Péntektől várhatóan változnak a hazai üzemanyagárak a kutakon – számolt be róla a holtankoljak.hu.

Csökkennek az árak

A MOL tájékoztatása szerint csökkentik a nagykereskedelmi árakat péntektől, a benzin esetében bruttó 8 forinttal, a gázolaj esetében pedig bruttó 5 forinttal – írja a portál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átlagárak

Ennek értelmében, figyelembe véve a jelenlegi piaci árakat, amennyiben érvényesítésre kerül a kutakon a fenti árváltozás, úgy a következő átlagárakkal találkozhatunk a kutakon:

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

  • 95-ös benzin: 632 Ft/liter
  • Gázolaj: 695 Ft/liter

Vége a benzinárstopnak

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta kedd éjjel 23 órától a kormány eltörölte a hatósági üzemanyagárakat. A Mol-nál a piaci ár a benzin esetében jelenleg 641, a dízelnél pedig 699 forint lett, vagyis aki eddig 480 forintért tankolt, annak most 200 forinttal többet kell fizetnie literenként. A MOL kedden jelentette be a karbantartási munkálatok befejezését és a HDS üzem újraindítását a Dunai Finomítóban. A teljes kapacitáskihasználtság várhatóan néhány héten belül elérhető.

A hatósági ár története

A hatósági ár szabályozása azóta többször változott, hogy a kormány 2022. február 28-tól, vagyis az orosz invázió kezdete után négy nappal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árára is kiterjesztette az árkorlátozást, miután a hónap közepén további három hónapra meghosszabbította a 480 forintos árlimitet – foglalta össze a helyzetet a Telex.

Korlátozások

Június 24-től 50 literben korlátozták a hatósági áras benzin és gázolaj eladását a Mol és az OMV kútjain, július 30-án tovább szigorították a hatósági áras üzemanyagok forgalmazását. Azóta csak a Magyarországon, magánszemélyek által üzemben tartott járművek, illetve a taxisok vásárolhattak a literenként 480 forintos benzinből és gázolajból. 

Nagy a nyomás a MOL százhalombattai finomítóján

A százhalombattai olajfinomítóba óriásplakátokon keres dolgozókat a MOL. Négy munkakörben is várják a jelentkezőket, bruttó 550 ezret ígérnek, vagyis ebből nagyjából 430 ezret kapnak majd kézhez az új dolgozók. Meglepő, hogy a szuperprofitot termelő magyar olajvállalat óriásplakátokon keres új munkatársakat.

Nincs tolongás

Vélhetően nincs nagy tolongás a Mol százhalombattai olajfinomítójának munkaügyi osztályán, ha már a drága óriásplakát helyeket is arra használják, hogy új munkatársak érkezzenek a dunai finomítóba. Budapest környékének az útjait a Mol álláshirdetős plakátjai árasztották el. Ezen négy munkakörbe keresnek alkalmazottakat: rendszerkezelő, üzemanyag-szállító gépjárművezető, vasutas, karbantartó.

Hatalmas nyereség

A legnagyobb magyar olajtársaság óriási extraprofitokat halmoz fel, mégis alig ígér az átlagfizetésnél többet a most belépő dolgozóinak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2022 augusztusában 503.600 forint volt a bruttó átlagkereset, vagyis a MOL által belengetett 550 ezres fizetési lehetőség csak picivel magasabb az átlagjövedelemnél.

Hatalmas adó

A Mol egyébként minap 95 százalékos extraprofitadót kapott a nyakába. Olyan sok pénzt keres a vállalat, hogy az már a kormánynak is szemet szúrt. Az olcsó orosz olaj és a drágább nyugati olaj ára közti különbség miatt hatalmas nyereséget termel a cég, ezt vonja el a kormány és helyezi át a rezsivédelmi alapba. Szakértők szerint az új adó felgyorsíthatja az Ural olajról való leválást, mivel ennek a költségelőnye már csak kismértékben haladja meg a tengeri olajokét a magas különadó miatt, miközben az ellátási kockázat magas Oroszország felől. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Nagy a nyomás a MOL százhalombattai finomítóján, már óriásplakátokon keresnek új munkatársakat, havi 550 ezret ígérnek

Kiemelt kép: Illusztráció