Az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetője sokak számára talán meglepő kijelentéseket tett egy friss interjúban.

Kevesebb lakás épülhet a közeljövőben

Lázár János úgy véli, 2023 és 2025 között nem fog annyi lakás épülni, mint az elmúlt időszakban. Magyarország számára más lesz most a fókuszban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyíltan beszélt

“Beszéljünk világosan, Magyarországon is fegyvergyárak fognak épülni. Fegyvergyártás lesz, repülőgép-, harcirepülőgép-gyártás lesz. A lengyelek tízmilliárdért vesznek fegyvereket” – mondta a tárcavezető az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetség (ÉVOSZ) podcastműsorában.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vezető gazdasági hatalommá válhat az ország

Lázár János szerint a térségben Magyarország és Lengyelország lehet majd a vezető hatalom a 2030-as évekre, írta meg a Népszava. Hazánk jelenleg a világ kétszáz országa közül a 45-50. hely környékén található. Kérdés, hogy vajon előre tudunk-e innen lépni.

Ezek is érdekelhetnek!

Nemrég fegyvergyárat vett a kormány

2019 novemberében látott napvilágot a hír, hogy az Orbán-kormány megvásárolta a Hirtenberger Defence Systems (HDS) nevű osztrák fegyvergyárat. Ez a tranzakció 13 milliárd forintba került. 2021 őszén már arról szóltak a hírek, hogy hat magyar fejlesztésű lőfegyver prototípusa került bemutatásra a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapon.

Német fegyvereket vásárolt Magyarország

2019 nyarán kiderült, hogy az év első felében több mint 1,7 milliárd euróért vett Magyarország német fegyvereket. Ennél nagyobb értékben semmilyen más ország nem vásárolt ilyen eszközöket a németektől az adott indőintervallumban.

Ezeket szerezte be Magyarország

44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsi mellett 24 Panzerhaubitze 2000 önjáró löveg beszerzéséről is döntés született. Kijelenthető tehát, hogy komoly fejlesztések történtek a hadászati eszközök tekintetében.

Az állományt is megfiatalítják

Ahogy azt korábban megírtuk, a katonai állományt is megfiatalítják. Januárban jelent meg a kormányrendelet, amely értelmében minden legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkező, 45 évnél idősebb katonát felmenthetnek. Ezt Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter meg is erősítette.

Kiderült, miért van erre szükség

A Honvédelmi Minisztérium közleményéből kiderült, hogy a modern kor fegyerrendszereinek, hadműveleti és harcászati eljárásainak alkalmazásához igen felkészült és nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező, kellően fiatal tiszti és altiszti állományt akarnak kialakítani. A kiképzési és gyakorlatozási feladatok és a toborzási teendők kapcsán is így kívánnak eljárani.

Előrelépést jelenthet ez a fiatal katonák számára

Ezzel a lépéssel megnyílik az út a fiatal katonák előtt, hogy felelősségteljesebb szerepet kapjanak. A kormány egyúttal bevezette a honvédelmi szolgálati juttatást. Ennek mértéke az utolsó illetmény 70%-a, ami az életkor és a nyugdíjkorhatár között hátralévő évek száma szerint évi két százalékkal csökken. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illlusztráció – Forrás: archív