Egy Ikarus gyártmányú, teljes mértékben elektromos hajtású autóbuszt tesztel a Budapesti Közlekedési Központ a fővárosban. A busz a 105-ös vonalon jár és a napokban bárki ingyen használhatja. Szerencsére egyre több elektromos busszal lehet találkozni már Budapesten és környékén. Alig két hete 40 olyan új elektromos buszt adtak át, amelyek Budán és a budai agglomerációban fognak közlekedni.

Fehér Ikarus

Az Ikarus székesfehérvári gyárában készült környezetbarát busszal szerda és vasárnap között találkozhatnak a budapestiek a 105-ös busz vonalán. Az Ikarus 120.EL CityPioneer busszal ingyenesen lehet utazni, így bárki kipróbálhatja azt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budáról a Duna plázáig

A fehér busszal a 105-ös vonalon lehet találkozni, vagyis Budáról indul a Márvány utcánál átmegy a Déli pályaudvar vágányai fölött, majd az Alagúton keresztül kimegy a Duna-partra, az Erzsébet hídon átmegy Pestre. Dunakorzó, Andrássy út, Hősök tere útvonalon kimegy Angyalföldre egészen a Duna plázáig, ahol elindul visszafelé.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

300 km-t tud megtenni

Az elektromos autóbusz 12 méter hosszú, és egyszerre legfeljebb 84-en tudnak vele utazni. A jármű egy feltöltéssel akár 300 kilométert is meg tud tenni, ha megy a fűtés vagy a klíma, akkor csak 250 km-t tud elmenni egy töltéssel.

Tisztán elektromos

Az ArrivaBus, mint a Deutsche Bahn csoporthoz tartozó, egész Európában jelen lévő szolgáltató több mint 20 éve részese a budapesti közösségi közlekedésnek. A vállalat elkötelezett a környezetbarát járművek tesztelése és alkalmazása iránt, így mindent megtesz annak érdekében, hogy tisztán elektromos hajtású járműveket hozzon Budapestre, tesztelési céllal – írják a BKK oldalán.

Környezetbarát járművek

A Fővárosi Közgyűlés 2019-ben fogadta el a Budapesti Mobilitási Tervet. Ennek egyik fontos célkitűzése a modern, környezetbarát járművek használata a fővárosi közösségi közlekedésben.

Több ilyen teszt

Az elmúlt időszakban a Budapesti Közlekedési Központ több alkalommal is tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat az ArrivaBus-szal és a BKV Zrt.-vel együttműködésében.

Összhangban az Európai Unióval

Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a járműtesztre teljes mértékben az EU célkitűzésével összhangban kerül sor.

Elektromos buszok az agglomerációban is

40 új busz

Augusztus végén írtuk meg, hogy a Volánbusz bemutatta az agglomerációba érkezett 40 darab új elektromos Mercedest eCitarót, amelyek a budai agglomerációban fognak közlekedni.

Lobbiztak érte

A beszerzést a kormányzati Zöld Busz Program finanszírozza, a pályázatot Fürjes Balázs és Menczer Tamás államtitkárok, a térség kormánypárti országgyűlési képviselő-jelöltjei kezdeményezték a Budakeszire és Budaörsre közlekedő buszpark zöldítése érdekében.

Budakeszi-Budaörs térsége jár jól

A beszerzés értéke 8,1 milliárd forint. A világoskékre színezett, a BKK Futár utastájékoztató rendszerrel is felszerelt buszok a fővárosban és a budapesti agglomerációban szolgálnak majd, a Budakeszire közlekedő 22-es és a Budaörsre közlekedő 40-es buszcsalád járatain, illetve Törökbálintot, Diósdot érintő, a BKK hálózatába illeszkedő Volán-járatokon állnak majd forgalomba.

200 kilométert mennek egy töltéssel

Ez Magyarország legnagyobb tisztán elektromos buszflottája. Nagyon új technológiáról van szó, az új eCitarók éjszakai töltéssel kb. 200 kilométer távolságot tudnak teljesíteni, ez sokszor elég, de még kevés lehet egyes esetekben, pláne, ha forró nyári napon a klímát is használni kell. A buszok egyik működtetési módja lehet, hogy a reggeli és délutáni csúcsforgalom között nappali rátöltést is kapnak az egész napos üzemben álló buszok.

Legújabb trendek

„Hiba lett volna, ha Budapest és környéke kimaradna a legújabb globális buszipari trendekből, s ha nem próbálnánk ki a dízelmeghajtást meghaladó technológiai megoldásokat, ha nem szereznénk közvetlen üzemeltetési tapasztalatokat minőségi gyártó sorozatgyártott elektromos buszaival, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy a klímacélokat szem előtt tartva végérvényesen közeleg a dízelkorszak lezárása a városi buszoknál is.” – írja Vitézy Dávid a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója a közösségi oldalán.

75 CNG-busz is érkezik

Alig 1 hónapja jelentette be Fürjes Balázs, hogy az agglomerációba nemsokára 75 darab korszerű CNG-busz, vagyis földgázzal működő busz érkezhet. Kiírták a közbeszerzési pályázatot, az új buszok, 2022 tavaszán forgalomba is állhatnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Elektromos Ikarus busz – Forrás: BKK