Az Érddel szinte összenőtt Tárnok házaitól alig 50 méterre alakít ki egy 40 hektáros vagyis nagyjából 50 focipálya nagyságú ipari parkot Érd. A tárnokiakat az előző vezetés nem kérdezte meg erről, most pedig kész helyzet elé állították őket. A 7-es főúton és a Tárnokon áthaladó teherforgalom megduplázódásával számol a környezeti hatástanulmány. A tárnokiak 600 fős csoportja tiltakozik a beruházás ellen.

Lakossági fórumot tartottak Tárnokon a település házaitól alig 50 méterre épülő érdi ipari parkkal kapcsolatban. Ott volt az érdi, a tárnoki polgármester és a térség fideszes országgyűlési képviselője is.

Érd régi vágya, hogy nagy ipari parkjuk legyen. Arra számítanak, hogy több adóbevételük és sok új munkahely lesz a városban, így kevesebben akarnak majd bejárni a fővárosba, a dugók is csökkenhetnek.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

A 40 hektáros ipari park megvalósítása elindult, kormányhatározat van arról, hogy itt cégek fognak letelepedni. Csőzik László, Érd polgármestere elmondta, hogy az ipari park története 2003-ban indult. Az érdi képviselő-testület akkor nagy többséggel elfogadta, hogy itt ipari park lehet.

Csőzik László, Érd polgármestere beszél a lakossági fórumon. Mellette ül Tárnok polgármestere, Lukács László, a kép jobb szélén pedig a térség orszéggyűlési képviselője, Aradszky András – Forrás: Facebook/Csőzik László

Az érdi polgármester azt állítja, hogy a tárnokiak 17 év alatt hivatalosan a füle botjukat sem mozdították a szomszédba épülő ipari park miatt. Csőzik László hozzátette: Érd vezetése kifejezetten azt szeretné, hogy nagy forgalmú, nagy árbevételű cégek érkezzenek Érdre, mert sok iparűzési adóbevételre van szüksége a városnak. Arra kérte a tiltakozókat, próbáljanak meg közösen jó megoldást találni.

Aradszky András országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az ipari park fontos beruházás a térségben, és ne arról legyen szó a gyűlésen, hogy ne épüljön meg a park, hanem arról, mi kell ahhoz, hogy a környéken élők is elégedettek legyenek.

Lukács László, Tárnok polgármestere egy felszólalásra reagálva elmondta, azért nem tüntet az ipari park ellen mellett, mert ő más eszközökkel képviseli a tárnokiakat.

A tárnokiak felháborodtak

Felháborító, hogy a lakók megkérdezése nélkül épül ipari park a lakóházaktól 50 méterre – fogalmazott Angyal Levente az ipari parkot ellenző 600 fős lakossági csoport vezetője. Mint fogalmazott nekik nincs bajuk azzal, hogy Érdnek ipari parkja lesz, de az ne Tárnok szomszédságában legyen.

Angyal levente idézett a környezeti hatástanulmányból. Ebből kiderül, hogy a jelenlegi teherautóforgalom duplázódni fog a 7-es főúton, amely érzékenyen érinti az ott élőket, ráadásul arra számítanak, hogy a személyforgalom nagy része Tárnokon fog keresztülhaladni.

A tilkatozókat képviseliő Angyal Levente felszólalása – Forrás: Facebook/Csőzik László

A lakossági csoport határozottan elutasítja, hogy az építési zaj és a növekvő forgalomért semmilyen kárpótlást sem kapnak. Mint fogalmazott a vezetőjük: minden alkotmányos eszközzel megpróbálják megakadályozni az ipari park kialakítását.

Majd hozzátette: ha mégis itt alakítják ki az ipari parkot, követelik, hogy alakítsák át a környék közútforgalmát annak érdekében, hogy a megnövekvő forgalom ne lehetetlenítse el a tárnokiak mindennapi életét.

Ipari park mizéria Gödön

Az agglomeráció legismertebb ipari parkja Gödön van, ahol a Samsung új akkumlátorgyára miatt fellobbant lakossági indulatok elsöpörték a korábbi fideszes polgármestert. Utóda a momentumos Balogh Csaba megpróbálta megakadályozni a beruházást, de erre válaszul a kormány kiemelt gazdasági övezetté nyilvánította a területet. Ezzel elvonták a polgármester hatáskörét és az iparűzési adóbevételeket a településtől.

Kiemelt kép illusztráció, nem a leendő érdi ipari park helyszínét, hanem a tárnoki ipari park területét ábrázolja – Forrás: tarnoktelek.hu