A postapartnerprogrammal az állami szolgáltató előre menekül: havi 265 ezer forintot fizet annak a helyi vállalkozónak, aki felveszi tevékenységi körébe azt, amit eddig a Magyar Postának kellett végeznie.

Nem túl jó a postának

Egyre kevesebben küldenek papírlevelet és képeslapot, hiszen helyette ott az email és a többi elektronikus csatorna. A csomagküldést is sokan bízzák manapság más cégekre, ezért rengeteg helyi postafiókot zártak be az utóbbi években, így már több mint 2300, kétezer főnél alacsonyabb lélekszámú településen nincs postahivatal Magyarországon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új program

A Magyar Nemzet cikke szerint a vállalat új partneri programot hirdetett a helyzet enyhítésére, amelyben olyan helyi vállalkozások (például élelmiszerüzletek, gyógyszertárak vagy bankfiókok), illetve önkormányzatok vehetnek részt, amelyek vállalják, hogy átveszik a Magyar Posta alapvető szolgáltatásait – írja a Telex.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A levelet még a postás viszi

A cég oldalán ezzel kapcsolatban azt írják, hogy az új partnerek a csekkfelvételt, valamint a levél- és csomagfelvételt végezhetik, ám a háznál történő kézbesítéssel továbbra is a Magyar Posta foglalkozik majd. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint az új postapartneri programnak köszönhetően kisboltok és falusi vállalkozók menekülhetnek meg.

Veszteséges lehet

„Bizonyos réteg azért még használja a postai szolgáltatást, pont a kistelepüléseken, de egy ilyen posta üzemeltetése csak veszteséges tud lenni, hisz nincs akkora népesség, amely eltartsa. Ezért aztán érthető a Magyar Posta lépéskényszere, de azonnal mindenhonnan nem lehet kivonulni” – fogalmazott Schmidt Jenő az Inforádióban.

Ennyit kaphat a kisboltos

A postapartneri program épp ezt hivatott áthidalni: ahol helyben nem tartható fenn posta, ott ha valaki a szolgáltatást átveszi, havi 765 ezer forintot kap ezért havonta egy-három napos képzést követően.

Bér és járulék

„Különben a magyar települések jelentős részében a szolgáltatást az menti meg, ha egy-egy boltos a boltja mellett csinálja a postát, a szerencsejátékot és minden egyebet, amire kiegészítő támogatást kap. Ilyen módon a bére is megvan és a járuléka is, ha több tevékenységet végez az adott településen” – fejtegette Schmidt Jenő.

Támogatják

A TÖOSZ a polgármesterein keresztül „jelentősen támogatja” a postapartnerprogramot, megfogalmazása szerint „előremenekülésről” van szó. A Postával kötött együttműködéssel azt remélik, hogy jelentősen csökken a 2300, postai szolgáltatás nélküli kistelepülések száma.

Ezt ígéri a posta

Nemzetközi viszonylatban számos országban hasonló formában működnek posták. Korábban már 19 Takarékbank fiók és 2 kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával került tesztelésre a partneri üzemeltetési forma. A Magyar Falu Program keretében megújuló kistelepülési üzletek közül 220-ba integrálódik be postai szolgáltatás. A tapasztalatok szerint ez az üzemeltetési forma mind az ügyfelek, mind a partner vállalkozások számára hatékonyan és eredményesen működik – írta oldalán a Magyar Posta.

Hatékonyság kellene

Nagy Márton április elején beszélt arról, hogy a Magyar Postát rendbe kell tenni, jobban oda kell figyelni, a maximumot ki kell hozni és a magyar állam számára a legolcsóbb működést kell biztosítani. A gazdaságfejlesztési miniszter azonban nem árulta el, hogy miként gondolja ezt a rendbe tételt és legolcsóbb működést. 

Sok postát bezártak ideiglenesen

Ahogy írtunk róla, az állami társaság tavaly október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus drágulása miatt 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerült. Ebből januárban önkormányzati segítséggel 45 újra kinyitott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI