A kormánynak ki kell mondani, hogy nem oltanak 60 évnél idősebbeket kínai vakcinával, közölte Karácsony Gergely a péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján, ahol többek között reagált Orbán Viktor reggeli, harmadik oltással kapcsolatos bejelentéseire.

A harmadik oltás

Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt a kormányfő  a ma reggeli rádióinterjújában közölte, hogy augusztus 1-től – bizonyos feltételekkel – felvehető a harmadik oltás, illetve arról is beszélt, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé fogják tenni a koronavírus elleni vakcinát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Karácsony Gergely reagált

Ennek kapcsán reagált péntek délutáni sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, aki arról beszélt, az ellenzék fontos győzelme, hogy a kormány belátta, szükség van a harmadik oltásra, a főpolgármester úgy fogalmazott, a harmadik oltásra a Sinopharmmal oltottak esetében.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Kapcsolódó:

Harmadik oltás nem lehet a Sinopharm

A főpolgármester azonban úgy véli nem csak arra lenne szükség, hogy a kormány engedélyezze a háziorvosoknak, hogy javasolják a betegeknek a harmadik oltást, hanem az volna a helyes, ha a kormányzat szervezné meg ezt a harmadik oltást. „Tegyük világossá, a harmadik oltás nem lehet kínai Sinopharm” – mondta.

Nagy hibát követett el a kormány

Karácsony Gergely úgy véli, hogy a harmadik oltásra jelen pillanatban csak a Sinopharmmal oltott idős emberek esetén van szükség, ugyanis a főpolgármester szerint a kormány nagy hibát követett el, amikor a 60 év fölöttieknél engedélyezte az oltást a Sinopharm-vakcinával, mert jelentős részük ma nem védett.

Ellenanyag szűrés

Az egész ügy egyébként azzal kezdődött, hogy a fővárosi ingyenes ellenanyag-szűrés első tapasztalatai megerősítették azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek alapján kijelenthető: több százezren lehetnek olyan idősek, akik bár megkapták a kínai vakcinát, az mégsem eredményezett nekik kellő védettséget.

Nem kellene a háziorvosokra hárítani a felelősséget

Karácsony Gergely szerint egyébként nem a háziorvosokra kellene hárítani a felelősséget ez esetben, véleménye szerint a kormánynak kellene hivatalosan megszerveznie a harmadik oltást a Sinopharmmal oltottak esetében. Amit ráadásul a védettséggel nem rendelkezők esetén valójában első oltásnak kellene szerinte nevezni, így aztán náluk egy negyedik (második) oltásra is szükség lehet.

Ingyenes antitest vizsgálat

A főpolgármester ezen túlmenően ingyenes állami antitestvizsgálatot követelt a 60 éven felülieknek, illetve arról is beszélt, hogy – ahogy a szlovák kormány az orosz vakcinával – a magyar kormány kezdjen tárgyalásokat a kínai féllel a fel nem használt kínai vakcinák visszavásárlásáról – számolt be róla a Telex.

Mennyit kerestek ezen az üzleten?

Karácsony Gergely hozzátette, fel kell tenni majd azt a kérdést is, hogy kik és mennyit kerestek ezen az üzleten, amiben a legdrágább, de legkevésbé hatékony vakcinát vásárolta az ország. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: RTL Klub