Másfél hónappal a határidő előtt, költségkereten belül készült el a Lánchíd felújítása! Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely hétfőn délután jelentette be, hogy augusztus 4-én, pénteken megnyílnak a Lánchíd két oldalán végigfutó járdák a gyalogosok előtt. Ez az átadás egyúttal a híd szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti, ezért történelmi pillanatnak számít Budapest és hazánk életében – fogalmazott a városvezető.

Költségkereten belül, határidő előtt!

„Másfél hónappal a határidő előtt, költségkereten belül készült el a Lánchíd felújítása! Augusztus 4-én, pénteken megnyílnak a Lánchíd két oldalán végigfutó járdák a gyalogosok előtt. Ez az átadás egyúttal a híd szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti, ezért történelmi pillanatnak számít Budapest és hazánk életében. Találkozzunk pénteken a nemzet büszkeségénél!” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jól halad a Lánchíd felújítása

Július közepén írtunk arról, hogy a pesti hídfőnél már megkezdték a konténerváros lebontását. A kivitelező A-Híd Zrt. munkatársai már az utolsó simításokat végzik a Lánchíd felújítása kapcsán. A híd járdáinak megnyitásáig helyreállítják a felvonulási területet és elbontják a határoló palánkkerítést is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Erre lehet számítani

Ha eredményesen lezárulnak a hivatalos eljárások, és elkészülnek a hátralévő munkák, javítások, akkor a gyalogosok birtokba vehetik a Lánchíd két oldalán végigfutó járdákat. A Lánchíd forgalmi rendje kapcsán viszont vannak még kérdőjelek.

A Magyar Autóklub új szavazást szeretne

A főváros nemrég történt bejelentése értelmében a felújított Lánchídon a továbbiakban sem közlekedhetnek autók. Kizárólag a buszok, taxik, motorkerékpárok kelhetnének át a hídon, valamint a kerékpárosok és a gyalogosok. A Magyar Autóklub szerint azonban nem zajlott előzetes szakmai egyeztetés a szavazás előtt, a Budapesti Lakógyűlésnek nevezett online szavazáson pedig manipulatív volt a kérdés.

Zajlanak a tesztek

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a díszkivilágítás beállítása is feltétele a Lánchíd teljes átadásának. Az újonnan felszerelt világítótestek és a hálózat működésének tesztelését hetek óta végzik. A következő hetekben éjjel és nappal is díszkivilágításban fog pompázni a Lánchíd, vagy annak egyes részei. 

Változó színkép

A tesztelés során több színt, fényerősséget és a futófényt is kipróbálják. Dinamikusan lehet változtatni az új, automata díszkivilágítás színképét. A füzérvilágításról gondoskodó 1180 lámpatestet korszer LED-technológiás égősor váltotta fel.

Ez a korszerű világítás előnye

Az energiatakarékosságon felül további előnnyel is rendelkezik a LED-technológiás égősor. Így ugyanis megoldható, hogy többféle színben pompázzon. Ünnepek alkalmával nemzeti színekbe lehet öltöztetni a hidat.

Többségében fehér színű lesz a díszkivilágítás

Kiderült, hogy a füzér az év túlnyomó részében egyszínű, melegfehér fénnyel fog világítani. Nagyon indokolt esetben azonban más színekben is ragyoghat a Lánchíd.

Megszólalt Budapest főépítésze

„A világítási próbák célja, hogy a tervezőkkel, az örökségvédelmi hatóság munkatársaival, a kivitelezővel és a majdani üzemeltetőkkel közösen állítsuk be a fényeket. Ennek során meg kellett találni a megfelelő színhőmérsékletet és a fényintenzitást. A mai LED-technológia kétségtelenül sokkal többre képes, mint az évtizedek óta használt hagyományos rendszerek.” – mondta Erő Zoltán, Budapest főépítésze.

Önuralomra van szükség

A főépítész szerint több törődést és figyelmet érdemel a díszkivilágítás beállítása és működtetése. Annak érdekében, hogy az ország legfontosabb műemlékén méltósággal lehessen használni a világítás rendszert, önuralomra van szükség. Az a javaslatuk, hogy évente legfeljebb néhány napra, akkor is csak néhány óra erejéig kapjon színes díszkivilágítást a híd. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A felújított Lánchíd világításpróbája – Forrás: BKK