Január végén, teljesen ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant. Az 569 négyzetméteres irodaház több mint 1,4 milliárd forintot ér, és a tervek szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne.

Ingyen kapott ingatlant

Budapest belvárosában, az Alkotmány utca 25. szám alatt található az az 1,4 milliárd forint értékű ingatlan, amelyet az állam teljesen ingyen adott át a Balog Zoltán püspök vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek – értesült az rtl.hu. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

El is adhatják

A földhivatali papírok szerint tulajdonát idővel el is adhatja az egyház, a magyar állam mindössze 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat.  Az 569 négyzetméteres ingatlant idén januárban kapta meg az egyházkerület, a hivatalos indoklás szerint a szolgálat hivatali feladatainak ellátása érdekében. A tervek szerint egy konferenciaközpontot is kialakítanak az épületben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A Belügyminisztérium használta

Az Alkotmány utca 25. alatti irodaház már 1950 óta a magyar állam tulajdonában volt, a rendszerváltás után a BM adatfeldolgozó használta, majd egyebek mellett a Központi Gazdasági Főigazgatóság és a Nemzeti Közigazgatási Központ működött benne.

Balog vezetése alatt az EMMI használta

2013 és 2017 között az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő használhatta, ami azért figyelemreméltó, mert ez a szervezet annak az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatait kezelte, amelynek élén 2012 és 2018 között Balog Zoltán állt – tudta meg az rtl.hu.

Ezt az Alkotmány utcai épületet adta át az állam az egyháznak

Forrás: Google

Korábban is használták az épületet

Az ingatlan 2017-ben ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, majd 2024 januárjában ingyen átadták a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek. Az elmúlt években már használták a reformátusok az irodaházat, de csak bérlőként.

Nem fért el a püspökség

A parokia.hu-n  2021-ben azt írta, „a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleményben kapott helyet”. A Magyarországi Református Egyház az rtl.hu megkeresésére nem reagált.

Balog közbenjárásai

A 444.hu hétfőn számolt be arról, hogy Balog Zoltán, nemcsak K. Endre kegyelmi ügyében járt el. A püspök, egy zárt körben elmondott beszédében arról beszélt, hogy egy lelkész is bajba került nemrég, mert „nem így sikerült a pályázati beszámolója, ahogyan az kellett volna”.

Rendőrök vezették volna el

A püspöknek, akkor egy politikus szólt, hogy az egyik lelkészt rendőrök fogják elvinni. Ő pedig segíteni akart neki és azon gondolkodott, hogyan húzza ki a bajból paptársát. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: