„Én örülnék, ha a házam mellett egy ilyen világszínvonalú stúdiókomplexum valósulna meg” – mondta a beruházó cég képviselője. „Én nem” – válaszolta a lehetséges szomszéd, majd hozzátette: „bár inkább egy filmstúdió, mint egy akkumlátorgyár”. Nagyjából ebben a hangnemben vitáztak a minap Budakalászon megtartott lakossági fórumon arról, hogy épüljön-e egy 26 hektáros valóságos stúdióváros a 11-es út, az M0-ás és a Metro áruház által kijelölt háromszögben, a Lupa-tó közelében vagy sem.

Stúdióváros

Az óriási terület most szántó besorolású magánterület. Korábban terveztek ide logisztikai központot sok kamionnal és 2000 lakásból álló lakóparkot is. A budakalásziak szerencséjére nem ezek valósultak meg, hanem úgy tűnik egy hatalmas szupermodern film, – és tévéstúdió komplexum épülhet az Észak-budai agglomerációban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Market Zrt. építi

A keddi lakossági fórumon a beruházó cég, a sajtóban gyakran fideszes kötődésűnek mondott Market Zrt. vezérigazgatója, Scheer Sándor részletesen elmondta, hogy a világ legnagyobb filmgyártói a Walt Disney, a Marvel és a Netflix akar Budakalászon filmeket gyártani. Nem csak világsztárok, de a világ legújabb technológiája is ide költözhet, sőt még számítógépes fejlesztőrészlegeket is kialakítanának, így Budakalászt bekapcsolnák a globális csúcstechnológia véráramába.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Itt épülne a stúdióváros

Omszki-tó, 11-es út, M0-ás, Metró áruház, Duna – ezek vennék körbe a stúdióvárost – Forrás: Budakalasz.hu

Csúcstechnika és földút

Mindez nagyon szép, de nem lesznek-e esetleg túl nagyok az épületek? Mi lesz a szemétszállítással, a fákkal, a látképpel, az ott dolgozók által generált forgalommal? És egyáltalán, hogy fog az majd kinézni, hogy a csúcstechnikától alig pár száz méterre földesúton járnak haza az ott élők? Kérdezték a lakossági fórumon a helyiek, igaz egy fontos kérdés elsikkadt.

Ködbe veszett jövő

A település és a beruházás vezetői türelmesen állták a sarat, lényegében minden fontos kérdésre választ adtak. A komplexum jövőbeli lehetséges felhasználása azonban kissé ködbe veszett. A helyieket jobban érdekelte, mi látszik majd az épületből, mint az, hogy mi lesz az épületekben akkor, ha majd nem ide jönnek ide Amerikából a filmesek.

Mi lesz, ha nem jönnek a filmesek?

A Market Zrt. vezérigazgatója csak annyit mondott, hogy a befektetők között amerikai filmesek is vannak, ha pedig majd jól megy a biznisz, akkor a számos stúdió mellé még kettőt építhetnek. Az igazi nagy kérdést senki sem tette fel: mit lehet majd ezzel az épületkomplexummal csinálni, ha valamiért nem jönnek a filmesek?

Pörög a filmes biznisz

Jelenleg Magyarországon olyan kedvező adószabályozások vonatkoznak a filmgyártásra, hogy megéri még Amerikából is idereptetni teljes stábokat. Nem véletlenül épült fel Etyeken a Korda Filmstúdió, vagy a pesti külvárosban az Origo Stúdió. Jelenleg is több nemzetközi produkció forgat Budapesten és az agglomerációban. Ezekben a pillanatokban Budakalászhoz képest a budai agglomeráció másik felén, Pátyon forgatják a Lost Kingdom, vagyis az Elveszett királyság című Netflix sorozat legújabb évadát.

Filmesek a réten

A filmesek hatalmas várat építettek fel Páty és Biatorbágy közé a természetvédelmi területen, rengeteg autó jön-megy a vadvirágos réten, és nemsokára statiszták százai taposhatják majd le a füvet a pátyiak által imádott Fenyvesnél. Közben Budapest számos pontján egy másik filmet forgatnak, nemrég írtunk arról is, hogy a magyar származású filmsztár Tonny Curtis lánya Jamie Lee Curtis is éppen a fővárosban dolgozik. De vissza Budakalászra.

Picit magas, de jó lesz

Az önkormányzat nagyon ügyesen olyan előtárgyalásokat folytatott eddig a lehetséges filmes befektetőkkel, hogy a település a kicsit magas épületek és a kevesebb rét ellenére azért jól járjon, ha megépül. Közben megpróbálják a lakosságot felkészíteni a település szélén esetleg megvalósuló stúdióvárosra, ezért videót, és prospektust is készítettek a tervekről.

Inkább filmstúdió, mint valami más

A legfontosabb érvek nem hangsúlyosak, de a lelke mélyén mindenki pontosan tudja, hogy egy filmstúdió nem egy akkumlátorgyár. Azt is folyton elmondják, hogy erre a területre valami érkezni fog, ha nem a filmesek, akkor más, amivel sokkal több baj lehet.

Félelem a gödi esettől

Halkan azt is megjegyzik, ha a város erről nem tud dönteni, akkor a település feje felett is hozhatnak döntést. Ezzel és az akkumlátorgyár rémével mindenki a gödi esetre utal, ahol a Samsung helyi üzemében óriási akkumlátorgyárat alakítanak ki, ráadásul, amikor a polgármesternek kérdései voltak, a kormány a fennhatósága alá vonta és kiemelt gazdasági övezetté nyilvánította a területet, ezzel gyakorlatilag elcsatolta azt a várostól és az adóbevételeket is elvették Gödtől. IDE KAPCSOLÓDIK: Méltánytalan, amit Göddel tesznek – állítja a polgármester, a Samsung-adó felét sem kapja meg a település

Mindenki akarja

Budakalászon érzik ezt a nyomást ezért úgy tűnik, mindenki akarja a filmeseket, csak minden érintett, a civilek és az önkormányzat is maximalizálni akarja az érdekei érvényesítését. Ez rendben is van, így működik egy demokrácia.

A TV2 is Budakalászra költözhet?

Továbbra is ott a kérdés, hogy mennyi filmes produkciónak kell Budakalászon megjelennie, hogy kifizetődő legyen ennek a filmes kisvárosnak a megépítése és működtetése? Mi lesz, ha egy másik országban majd jobb feltételeket kínálnak ugyanezeknek a filmeseknek és lelépnek a filmkészítők Budakalászról? Mi lesz, ha a TV2 magyar tulajdonosai bejelentik, hogy elegük van a korszerűtlen zuglói székházból és a TV2-t is Budakalászra költöztetnék?

Kinek az utcájában parkolnak majd az autók?

Az RTL KLUB már több, mint egy évtizede budai külvárosba, Nagytéténybe költözött. A TV2 is elférne a modern budakalászi stúdióvárosban, ha így lenne, kérdés, hogy TV2 dolgozóinak és vendégeinek az autói hol parkolnának? Most Zuglóban szinte lehetetlen a TV2 környékén megállni. Budakalászon kinek az utcáját foglalnák el ezek az autók? Szóval nagy kérdés, mi lenne esetleg a Netflix és a Walt Disney után a budakalászi stúdióvárossal? A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budakalászi stúdióváros látványterve – BPK-montázs