Letört az urna füle Nagytarcsán a 4-es szavazókörben. Könnyen kivehettek belőle szavazatokat, ráadásul szabálytalanul összeöntötték más urnákkal a tartalmát. A Kúria döntése értelmében ebben a szavazókörben meg kell ismételni a polgármester választást. Ez azért érdekes, mert a győztes, Barna Ervin mindössze 39 szavazattal nyert és csak a szabálytalan körzetben volt jelentős többsége, a többi körzetben vagy nem ő nyert, vagy kiegyenlített volt a szavazás.

Meg kell ismételni a szavazást

Nem tudni, meddig volt letörve a nagytarcsai 4-es szavazókörben a szavazóurna füle a június 9-i választáson, ráadásul az urna tartalmát összeöntötték más szavazólapokkal – erre hivatkozva semmisítette meg június 20-án a Kúria a nagytarcsai polgármester-választás eredményét. A bíróság döntése szerint a 4-es számú szavazókörben július 7-én meg kell ismételni a szavazást. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Nagy kavarás Nagytarcsán

Évek óta nagy a kavarás Nagytarcsán. A polgármesteri feladatokat január óta az a Barna Ervin látja el, aki eddig az alpolgármester volt. Ők 2022-es előrehozott választáson győztek, de a csapat összeveszett és a polgármester kiszállt a buliból, helyette mások dolgoztak. Barna Ervin kihívója a korábban fideszes színekben induló Kiss Attila volt. Hogy jobban megértsd, mi történt, ezt a 2022-es cikkünket is olvasd el: Elzavarták Nagytarcsa polgármesterét és újat választottak, nagyot nyert Gulyás Tamás István független jelölt

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Teljesen megváltozhat minden

A szavazás megismétlése azt is eredményezheti a több mint hatezer fős községben, hogy a polgármester mégse a június 9-én megválasztott független Barna Ervin, jelenlegi alpolgármester lesz. Barna ugyanis mindössze 39 szavazattal verte meg ellenfelét, a korábban fideszes induló Kiss Attilát.

Csak a problémás körzetben nyert a győztes

A szavazást csak abban a 4-es szavazókörben ismétlik meg, ahol a független Barna Ervin a szavazatok több mint 60 százalékát megkapva fölényesen nyert. Nagytarcsán összesen négy szavazókör van, érdekes módon ezekből Barna csak a problémás 4-est nyerte meg, viszont azt fölényesen: elvitte a szavazatok 61,05 százalékát, míg vetélytársa, Kiss, csak 38,95 százalékot kapott. A többi szavazókörben Kiss nyert, de szorosabb versenyekben – írja a Telex.

Kiegyenlített erőviszonyok

A választás 4-es szavazókörben való megismétlésével a képviselő-testület felépítése is megváltozhat majd, a polgármester személye döntheti el, hogy melyik oldalnak van többsége a községben. A június 9-i eredmény szerint pont Barna polgármesterségével szerezték meg a többséget a kilencfős testületben a függetlenek, ők öten vannak. Ezzel szemben a korábbi fideszest, Kisst jelölő Együtt Nagytarcsáért Egyesület négy képviselői helyet nyert meg június 9-én. Ez is érdekelhet: Kistarcsa és Nagytarcsa fordított világa: A kicsi nagyobb, a nagy pedig kisebb

Elentmondásos jegyzőkönyvek

Nagy kérdés, hogy mi történt azzal a bizonyos letört fülű urnával. Mivel a jegyzőkönyvek ellentmondásosak, nem teljesen egyértelmű a történet. Egyesek szerint minden oké volt vele, mert azonnal másik urnát kezdtek használni, mások szerint viszont szabályellenesen jártak el vele például akkor, amikor a benne lévő szavazatokat nem hagyták figyelmen kívül, hanem összeöntötték a többi urna tartalmával.

Minden szavazat számít

Bárhogy is alakulnak a dolgok Nagytarcsán egész biztosan nagyon picin, pár szavazaton fog múlni, hogy ki lesz a polgármester és milyen összetétele lesz a képviselőtestületnek. Ha belegondolunk, hogy egy 6 ezer fős településen 39, a másfél milliós Budapesten pedig 41 szavazaton múlt a polgármester személye, akkor látható, hogy tényleg mindenki szavazat fontos és számít. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Barna Ervin (ingben) és Kiss Attila (zakóban) – A fotó illusztráció, Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült