Az Újszínház közleménye szerint legkorábban januárban tudják fogadni nézőiket. A több hónapos szünet több mint 200 millió forintnyi jegybevétel-kiesést jelent, de a támogatások összege alapján a teátrum így sem áll rosszul anyagilag.

Hónapok óta zárva

Hónappok óta zárva van az Újszínház. A teátrum 2023 elején még likviditási gondokkal küszködött, a csőd szélén állt, végül megmenekült. A színház melletti épület felújítására hivatkozva az évad június közepe helyett már májusban véget ért. Az érintettek abban bíztak, hogy a munkálatok a szeptemberi évadkezdésre befejeződnek, de nem így történt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem tudnak előadásokat játszani

„Kedves Nézőink! A színház szomszédságában zajló felújítás miatt jelenleg a színház nem tud előadásokat játszani. Előreláthatóan legkorábban januárban tudjuk Önöket színházunkban fogadni” – tette közzé honlapján a színház.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Novemberben indul a jegyértékesítés

A jegyértékesítés novembertől ismét elkezdődik, jegyeket csak a 2024. januári előadásokra lehet vásárolni. Az Újszínház holnapja jelenleg is működik, azon látható a repertoár kínálata, a társulat tagjai is megtekinthetők. A jegyvásárlás gombra kattintva pedig a jegypénztárnál ez olvasható: Átmenetileg zárva – írja az Index.

Nem áll rosszul anyagilag

A több hónapos szünet a számítások szerint legalább 165 elmaradt előadást jelent. A 330 férőhelyes Újszínházban átlagos 4000 forintos jegyárral számolva ez közel 218 millió forintnyi jegybevétel-kiesés. Az Újszínházban körülbelül 70 alkalmazotti státuszban lévő munkatárs dolgozik, 350 ezer forintos átlagfizetéssel számolva a bérköltségük havonta 25 millió forintra jön ki, ezt meg kell szorozni nyolccal, hiszen a fizetés a nyári hónapokra is jár. Ennek összege közel 200 millió forint – írta korábban a Blikk.  

Az állam a fenntartó

Az Újszínház fenntartója a Kulturális és Innovációs Minisztérium. 2023-ra 515 millió forintot kapott az államtól a működésére, emellett pedig a nyár elején az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása során még 68 millió forintot ítéltek oda kiegészítő támogatásként. Ezen felül, kiemelt művészeti értékekkel bíró szakmai programok támogatása jogcímen még 583 millió forinttal rendelkeznek. A számok alapján tehát az Újszínház nem áll rosszul anyagilag.

Két kategória

A főváros tulajdonában lévő színházak két kategóriába tartoznak. Eszerint 2020-tól a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, a Radnóti, az Örkény és a Trafó Színházat. Önkormányzati fenntartású, de egyedül a kormány által biztosított működésű színház a József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri. Ezek a társulatok 2020, 2021 és 2022 januárjában egy összegben megkapták az éves támogatást, minden gond nélkül.

Anyagi gondoktól gyötörve

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról februárban, hogy a kormány még egyetlen olyan színház számára sem utalt, amely közös fenntartású. Ez azért nagy gond az Újszínház esetében, mert így hamarosan nem fognak tudni sem járulékot, sem béreket fizetni. Február végére már mínusz 20 millió forint lesz az egyenlegük.

Budapest nem segíthet

A megállapodásban leírták, hogy a főváros még ilyen esetben sem segítheti ki anyagilag az érintett színházat. A többi színház a tartalékaiból oldotta meg a működését. Végül 2023. február 28-án, vagyis az utolsó napon az Újszínház az éves támogatásának a felét megkapta a kormánytól.

Amit az Újszínházról tudni kell

Az Újszínház főigazgatója jelenleg Dörner György. Őt 2021-ben nevezte ki öt évre Kásler Miklós, aki akkor emberierőforrás-miniszter volt. A színházat 2012-ig Új Színházként emlegették, abban az évben nevezték át Újszínházra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Dörner György igazgató az Újszínház nézőterén – Forrás: MTI/Kollányi Péter