanem a mindössze 28 ezres Budaörsön. Azóta sokat változott a helyzet, a legtöbb helyen javult a helyzet, de van ahol nagy romlás figyelhető meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Utóbbi évek adatai

Budaörsön 2018 év végén 65 betörést rögzítettek, amivel az élen járt Budapest agglomerációjában, a második legtöbb ilyen bűncselekmény Érden volt abban az évben, viszont azóta mindkét településen jó irányba mentek a dolgok.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sokat javult a helyzet

Rengeteget javult a helyzet Budaörsön, hiszen a 2019-es adatok alapján már csak 37 betörést jegyeztek a városban, a tavalyi évben pedig összesen 26 ilyen típusú bűncselekmény volt, így már a betörési lista dobogójáról is lekerült a település.

A listavezető

Már a 2019-es évben is magasan Érden regisztrálták a legtöbb betöréses esetet, majdnem 20-al többet mint ez előtte lévő évben (77). A legutóbbi statisztikák alapján szintén Érden volt a legtöbb betörés, de az agglomeráció legnépesebb városában is komoly javulás történt, hiszen 50-re csökkent a betörések száma. Fontos megjegyezni, hogy a covid miatt szinte mindenki otthon volt, így nem is csoda, hogy kevés betörés történt.

Romlott a helyzet

A legtöbb agglomerációs településen csökkenő tendenciát mutat a betörések száma, Szentendrén azonban sokat romlott a helyzet: míg 2019-ban csak 23 betörés volt a városban, a tavalyi évben összesen 49 ilyen esetet rögzítettek már, ami a második legtöbb az agglomerációban, ráadásul Szentendrén 40 ezerrel kevesebben laknak, mint Érden és így is csak 1 volt a különbség a két város között. Ezek fényében nem is csoda, hogy tavaly lecserélték a szentendrei rendőrfőkapitányt. Ide kapcsolódik: Egy igazi nagyágyú lett Szentendre új rendőrkapitánya, kell az erősítés, sok a bűncselekmény

Állandóan az élmezőnyben

Érdemes megemlíteni Kerepest, hiszen a lakossága épphogy eléri a 10 ezret, mégis folyamatosan az élmezőnyben van ebben a kategóriában. Kerepesen minden évben legalább 30 betörés történik, ami nagyon magas szám ahhoz képest, hogy egy kis lélekszámú városról van szó.

Relatív mutatók

Az abszolút mutatók mellett talán még érdekesebb az a statisztika, amely minden településen 100 ezer lakosra vetíti le a betörések számát. Ez alapján a Vác mellett található kis falu Csörög a legveszélyesebb hely Budapest agglomerációjában, nem sokkal van lemaradva Kerepes, majd Csobánka és Diósd következik.

Kis települések elől

A 100 lakosra vetített mutatókban az figyelhető meg, hogy a kisebb települések járnak az élen. Kerepes és Diósd lakossága, épphogy eléri a 10 ezret, Csörög és Csobánka viszont a 3500-at sem éri el. Kerepes, Pomáz és Gödöllő mindkét mutatóban a top 10-ben foglal helyet, tehát összességében ezt a három települést tekinthetjük a legveszélyesebbnek az agglomerációban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció