Ha eddig azt hitted Nagytarcsa nagyobb, mint Kistarcsa, akkor eláruljuk: nem. Nagytarcsának alig 5500 lakosa van, Kistarcsának pedig 12500. Kistarcsa város, Nagytarcsa falu, pardon: község. Fura, hogy a kisebb a nagyobb, a nagyobb pedig kisebb. Érdekes fordított világ ez a pesti agglomerációban.

Két meglepően szép és rendezett kelet-pesti településről alig hallani valamit. Ritkán kerülnek be a hírekbe. Itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is csak néha kerül ez a két település címlapra. Nagytarcsáról rendszerint benzináremeléskor írunk, mert a helyi Aviva kút általában az agglomeráció első vagy második legolcsóbb benzinkútja.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kistarcsa város, így gyakrabban kerül szóba. Nagyon jó helyen szerepel például a legbiztonságosabb agglomerációs városok listáján, de arról is írtunk, hogy Kistarcsa polgármestere egyszer nekiment a szomszédos Gödöllő polgármesterének.

Kistarcsai Rózsafüzér Királynője templom

A szerencsés kicsi tarcsa

A két tarcsa közül a kicsi lett szerencsésebb. Az 1800-as évek vasúti közlekedése előbb ért ide, mint a szomszédos nagyra, így beindult Kistarcsa növekedése. Erre még rátett egy lapáttal a HÉV 1882-es megjelenése is a településen, majd a Gép-és Vasútfejlesztési Gyár óriási munkaerő szükséglete az 1900-as évek elején. Egyre többen költöztek ide, a 3-as főút mentén fekvő községbe, így a kicsi leelőzte a nagyot, legújabban pedig már néhány multicég is megtalálta a várost, Kistarcsa nagy lett.

Visszafogott nagyobb tarcsa

Nagyatarcsa Községháza

Nagytarcsa közben község maradt, kimaradt a jóból, közben viszont nagyon szép és takaros lett. Láthatóan fontos a kultúra, a helyi identitás. A községháza előtt olyan terecskét rittyentettek, hogy a legtöbb agglomerációs kisváros, pláne a többi község! is megirigyelné. Van szökőkút, nagyon barátságos játszótér és minden rendezett. Az utcák tiszták, gondozottak a kertek, láthatóan figyelnek a község rendezettségére.

Buszmegálló Nagytarcsán

Nagyon Európa Kelet-Pesten

Ha eddig azt hitted Nagytarcsa egy kelet-pesti lepattant település, nagyot tévedtél! Itt még a buszmegálló is arról szól, hogy individumnak tekintik az erre járókat és az itt élőket. A buszmegállóban, amit itt könyvmegállónak neveznek könyvespolcot találsz. A buszra várók kivehetnek egy kötetet, akár el is vihetik magukkal, s majd ha kiolvasták visszahozzák. Még hogy Kelet-Pest? Ugyan, ez Nyugat-Európa!

Könyvespolc a nagytarcsai buszmegállóban

Nagytarcsai Evangélikus Templom

A Nagytarcsai Evangélikus Templom mellett sem lehet csak úgy elmenni. Az 1931-ben, rómán-gót stílusban épült templom a település legmagasabb pontján ál, csodálatos óriásfák veszik körbe. Igazi jelképe ennek a takaros településnek.

Nagytarcsai Evangélikus Templom

Háziasszonyok finomságai

Nagytarcsa sztorija jó messzire a szkíta időkbe nyúlik vissza, aztán a szomszédos Gödöllőn működő Grassalkovich birtokhoz tartozott. Érdekesség, hogy az 1700-as években sok szlovák telepes érkezett, leszármazottaik máig fontosak Nagytarcsa életében. A helyi értéktárban megannyi ősi finomságot jegyeztek fel: geleginya, ganszna, kapusznyík, batoska, rúrka – és még sorolhatnánk a nagytarcsai háziasszonyok nemzedékek során megőrzött receptjeit.

A tarcsák fordított világa

A kelet-pesti tarcsák közül kisebb ugyan Nagytarcsa, de láthatóan kultúrában, minőségben és elhivatottságban a kisebb, de nagyobbá lett Kistarcsa fölé akar nőni.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu