Bár Solymáron már van víz, de továbbra is vízkorlátozás van érvényben 11 pilisi településen. Szentendre polgármestere szerint kármentesítés zajlik az agglomerációban. A jelenlegi intézkedések nem oldják meg az alapvető problémát, amelytől kialakult a vízhiány: túlépítkezés és elavult vízrendszer.

Vízhiány a Pilisben

Közel egy hete tart a vízkorlátozás a pilisi településeken. Amint arról többször is beszámoltunk, Solymárnak volt olyan része, ahol négy napig egy csepp víz nem folyt a csapokból. Csak szombatra sikerült helyreállítani a vezetékes vízellátást a településen.

Feltöltötték a tározókat

Négy autóval szállították az ivóvizet a solymári tározókba, köztünk a Magyar Honvédség vízszállítói is folyamatosan dolgoztak. Jelenleg a településen megoldódott az időszakos vízellátás. De a térségben még mindig vízhiánnyal küzdenek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Menczer Tamás, országgyűlési képviselő irányítja a vízellátást Solymáron

Forrás: Facebook/Menczer Tamás

10 településen van vízkorlátozás

Jelenleg több településen, Pilisszentivánon, Pilisborosjenőn, Pilisvörösváron, Pilisszentkereszten, Budakalászon, Pomázon, Szentendrén, Pilisszántón, Ürömöm és Csobánkán van érvényben a vízkorlátozás.

Szentendrén is gondok vannak

Szentendre magasabban fekvő részein, Pismányban, Izbég egyes részein, valamint Szarvashegyen akadozik az ellátás vagy egyáltalán nincs víz. „A kánikula miatt kialakult terhelés nagyon kihozza a rendszer sérülékenységét” – mondta a BudaPestkörnyeke.hu hírportálnak Fülöp Zsolt.

Elavult rendszer

Szentendre polgármestere szerinte most látszik csak igazán, hogy az túlépítkezés és az elavult vízvezetékrendszer milyen bajokat tud okozni. Fülöp Zsolt szerint most már senkinek sem kell bizonyítania, hogy az agglomerációban szükség van a fejlesztésekre. Szentendrét például a 60-as években épült csőhálózat látja el vízzel. A polgármester szerint a rendszer annyira sérülékeny, hogy a kapacitás 40 százaléka elvész, vagyis ennyi víz nem ér el a fogyasztóhoz.

Szemléletváltásra van szükség

A városvezető szerint ezt a problémát nem a napokban fogják megoldani. „Nem lesz nagyobb a csővezeték, a kutak víztermelői kapacitása sem fog magától megnőni”. Szerinte alapvető szemléletváltásra van szükség. „Most mondjam azt, hogy nem stadionokat és lówellnesst kellett volna építeni, hanem az vízhálózatot fejleszteni, amit már évek óta mondunk” – tette hozzá a polgármester.

„Égjen ki a fű”

Fülöp Zsolt nagyon határozottan azt kéri a helyiektől, okosan használják fel a vizet. Állítja, a közösség ereje most nagyon sokat tud javítani a helyzeten. „Azt kérem mindenkitől, kapcsolja ki az automata öntözőrendszerét, mert ha éjszaka van egy kis víz a rendszerben, akkor azt ellocsolják reggelre. Inkább égjen ki a fű, de ne locsoljunk azért, hogy a szomszéd utcában élő családoknak legyen mivel mosakodniuk”.

Robbanásszerű a lakosságszám növekedése az agglomerációban

Az ellenzéki Fülöp Zsolttal némileg egyetértve, Menczer Tamás, Pest 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője pénteken ezt mondta: „A vízhiánynak az alapvető oka a lakosság robbanásszerű növekedése Solymáron és az egész agglomerációban. Az infrastruktúra fejlesztése nem követte le a népességszám növekedését és most a vízhiány kapcsán szembesülünk ezzel”.

Ki a felelős?

Arra a kérdésre, hogy ki a felelős azért, hogy nem fejlesztették az agglomeráció infrastruktúráját, a képviselő így válaszolt az egyik helyi lakosnak: „Önre bízom a kérdés megválaszolását, azt tesz felelőssé, akit gondol, ha kívánja, tegyen felelőssé engem” – mondta a három hónapja hivatalba lépett országgyűlési képviselő.

Önkormányzati döntés volt a lakosságszám növekedése, nem a kormányzaté

Menczer Tamás hozzátette: Sem tíz, sem három éve nem a kormány döntött arról, hogy egy-egy település lakosságszáma mennyivel növekedjen, milyen területek legyenek belterületbe vonva, milyen területeket adjanak el. Ez mind önkormányzati döntés volt. A képviselő azt is elmondta, hogy sok polgármesterrel beszélt a népességszám növekedéséről és minden polgármesternek van egy története arról, hogy 10 évvel ezelőtt az ő elődje úgy adta el a település területeit, hogy a beruházótól nem kért járdát, víz,- és csatornahálózatot. A helyzet tehát nem pár nap alatt állt elő, ráadásul ennek sokkal több köze van az önkormányzatokhoz, mint a kormányhoz – fejtette ki a képviselő.

Jöjjön már az eső!

Vízügyi szakemberek szerint a vízellátás a Pilisben akkor áll helyre, ha tartósan 25 fok alá csökken a hőmérséklet és sok-sok eső esik. Addig csak szükségmegoldásokkal tudnak javítani a vízhiányon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere – Fotó: BPK-montázs