A Magyar Közút kamerái az elmúlt napokban több alkalommal is videóra vették, ahogy a forgalommal szemben autóznak a gyorsforgalmi utakon. Volt olyan, aki a belső sávban ment szemben és olyan is, aki szinte laposkúszásban autózott a külső sávban. Tényleg idióták, vagy csak nem tanították meg őket vezetni?

Szemben a forgalommal

Az elmúlt napokban ismét több elképesztő eset történt, mikor forgalommal szemben hajtottak felelőtlen sofőrök, nem is akárhol, hanem a forgalmas M3-as autópályán és M0-ás autóúton, veszélybe sodorva ezzel saját magukat és a többi közlekedőt is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felvették a kamerák

A megdöbbentő húzásokat a Magyar Közút kamerái rögzítették. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de a társaság szakemberei nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos a kihelyezett jelzések követése az ilyen esetek elkerülése érdekében.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

M0, M3

Július 16-án, pénteken az M0-ás autóúton, 17-én, szombaton délután pedig az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán döntött úgy ismeretlen okból egy-egy sofőr, hogy nem megfelelő számukra a szabályos menetirány.

Fékbe taposott

A közösségi oldalakon megjelent információk szerint az M0-áson a sofőr a középső sávban haladva állóra fékezett, majd megfordult az autópálya kellős közepén és úgy haladt tovább. Az M3-ason szembehajtó sofőr pedig legalább 4-5 kilométeren keresztül haladt a forgalommal szemben.

Soha se fordulj meg!

A legfontosabb, hogyha eltévesztünk egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton, soha ne forduljunk vagy tolassunk vissza. Álljunk meg egy pihenőhelyen és tekintsük át a lehetséges útvonalat, figyeljük a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat. Kerülni kell ugyan egy kicsit, de az sokkal biztonságosabb.

Idióták?

Gyakran szidják az ilyen figyelmetlen sofőröket és szinte mindenki idiótának nevezi őket, azonban érdemes tudni, hogy százezrek kaptak eddig úgy jogosítványt Magyarországon, hogy nem autóztak önállóan autópályán.

Átverik őket a tanfolyamon

A vezetési tanfolyamnak ugyan része az autópályán történő gyakorlás, azonban a legtöbb oktató átveri a kezdő vezetőket és legfeljebb pár percet egy bevezető szakaszon autóznak velük. Mivel a kezdő sofőr azt sem tudja hol van, vélhetően a sok sáv, sok autó miatt elhiszi, hogy autópályán járt, de a közlekedést ténylegesen nem gyakorolják be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Teljes gyakorlatlanság

A városokat nagyívben elkerülő vidéki autósok végkép gyakorlatlanok az autópályákon. Nem csoda, hogy nemrég Bátaszék környékén egy Suzuki sofőrje vélhetően megvolt arról győződve, hogy egy főúton halad. Tulajdonképpen igaza is volt, csak, nem a 6-os főúton, hanem az M6-os autópályán, ez pedig nagy különbség. Erről is készült videó, itt nézheted meg.

Rendőrségi tapasztalat

A rendőrség szerint vannak, akik „benézik” a táblákat, és a gyorsforgalmi útra rossz irányból hajtanak fel. Az elkövetők általában az adott út rossz kitáblázottságára, a nem megfelelő helyismeretükre, vagy a lekopott, nem igazán látható útburkolati jelekre hivatkoznak, de olyan is akad, aki a GPS-t hibáztatja. Az esetek nagy részében azonban a járművezetők elismerik a felelősségüket, hogy szándékosan vagy véletlenül a forgalommal szemben hajtottak be az egyirányú utcába.

Érdemes felhívni a rendőrséget

Az összes balesethez képest ugyan meglehetősen ritka a forgalommal szemben közlekedés miatt bekövetkezett balesetek száma, ám azok az átlagosnál jóval nagyobb arányban követelnek emberéleteket. A legtöbbször ugyanis frontálisan és nagy sebességgel ütköznek a járművek. Ezeket a baleseteket a szabályosan közlekedő járművezetőknek nagyon nehéz elkerülniük. Éppen ezért fontos, hogy ilyenkor ne csak dudáljanak, vagy fénykürttel jelezzék a szabálytalanságot az autósok, hanem hívják a rendőrséget is – tanácsolják a rendőrség hivatalos oldalán.

Itt a Magyar Közút friss videója a két szabálytalankodóról

Kiemelt kép: részlet a videóból