Fontos bejelentést tett szerda délután a főpolgármester: azt írta, hogy „érvényt szereztek” a budapestiek akaratának azzal, hogy a bíróság azonnali jogvédelmet adott Budapestnek a kormányzattal szemben.

Adok-kapok

Folytatódik a fővárosi vezetés és a kormányzat csörtéje. Szinte nincs olyan nap, hogy ne olvasnánk arról, miért tartja alkalmatlannak az egyik fél a másikat. Most úgy tűnik, az adok-kapokban Karácsony Gergely vitt be egy gyomrost a kormánynak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nincs egyensúlyban

Több mint 220 milliárd forint – ennyit vont el Budapesttől a kormány az elmúlt években, viszont ennél kisebb összeggel támogatta a fővárost. Vagyis összességében többet fizettek be a budapestiek a központi költségvetésbe, mint amennyi támogatást az államtól kaptak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sérül a közérdek

„A Budapest-ellenes kormányzati sarcpolitika igazságtalan és káros” – fogalmazott most élesen Karácsony Gergely. A főpolgármester Facebook-bejegyzésben jelentette be: most már bírósági papírjuk van arról, hogy a sarcpolitika „nagyobb sérelmet okoz a közérdeknek, mint amekkora előnyt a kormányzat remél tőle”.

Tilos az államnak

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai végzésével azonnali jogvédelem keretében megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak – közölte Karácsony Gergely.

Nyomokban jogállam

„Érvényesítettük hát a bíróságon a budapestiek érdekét, örömmel tölt el, hogy Magyarország, ha nyomokban is, de mégiscsak jogállamot tartalmaz. Érvényt szereztünk a Budapesti Lakógyűlésen szavazó budapesti polgárok akaratának is, amely szerint a város igazságtalan sarcot ne fizessen a kormánynak. Hát, akkor mostantól elvenni sem tudnak többet a központi költségvetés javára, mint amit kapunk onnan” – írta a főpolgármester.

Ellenszélben is

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a gazdasági válság idején sem szűnő kormányzati sarcpolitikával szembeni kiállással, a budapesti túlélőcsomag intézkedéseivel, valamint takarékos gazdálkodással a kormányzati ellenszélben is megőrizték a város működőképességét, és nem mondanak le a fejlesztéséről sem.

„Ez egy agyrém”

A BudaPestkörnyéke.hu többször is beszámolt olyan beruházásról, fejlesztésről, amit Karácsony Gergely szerint a kormányzati elvonások ellenére is meg tudtak valósítani. Írtunk például arról, hogy „agyrémnek”, a „kormányzati idiotizmus minősített esetének” nevezte, hogy az állam tíz éve változatlanul hagyta a vízdíjakat, ezzel a cégeket támogatva. Azt javasolta, hogy emeljék meg a cégek vízdíját.

A legkevesebbet érezzék a lakók

Amikor pedig bejelentette, hogy meg kell emelni a BKK vonaljegyek árait, hogy a bérletekét ne kelljen, és biztonságban legyen a budapesti közösségi közlekedés, akkor is úgy érvelt a főpolgármester: mindent megtettek, hogy a kormányzati megszorításokból a lehető legkevesebbet érezzenek meg a budapestiek. „Most a minimumot léptük meg a biztonságosan működő Budapest érdekében, a jövő érdekében” – mondta.

Budaörsnek is elege lett

Idén májusban lett elege Budaörsnek, perre mentek a kormánnyal szemben a megemelt szolidaritási adó miatt. Ezt azután jelentették be, hogy Karácsony Gergely is meglépte ezt.

Budapest nélkül nincs kilábalás

„Az önkormányzatok ellehetetlenítésével veszélybe kerülnek a közszolgáltatások, amelyek hiánya növeli a társadalmi egyenlőtlenséget, rontja a gazdaság versenyképességét. Budapest nélkül nincs kilábalás” – fejtegette Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester – fotó: BPK