Nincs 100 százalékos módszer arra, hogy elkerüljük a betörést, viszont a betörők módszereinek a megismerése sokat segíthet a védekezésben. 139 betörőt kérdeztek meg a módszereikről, ebből kiderül, mi alapján választanak célpontot és a nap mely része a legalkalmasabb a betörésre, de arra is fény derült, hogy mitől félnek a betörők.

Kutatási adatok

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet 139 hazai betöréses lopás elkövetőjének megkérdezésével végzett egy kutatást. Ebből az elemzésből kiderült, hogy milyen ingatlanok a kedvenc célpontjai a betörőknek és sok egyéb tényező is amiket figyelembe vesznek a tolvajok a célpontjaik megválasztásában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A legnépszerűbb ingatlanok

A megkérdezett betörők válaszai alapján egyértelműen a családi házak számítanak a legvonzóbb célpontnak, az ilyen típusú ingatlanok vannak kitéve a legnagyobb fenyegetettségnek. Ezután a társasházi lakások következnek a sorban, végül a panellakások és a sorházi lakások.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az elkövetés módszere

A statisztikák alapján a betöréseket leggyakrabban a nyílászárók megrongálásával: azaz az ajtó és ablakbetöréssel, azok befeszítésével, benyomásával követik el. A céljuk, hogy megtalálják az ingatlan leggyengébb pontját és ezt kihasználva könnyedén bejussanak a lakásba.

A legfőbb motiváció

A betöréses lopások elsődleges motivációja egyértelműen az anyagi haszonszerzés, a bűncselekményekből megszerzett jövedelem viszont nagyon eltérő célokat szolgál. Vannak megélhetési bűnözők, akik ételre és számlák befizetésére költik a lopott pénzt, de sok betörő esetében az alkohol vagy drogfüggőség adja az alapvető motivációt.

Elrettenti a betörőket

A vizsgálatból az is kiderül, hogy az egyik legfontosabb tényező a célpont kiválasztásában, hogy senki ne tartózkodjon a lakásban. A legtöbb betörőt elrettenti, ha van otthon valaki, mert nem szeretnék, hogy esetleg egy súlyosabb bűncselekménnyé fajuljon a betörés. Ezért a betörés legkedvezőbb időpontja a 9 és 11 óra közötti időszak és a kora délután, amikor a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy nem tartózkodnak a lakásban.

További tényezők

A kutatásban vizsgálták a különböző betörés eltérítő módszerek hatását, amik a legjobban működnek az otthonléten kívül. Ezek közül a leghatékonyabb természetesen, ha rendőr, biztonsági őr, vagy valamilyen rendőrségi épület van a közelben. Szintén jó elrettentő hatása van annak, ha biztonsági védelemmel ellátott jelzés van kirakva, de a látható riasztófelszerelést se kedvelik a betörők.

Könnyű módszerek

A modern védelem mellett, a régóta bevált módszerek közül is vannak, amik nagyon hatékonyan működnek. Még mindig jól bevált módszer a harapóskutya-jelzés a kapun, de nem sokkal marad el tőle, ha csak simán van egy kutya a kertben. Ezen kívül az is könnyen eltéríti a betörőket, ha látják, hogy otthon vannak a szomszédok.

A betörők jellemzői

Magyarországon a betöréses bűncselekményeket jellemzően fiatalabb férfiak követik el. A nemzetközi adatokhoz hasonlóan, a korcsoporti megoszlást tekintve a 14-17, valamint a 20-24 éves korosztályra a legjellemzőbb a betörés. Ha csak a nemet vesszük figyelembe, akkor eltérünk a nemzetközi trendektől, hiszen nálunk mindössze a betöréses lopások 5-6%-át követik el nők, ez a szám sokkal magasabb a nemzetközi adatoknál. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció