Vonják vissza Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökének és Horváth Gyula, a szervezet szakmai elnökhelyettesének felmentését és induljon független vizsgálat az augusztus 20-val összefüggő intézkedésekről mind az operatív törzs tevékenységének mind a meteorológiai prognózisok vonatkozásában – írta közös állásfoglalásában az Országos Meteorológiai Szolgálat több vezetője.

Kirúgták őket

Mint arról korábban beszámoltunk Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfőn azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elnézést

Az OMSZ még vasárnap délelőtt a Facbook-oldalán elnnézést kért a pontatlan prognózisért, de szerintük a bizonytalansági faktor benne van a szakmájukban.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Vizsgálóbizottság

Most arról írnak, hogy egy független vizsgálóbizottság végezze el az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését. Ezt a kiértékelés szintén hozzák nyilvánosságra és a vizsgálat idejére vonják vissza Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentését.

Nyomásgyakorlás

Kitértek arra is, hogy operatív törzzsel folytatott kapcsolattartás során “olyan elvárások és nyomásgyakorlás” merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, amely – mint fogalmaztak – “nagy mértékben rátelepedett” előrejelzéseik kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot.

Miért pont most?

Megjegyezték, hogy szinte ezzel egyidőben történt a meteorológiai szolgálat elnökének, Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amelyet – “egyéb indoklás híján” – a médiahírek alapján az augusztus 20-ai eseményekkel hoznak összefüggésbe.

Politika

Mindezek “olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani” – írták az állásfoglalásban.

Mér régóta el akarták küldeni őket

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely úgy fogalmazott: “a kormány támogatja a felmentést. Az augusztus 20-ai tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzésen túl már tervezték felmenteni a meteorológia szolgálat két vezetőjét. Az utolsó utáni csepp volt a pohárban a téves előrejelzés.

Az OMSZ a hivatalos meteorológia szervezet

A BudaPestkörnyéke.hu által végigkisért kormányzati tájékoztatón szó esett még arról is, hogy “amíg van egy erre szakosodott állami szerv, addig csak hozzájuk fordulhat egy másik állami szervezet – ezért bízták az OMSZ-re az időjárás-előrejelzést augusztus 20-án, de a menesztési szándék már régóta megvolt.

Áder János kitüntette

A most felmentett vezetők egyikét, az elnökhelyettest 2020-ban a magyar arany érdemkereszttel tüntette ki a köztársasági elnök.

Címlapfotónk az OMSZ közösségi oldala.