A MOL után az OMW is mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras üzemanyagok tankolására. Ezt követte a Lukoil is, de itt már csak 20 liter benzint lehet vásárolni hatósi áron. Az osztrák cég töltőállomásain, ahogy a MOL-nál egyszerre 50 liter üzemanyagot lehet majd vásárolni.

Még hazaérhet vele

A Lukoil benzinkútjain már csak legfeljebb 20 litert lehet tankolni a hatósági áras benzinből, kannába pedig piaci áron is legfeljebb 10 litert tankolhatnak – mondta el a cég az RTL Híradó megkeresésére. A Lukoilt egyébként a MOL az év elején megvette.

Tessék spórolni

A televízió online oldalának Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az rtl.hu-nak pénteken arról beszélt, hogy el kell kezdeni spórolni az üzemanyaggal, mert elfogyhat a benzin Magyarországon.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Bejelentette az OMV

„Ezúton felhívjuk Vásárlóink figyelmét, hogy 2022. június 24-én, péntek 11:00-tól kezdődően megváltozik a kisnyomású kútoszlopokon egyszerre kiadható hatósági áras üzemanyagok mennyisége” – írja még pénteken délelőtt a Facebook oldalán a OMV Filling Stations és amelyről a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt.

Korlátoz az OMV

„A kiadható üzemanyag mennyisége gépjárműbe alkalmanként maximum 50 liter, ez alól kivétel OMV MaxxMotion Super 100plus és OMV MaxxMotion Diesel üzemanyag. Kannába üzemanyag kizárólag piaci áron vásárolható. Egyes töltőállomások a fentiektől eltérő korlátozásokat is alkalmazhatnak” – írja a cég.

50 literes limit

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett.

Kannában piaci áron lehet tankolni

A vállalat szerint a limitet azt figyelembe véve határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő. Megerősítették, hogy ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie.

Hernádi Zsolt figyelmeztetett

Hernádi Zsolt a társaság vezérigazgatója már korábban sürgette a hatósági ár eltörlését, mondván, veszélyezteti az ellátás biztonságát, de Orbán Viktor a múlt héten bejelentette, hogy meghosszabbítják ezeket.

Üzemanyaghiány jöhet

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem lehetnek ellátási gondok Magyarországon: „Az ellátási láncok biztonsága manapság gyengébb, mint korábban volt, ezért nem lehet kizárni teljesen egy hazai üzemanyaghiányt. De ameddig a szállítás biztosított, addig nem reális veszély”.

Miért a hiány?

A benzinhiányban közrejátszik, hogy az OMV schwechati üzemében történt baleset okán kevesebb üzemanyag érkezik Magyarországra, illetve a Mol százhalombattai finomítójában is tűz ütött ki másfél hete – ad hátteret az Index.

Emelkedik a dízel ára

Péntektől a benzin és a gázolaj beszerzési ára is változik, újra eltérő irányba. A piaci árú benzinért bruttó 7 forinttal kell majd kevesebbet fizetni, míg a gázolaj piaci ára bruttó 7 forinttal emelkedik pénteken.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MOL kút Budapesten.