Január elsejétől már nem a koronavirus.gov.hu oldalon, hanem az MTI-n keresztül tájékoztatják majd a magyarokat az új fertőzöttségi adatokról.

Már majdnem hat és fél millió a beoltottak száma

A tájékoztató oldalon a legfrissebb adatokról azt írják, hogy a beoltottak száma 6 420 813 fő, közülük 6 207 249 fő a második, 3 903 679 fő a harmadik, 413 303 fő már a negyedik oltását is felvette. Az elmúlt héten összesen 4 397 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 185 816 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Többen is lélegeztetőgépen vannak

Az elmúlt héten elhunyt 56 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 495 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 123 750 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 13 571 főre csökkent. Jelenleg 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Még mindig ajánlott az oltás

Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

Megszűnik a honlap

A friss adatok alatt azt is közölték, hogy a járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel, a járvány intenzív szakaszára létrehozott koronavirus.gov.hu honlap január 1-jétől megszűnik. A járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás azután az MTI-n keresztül lesz elérhető a sajtó számára.

Erre lehet számítani

Müller Cecília korábban azt mondta, hogy biztos abban, hogy a tél közeledtével több lesz a koronavírussal megfertőződöttek száma. Figyelmeztetett arra is, hogy az influenzajárvány sokkal jobban éreztetheti majd a hatását ezen a télen. 

Nem lehet tudni pontosan, hogy mi fog történni

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ járványügyi hatóságnak húsz munkacsoportja is azon dolgozik, hogy modellezze, mi várható a koronavírus-járvány kapcsán, mégsincs tökéletes modell, ami megjósolná a jövőt. Az országos tisztifőorvos ugyanakkor leszögezte, hogy a vírus gyorsan változik, újabb variánsok és alvariánsok felbukkanására lehet számítani. Müller Cecília azt mondta az InfoRádiónak, hogy a koronavírus szezonálissá fog válni véleménye szerint.

Felfelé ívelő a folyamat

Ahogy véget ért a nyári szünet, a gyerekek óvodába, iskolába kezdtek járni, és egyértelműen több lett a megbetegedés. Az őszi-téli légúti vírusok tekintetében épp úgy magasabb lesz a fertőzésszám várhatóan, mint a koronavírus esetében a következő időszakban.

Előbb a fiatalok estek át a betegségen

Müller Cecília kifejtette, hogy szeptember környékén a fiatalabbak estek át a betegségen. Mivel ők már rendelkeznek egyfajta védettséggel, most a munkába járó középkorosztály a járvány által leginkább veszélyeztetett korcsoport. A betegek többnyire 50 év körüliek, de a 60 év felettiek is veszélyben vannak.

Nem lesznek kampányszerű oltások

A tisztifőorvos elárulta, hogy most nem terveznek kampányokat az oltások kapcsán. Ennek az az oka, hogy mindenkinek más az oltottsági státusza idehaza. Folyamatosan lehetősége nyílik bárkinek arra, hogy az oltópontokon vagy a háziorvosánál megkapja a védőoltást.

Nem kell regisztrálni sem

Míg korábban az oltás felvételéhez regisztrálni kellett, most péntekenként erre sincs szükség. Így aki nem szeretne az adminisztrációval bajlódni, jóval egyszerűbben hozzájuthat a vakcinához.

Ezek az oltások érhetők el

A Pfizernek elérhető a korábbi változatú oltása is, csakúgy, mint az új, kétkomponensű, omikron változat ellen kifejlesztett vakcina. Ez utóbbi egyszerre nyújt védelmet az eredeti vuhani törzs valamint az omikron variáns ellen. Ezen kívül a Janssen és a Sinopharm oltása is elérhető. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.