Egyre több baleset történik ittas vezetés miatt. Ma írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a TV2 műsorában feltűnt vállalkozó trafált bele a korábbi magyar válogatott csapatkapitányának, Szalai Ádámnak a Mercedesébe. Alig 15 másodpercen múlt, hogy pont kiszállt a volt focista a családjával az autóból Óbudán, amikor a száguldozó zöld Tesla bumm, belecsapódott. Miután kijózanodott a férfi vélhetően ügyvédhez fordult. A Kékvillogó.hu hírportál bűntetőjogi ügyvéd szakértője, Dr. Bátki Pál részletesen elmondta, mire számíthat egy ittas sofőr a baleset helyszínén, a rendőrségen és a bíróságon.  

Mivel jár az ittas járművezetés?

Az ittas járművezetés az egyik leggyakoribb bűncselekmény. Hiába tartozik az enyhe tárgyi súlyú bűncselekmények közé, a büntetőjogi következményei nagyon kellemetlenek tudnak lenni. Ilyen például a jogosítvány elvétel, egy fél vagy egész éjszaka a rendőrségi fogdán, járművezetéstől eltiltás, többszázezres pénzbüntetés, utánképzés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mi történik a helyszínen ha ittas járművezetésen kap a rendőr?

Ittas vezetés estén a rendőr szondát alkalmaz. A szonda nem a szájban, vagy a gyomorban lévő alkoholt mutatja ki, hanem a vérben található alkohol mennyiségét méri. Ezt a kifújt levegő alkoholtartalmával méri. Ha alkohol van a vérben, akkor az a kilélegezendő szén-dioxiddal együtt átjut a hajszálereken a tüdőbe is. Nem mindegyik szonda hitelesített. A hitelesített szonda alkalmas az ittasság pontos mértékének a bizonyítására. Ha a sofőr nem fogadja el a hitelesített szonda eredményét, vagy nincs a helyszínen hitelesített szonda, akkor a rendőr előállítja vérvételre amit egy igazságügyi orvosszakértő majd kielemez. Ebben az esetben ennek a díját az eljárás lezárultával ki kell fizetni, ha a bíróság bűnösnek találja.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Jogosítvány helyszíni elvétele

Egy kormányrendelet szerint a jogosítványt a rendőrök a helyszínen elveszik, ha a járművezető azzal gyanúsítható, hogy ittas vagy bódult állapotban vezetett. Ha ezt a rendőr elmulasztja (ami elő szokott fordulni) akkor később fog a gyanúsított felszólítást kapni az okmányirodától, arra vonatkozóan, hogy adja le a vezetői engedélyét.

Véralkohoszint-kalkulátor

Az ittas járművezetés elkerülése érdekében használhatunk például véralkoholszint kalkulátort. A Semmelweis Egyetem honlapján található online kalkulátor például meg tudja mondani, hogy egy 70 kilós férfi véralkoholszintje egy korsó sör és egy feles után 0.630 ezrelék, és azt is hogy ez mikor ürül ki a szervezetből. A véralkoholszint dönti el, hogy szabálysértésről vagy bűncselekményről beszélünk-e. Ha a szervezetben található véralkoholszint nem éri el a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, ami egyenlő 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációval, akkor a cselekmény nem bűncselekmény, hanem szabálysértés.

Milyen büntetést szab ki a bíróság ittas járművezetés esetén?

Az ügyfelek ezt a kérdés teszik fel leggyakrabban az ügyvédnek ittas járművezetés esetén. A legfontosabb büntetéskiszabási tényező az alkoholos befolyásoltság foka, de természetes van sok más fontos büntetéskiszabási tényező. Például büntetett vagy büntetlen előélet, betegségek, kiskorú eltartása, szabálysértési előélet, beismerés vagy tagadás stb.

Általában ezekre a büntetésekre kell számítani

  • Az ittas vezetés a Btk. szerint – ha a vezető nem okoz sérülést – két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ez nem azt jelenti, hogy az ittas vezetésért általában börtönbe szoktak kerülni!
  • Ha ittas vezetés miatt elmarasztalják – és nem visszaeső, vagy ismételt elkövető – akkor nagy valószínűséggel pénzbüntetésre (ritkább esetben közérdekű munka büntetésre) számíthat.
  • Ismétlődő elkövetés esetében akár felfüggesztett szabadságvesztést is szokott alkalmazni a bíróság
  • Ha többszörös visszaesőről van szó, akkor már végrehajtandó, tehát letöltendő szabadságvesztés is lehet a büntetés
  • Járművezetéstől eltiltás
  • A főbüntetésen kívül a járművezetéstől eltiltás az a büntetés, ami az az ittas vezetés elkövetőit a leginkább nyomasztja. Az eltiltás 1 hónaptól 10 évig terjedhet. A járművezetéstől eltiltás kötelezően alkalmazandó, néhány kivételes esetben mellőzheti csak a bíróság.

Utánképzés ittas vezetés esetén

Járművezetéstől eltiltás esetén a jogosítványt csak akkor kaphatja vissza az elkövető az okmányirodától, ha utánképzésen vett részt és ezt igazolja. Erről nem kell a bíróságnak külön rendelkeznie, mivel ez a jogszabály értelmében így van. Csak az mentesül, aki nem büntető, hanem szabálysértési ügyben 6 hónapnál rövidebb eltiltást kapott. Az utánképzést ne hagyja az utolsó pillanatra, ha csak eltiltás letelte után kezdi meg, azzal további hónapokat veszit! Az ittas vezetésről és a büntetésekről ebben a cikkben olvashat többet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dr. Bátki Pál

Tapasztalt ügyvéd

Ügyvédként számtalan TV-műsorban nyilatkozott büntetőjogi kérdésekről. Több, mint 18 éve van a büntető ügyvédi pályán, sok mindent látott, az ország egyik legtapasztaltabb büntetőjogi ügyvédje. A hozzá fordulóknak segít a büntetőeljárás rendőrségi és ügyészi szakaszában, valamint a bíróságon. Ügyvédi honlapján többszáz bejegyzést olvashatsz büntetetőjogi témában.

Kiemelt kép: illusztráció