Karácsony Gergely főpolgármester közleményben reagált arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elvette Fürjes Balázstól a Diákvárost és a Fudan Egyetemet. Hétfőtől kezdve a területek felügyelete már Palkovics Lászlóhoz tartozik. 

Elfértek volna egymás mellett

Fürjes Balázs Vitézy Dávid mellett azzal érvelt a napokban, hogy a 12 ezer magyar egyetemistának szállást biztosító kollégiumi negyed, a Diákváros elfér egymás mellett a Fudani egyetem budapesti kampuszával – írja a 444.

Adófizetők fizetnék ki

A kínai egyetem építését egy kínai vállalat végezné, amely kínai anyagból és kínai dolgozókkal húzná fel a létesítményt. Ráadásul ehhez a magyar állam még egy 450 milliárd forintos kínai hitelt is felvenne, továbbá a kampusz építéséhez az ingatlanokat a magyar állam biztosítaná. Az erről szóló előterjesztést egyébként Palkovics László készítette elő, aki most kormánybiztosként átvehette a projektet Fürjestől Balázstól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Kitart a főpolgármester

“Még a saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket. Először több mint tízezer magyar fiatal olcsó lakhatásának ügyét dobta sutba, majd megalázta saját kormányának tagjait is. Fürjes és Vitézy urak méltatlan helyzete iránti együttérzésemmel együtt is újra csak azt tudom mondani: kitartok a Budapesti Diákváros, vagyis több mint tízezer magyar fiatal olcsó lakhatásának ügye mellett. És nem engedek” – írta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

Először megállapodtak

Karácsony szerint a Fudan egyetem körüli szervezkedés jól mutatja, milyen módon végzi a kormány a feladatát. “A kínai pártirányítás alatt álló egyetem Budapestre telepítése, mint cseppben a tenger mutatja, miféle „kormányzás” is folyik Magyarországon. Először a kormány megállapodást köt 2019-ben az új fővárosi városvezetéssel többek között a Budapesti Diákvárosról. Olcsó lakhatást a magyar fiataloknak, egészségügyi fejlesztéseket, a Budapesti Nagyerdő zöldfejlesztését tudtuk kiharcolni, és azt, hogy a kormánynak olyannyira fontos stadion úgy épüljön meg, hogy kilenc napig kiszolgálja az atlétikai vb-t, de utána legalább 90 évig a ferencvárosiak és általában a budapestiek szabadidejét, szórakozását, sportolási lehetőségeit biztosítsa. Megállapodtunk, aláírtuk, a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is dokumentumba foglalta” – írta.

Átverték Budapestet

“Majd a miniszterelnök ezt az egészet elárulta az első szembejövő kínai delegációnak. Titokban hozott kormányhatározattal a Budapesti Diákváros területét odaígérte egy olyan kínai egyetemnek, amely kartája szerint a kínai kommunista párt iránymutatásai alapján működik, amelyet kínai vállalatok építhetnek meg 500 milliárdos kínai gigahitelből, amelynek árát persze a magyar adófizetőknek kell évtizedekig törleszteniük.”

Ragaszkodtak a megállapodáshoz

Karácsony arról is írt, hogy amikor kiderült az aljasság, a ferencvárosi polgármesterrel együtt tiltakoztak. Nem máshoz, csak a megállapodáshoz ragaszkodtak, mire Fürjes és Vitézy olyan terveket mutattak nekik, amelyek szerint a Diákváros és a kínai egyetem is meg tud épülni.

Becsapták őket

“Másnap kiderült, hogy a bemutatott tervek nem többek blöffnél, mert a kínai egyetem igenis kollégiumi épületek helyére van tervezve. Mikor ezt szóvátesszük, késő éjszaka megjelenik egy kormányhatározat a közlönyben, amely lenullázza azt a munkát, azt a több százmillió forintot, amelyet Fürjes államtitkár és csapata a Diákváros terveire fordított eddig, és az egészet odaadja a miniszterelnök kedvenc végrehajtójának Palkovics miniszternek” – írta a főpolgármester.

Orbán inkább a kínaiakkal van, semmint a magyarokkal

“És ebből az éjszakai kormányhatározatból világosan kiderül: igenis a Budapesti Diákváros helyére akarják erőltetni a kínai egyetemet. Igenis sok ezer magyar diák lakhatásának kárára szolgálná ki az Orbán-kormány a kínai gazdasági-politikai érdekeket” – írja közleményében Karácsony Gergely.

Nem hagyja

A főpolgármester azzal zárta közleményét, hogy nem fogja hagyni, hogy akár egyetlen négyzetmétert is elvegyenek a Budapesti Diákváros és a Budapesti Nagyerdő területéből.

Karácsony megakadályozhatja a VB-t

Karácsony Gergely pár nappal ezelőtt azt közölte, ha a kormány továbbra is ragaszkodik a kínai gigahitelből épülő egyetemhez a Diákváros helyett, akkor ír egy levelet a 2023-as atlétikai világbajnokság szervezőinek, hogy nem támogatja a VB megrendezését. “Ellenezzük, mert a kínai egyetem építése a kínai állam politikai, hatalmi és titkosszolgálati befolyásszerzésének eszköze lehet Magyarországon és Európában, ami ellentétes a megválasztott budapesti városvezetés elveivel, értékeivel és európai elkötelezettségével” – mondta ki határozott álláspontját a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Diákváros – Forrás: Facebook