Fagyállóval átitatott falatokkal mérgezik a kutyákat és a macskákat Szentendrén. Tucatnyi állat került orvoshoz az elmúlt hetekben, több el is pusztult. Az állatok mérgezése kegyetlen népszokás az agglomerációban, annak ellenére, hogy három év börtönt kaphat az elkövető.

A szentendrei mérgezések kapcsán még senki sem tett feljelentést a rendőrségen. A Szentendrén élő Juhász Kartalin arról beszélt az ATV-nek, hogy roppant kegyetlen a fagyállós mérgezés, mert elhúzódó, hosszas fájdalmat, szenvedést okoz az állatoknak.

Az elmúlt hetekben tucatnyi házi kedvencet vittek állatorvoshoz Szentendrén, mérgezéses tünetekkel. Valaki, vagy valakik azzal szórakoznak, hogy fagyállóval kezelt eleséget szórnak ki a városban. Egy Facebook bejegyzés szerint többfelé tapasztaltak megbetegedéseket.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ezt megerősítette Benedek Bianka szentendrei állatorvos is, aki elmondta, hogy csak az ő rendelőjükben egy hét alatt két mérgezéses eset is volt, mindkét alkalom halálos kimenetelű lett az állat számára.

A fagyálló mérgezés tünetei

A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Néhány nyalás is halálos lehet. A legtöbb fagyálló etilénglikolt tartalmaz, mely a szervezetbe jutva különböző vegyületekre bomlik. Ezek agyvelő, valamint vesekárosító hatásúak.

A kezdeti tünetek már néhány óra elteltével jelentkeznek. Ilyenek például az elesettség, nyáladzás, hányás, bágyadtság. Ha négylábú az első fázist túléli, a mérgezés második szakaszában jelentkeznek a vesekárosodásra jellemző tünetek. Kezdetben megnő a folyadék fogyasztás, majd a vizelet mennyisége, utóbbi később teljesen megszűnik, végül az állat kínok közt elpusztul.

Remeteszőlősön és Nagykovácsiban is probléma

Korábban írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy Remeteszőlős után Nagykovácsiban is fagyállós kutyamérgezés történt, erről ezt írta a kutyus gazdája a Facebookon: „Amikor hazajöttem az egyik németjuhász keverék kislány, a Polly, megállt előttem, rám nézett és szétcsúsztak a lábai. Az első pillanatban nem esett le mi történik, a másodikban igen, rohanás, takaró, kutya felkap, irány az állatorvos, de mire odaértünk, Polly teste teljesen elernyedt, ahogy a karomba vettem. Útközben telefonon egyeztettek velük a barátaim, így már vártak minket és azonnali segítséget kaptunk. Diagnózis: fagyálló mérgezés”.

Dunakeszin és Fóton sem jobb a helyzet

Itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon korábban arról is írtunk, hogy Savanyú szagú anyaggal átitatott, szögekkel átszúrt tápot dobáltak be az egyik ház udvarába Dunakeszin. Az érintett kutyus szerencsére a szöges tápból nem evett, viszont a mérgezettből igen, ezért hánytatni kellett az állatot.

Fóton szögekkel megtűzdelt húrkát dobtak egy udvarba, de volt olyan gazdi is, aki arról panaszkodott, hogy valamilyen májra hasonlító dolgot dobtak be hozzájuk. Mint írja: nyilvánvalóan nem állatszeretetből.

Három év szabadságvesztés állatkínzásért

A Büntető Törvénykönyv szerint, az a személy, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Kiemelt kép: Kutyás gazdik sétáltatják kedvenceiket Szentendrénél a parton – Forrás: ATV