A Magyar Posta által alkalmazott levélfeladási díjak is emelkednek január 1-jétől, átlagosan 10 százalékkal kell majd többet fizetnünk a postán.

Látványos emelkedés

A lakosság által leggyakrabban használt 50 gramm alatti tömegkategóriákban a belföldi elsőbbségi levél díja 300 forintról 330-ra, míg a belföldi nem elsőbbségi levél díja 210-ről 230 forintra nő. Ezzel a Magyar Posta levélfeladási díjai régiós viszonylatban továbbra is a legalacsonyabbak közé fognak tartozni – állítja a Magyar Posta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenért többet kell fizetni

A papíralapú feladásoknál az ajánlott levelekért 60 forinttal, a tértivevényes levelekért pedig 45 forinttal kell majd többet fizetni. Az elektronikus adattal feladott ajánlott és tértivevényes levélküldemények tarifája 55, illetve 40 forinttal emelkedik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Évi maximum két levél

A Magyar Posta évente közel 450 millió levelet kezel, amelynek nagy részét, mintegy 90 százalékát továbbra is az üzleti partnerek adják fel. A lakosság által feladott levelek mennyisége alacsony, átlagosan évente csak 1-2 levelet ad fel egy magánszemély – ismertette a vállalat.

Már emeltek idén

Idén kétszer is emeltek díjat, januárban, és szeptemberben. 2022-ben szintén kétszer emeltek, januárban és júliusban. Azt, hogy infláció alatti a díjemelés, hangsúlyozták a tavaly júliusi és az idei januári emelésnél is. A 24.hu cikke szerint tavaly januárhoz képest 65 százalékkal drágul jövő januárra az 50 gr-os elsőbbségi levél feladása, idén januárhoz képest pedig 32 százalékkal kell többet fizetni jövő januárban.

Postásokat is keresnek

Ahogy írtunk róla, erőteljes munkaerő toborzásba kezdett a Magyar Posta. A tapasztalatok alapján egyre nehezebben találnak postásokat és futárokat a munkakörök betöltésére, így a jó fizetés mellé még különböző bónuszokat is ígér a cég a jelentkezőknek.

Kézbesítőket, futárokat keresnek

A Magyar Posta a toborzó oldalakon a legtöbb hirdetésnél kézbesítő és futár állásokra várja a jelentkezőket. Az állások nagy része csak a 8 általános iskolát várja el végzettségként, a legjobb eshetőség esetén, egy autóval rendelkező futárnak, a téli szezonban – ilyenkor több a csomag – bruttó 450 ezer feletti kereseti lehet. Míg egy biciklis futárnak bruttó 360 000 forintot kínálnak.

Előny a jogosítvány

Pénzcentrum elemzéséből kiderül, hogy a hasonló állások esetében, a szállító szektorban 531,4 ezer forint volt az átlagos fizetés 2023 májusban. Bár különösebb iskolai végzettséget nem követelnek ezek a tevékenységek, sok előnyhöz juthat az a Postán, akinek van jogosítványa valamilyen járműhöz.

Minél gyorsabb, annál többet kap

Minél gyorsabb járművel tudja kiszállítani a csomagokat, annál nagyobb fizetést kap, ez alapján, értelemszerűen a gyalogos futárok szerepelnek a lista alján.

Nem megy jó a postának

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról néhány hete, hogy egyre kevesebben küldenek papírlevelet és képeslapot, hiszen helyette ott az email és a többi elektronikus csatorna. A csomagküldést is sokan bízzák manapság más cégekre, ezért rengeteg helyi postafiókot zártak be az utóbbi években, így már több mint 2300, kétezer főnél alacsonyabb lélekszámú településen nincs postahivatal Magyarországon. 

Új program

A vállalat új partneri programot hirdetett a helyzet enyhítésére, amelyben olyan helyi vállalkozások (például élelmiszerüzletek, gyógyszertárak vagy bankfiókok), illetve önkormányzatok vehetnek részt, amelyek vállalják, hogy átveszik a Magyar Posta alapvető szolgáltatásait. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI