A kormány egyelőre nem utalta át azt a pénzt, amit a Budapesttel közös fenntartásban üzemelő színházaknak kellene.

Hiányzik a pénz

A 2024-ig érvényben lévő kontraktus alapján bizonyos összeget a kormánynak kellene biztosítani egyes színházak működése érdekében. Azokról az létesítményekről van szó, amelyeket a főváros és a kormány közösen vállalta, hogy fenntartja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

2020-ban jött létre a megállapodás

A szóban forgó megállapodás még 2020-ban köttetett. Vannak persze olyan színházak is, amelyeket kizárólag a főváros tart fenn. A közös tulajdonú színházak esetében a tulajdonos Budapest, ám a működéshez szükséges finanszírozásról a kormánynak kell gondoskodnia.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezekről a színházakról van szó

A megállapodás vonatkozik a Madách Színházra, az Újszínházra és a József Attila Színházra is. Jelenleg az Újszínház kapcsán merültek fel súlyos gondok. Ha nem történik változás, február végére nem marad pénz a számláján, mondta el Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetés során.

Nem csak az Újszínház nem kapta meg a pénzt

A kormány még egyetlen olyan színház számára sem utalt, amely közös fenntartású, állítja a főpolgármester-helyettes. Ez azért nagy gond az Újszínház esetében, mert így hamarosan nem fognak tudni sem járulékot, sem béreket fizetni. Február végére már mínusz 20 millió forint lesz az egyenlegük.

Ezek is érdekelhetnek!

Budapest nem segíthet

A megállapodásban le van szögezve, hogy a főváros még ilyen esetben sem segítheti ki anyagilag az érintett színházat. Még van remény, hogy a következő napokban megérkezik a hiányzó támogatás. A többi színház a tartalékaiból oldja meg a működését.

Jegyek egyelőre még márciusi előadásokra is kaphatók

Egyelőre úgy tűnik, mindenki reménykedik. A jegy.hu felületén ugyanis nem csak februári, hanem márciusi előadások is szerepelnek, amelyeket az Újszínházban rendeznek meg a tervek szerint. Egészen március utolsó napjáig vannak meghirdetve előadások.

Februárra már szinte minden jegy elfogyott

A februári előadások túlnyomó többségére szinte már nem lehet jegyet kapni. Teltházas lesz a “Se itt, se ott” minden előadása, csakúgy, mint a “Minden egér szereti a sajtot” és “A kőszívű ember fiai” című darab is. Csak a holnap esti “Bizánc” című előadásra van jegy ebben a hónapban.

Márciusra is van már teltházas előadás

A hónap elején megrendezésre kerülő darabok közül is vannak már olyanok, amire nincs jegy. Nagyon népszerű “A palacsintás király” és “A kőszívű ember fiai” is. Sőt, még a március végére kiírt “Császármorzsa” valamint a “Zserbótangó” előadásokra sem lehet már belépőt vásárolni.

Amit az Újszínházról tudni kell

Az Újszínház főigazgatója jelenleg Dörner György. Őt 2021-ben nevezte ki öt évre Kásler Miklós, aki akkor emberierőforrás-miniszter volt. A színházat 2012-ig Új Színházként emlegették, abban az évben nevezték át Újszínházra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Dörner György igazgató az Újszínház nézőterén – Forrás: MTI/Kollányi Péter