Az országos átlagnál jóval több betörést regisztrálnak a fővárosban. A tolvajok főként készpénzre, drága órákra, ékszerekre és táskákra pályáznak. Főként ott portyáznak, ahol tehetősebb személyek élnek.

Napvilágot láttak az idei számok

Az év első hat hónapja során 402 betörést regisztráltak Budapesten. Az adatokat a növekedés.hu kérte ki a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól. Érdekesség, hogy tavaly ugyanebben az időszakban 444 betörés történt a fővárosban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Betörések Magyarországon idén május közepe és július közepe között

Forrás: terkep.police.hu

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem a rossz hírű környékeken van a legtöbb betörés

Nem a nyolcadik kerületben élők vannak a legnagyobb veszélyben a betöréseket illetően, ha lakosságarányosan nézzük az ilyen esetek számát. Sokkal inkább a második, az ötödik és a hatodik kerületben élők a veszélyeztetettek.

Fontos, hogy milyen erős a zár

A nagy rutinnal rendelkező tolvajok számára gyerekjáték kinyitni egy gyenge zárat. Ehhez mindössze 15 másodpercre van szükségük. Sok tolvaj azonban nem az ajtó kinyitásával, hanem egy ablak befeszítésével jut be a kiszemelt lakásba.

Ezek rettentik el a betörőket

A ácsoknak komoly visszatartó ereje van, derül ki az Országos Kriminológiai Intézet egyik korábbi kutatásából. Oda sem szívesen törnek be, ahol van riasztó, de kerülik a forgalmas helyeken lévő lakásokat is, ahol könnyen megláthatják azt, hogy miben mesterkednek.

A kertes házak vannak a tolvajok célkeresztjében

A bűnözők nagyobb értékekre utaznak, általában a kertes házakban könnyebben találnak ilyeneket. Kedvelik a kétszintes házakat, mivel többnyire az emeleten vannak a hálószobák. Amíg a bentlakók fent alszanak, a tolvajok csendben kirámolhatják az alsó szintet.

Az üresen álló házak csábítóak a betörőknek

A nyári időszakban szívesen mennek be olyan ingatlanokba a tolvajok, amelyek lakói éppen nyaralnak. Vannak azonban különféle technikák, amivel azt a látszatot lehet kelteni, hogy van otthon valaki. Érdemes lehet beszerezni ennek érdekében egy TV-szimulátort, ami mindössze néhány ezer forintba kerül, és időközönként különféle erősségű fénnyel világítják be a szobát.

Az időzítős kapcsolók is távol tarthatják a tolvajokat

A legtöbb betörő nem szereti, ha ki van világítva az az ingatlan, ahonnan el akar emelni különféle holmikat. Éppen ezért jó ötlet lehet időzítős kapcsolókat felszerelni, amik időnként felkapcsolják a lámpákat. A házon kívülre célszerű elhelyezni mozgásérzékelős lámpákat.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezekre érdemes odafigyelni

Otthon semmiképp sem jó ötlet nagyon sok készpénzt tárolni, főként, ha az ember hosszabb időre elutazik. A kertben használatos tárgyakat is célszerű elzárni, mert egy betörő akár egy létrát vagy kerti szerszámokat is elemelhet. Mivel a betörők a postaládák ürítésének gyakoriságából is következtetnek arra, ki nyaral éppen, ezért érdemes utazás előtt megkérni valamelyik szomszédot, hogy néha ürítse ki a postaládát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció