Váratlan időpontra hirdettek kormányzati sajtótájékoztatót. Az előzetes találgatások között ott volt az esetleges megállapodás Brüsszellel, az elmaradt tűzijáték ügye vagy a kormányzati katonai repülő útja Moszkvába.

Semjén Zsolt vezette a kormányülést

Ki tudják elégíteni az áram- és a gázszükségletet – kezdte Gulyás Gergely kormányszóvivő. A fűtőértékkel van baj, ezt egyértelműsítik. Megajoule-ban számolnak, az orosz gáz a legjobb, a magyar második, a máshonnan jövő a leggyengébb. A lényeg, hogy a kormány ebben számol, és ezt hirdeti ki. Elvben marad a meghirdetett köbméternyi kedvezményes ár.

Európai Unió

Igen intenzív tárgyalásokon vagyunk túl – fejtegette Gulyás Gergely. Mindenre adtak választ, itt lényegében az EU-s pénzekről van szó, azaz a helyreállítási alapról. Még nincs aláírva a megállapodás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Időjárás

Miért mentették fel az OMSZ két vezetőjét? – kérdezte az állami tévé. A kormány támogatja a felmentést. Az augusztus 20-ai tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzésen túl már tervezték felmenteni a meteorológia szolgálat két vezetőjét. Az utolsó utáni csepp volt a pohárban a téves előrejelzés.

Nyugdíj

Várhatóan a tavalyival megegyező prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok a GDP-növekedés alapján.

Orbán Viktor hol van?

A miniszterelnök még szabadságon van. A horvát elnökkel nem hivatalosan találkozott egy vacsorán egy horvát szigeten. Nem összefutottak – árnyalta a képet Gulyás Gergely.

Még az OMSZ-ről

Általában pontatlanok voltak az előrejelzések. Kompetencia-kérdésnek tekinti ezt a kormány. A kabinet egyetértett a felmentéssel, mert egyszerűen nem jók a vezetők. Nem vonják vissza a menesztéstől szóló döntést. Csak augusztus 20. miatt nem rúgták volna ki őket. Két vezetőről van szó, az elnökről és egyik helyetteséről.

Vodafone-ügy

Miért veszi meg a kormány a telefoncéget, nem magas az ár? Szólt a Magyar Nemzet kérdése. Gulyás Gergely válasza: könyvvizsgálat után történik a vásárlás. 700 milliárd feletti összegről van szó. Az állam kisebbségi vevő lesz, lehet. 2010 óta fontolgatják.

Benzinárról

Gulyás Gergely: október elsejéig biztosan maradnak az ársapkák, előtte dönt a kormány az esetleges folytatásról.

Honvédségi Falcon Moszkvába

Nagy Márton miniszter tárgyalt energetikai kérdésekben (vásárlás) Moszkvában. Gulyás Gergely reméli, hogy sikerrel. Később arról esett szó, hogy 3,8 milliárd köbméter van a tárolókban, ez 76 téli napra elegendő. Ha csak a lakossági felhasználást vesszük, akkor fél évre is elég lehet.

Bezárásokról is kérdeztek

Iskolákat, kórházakat, szociális intézményeket nyitva kell tartani az energiaáraktól függetlenül – mondta Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva, amely az online tanításról szólt.

Forint

A kormány meg akarja őrizni a forint értékét. Tartható hiányt terveznek 2023-ra, ezért mindent megtesznek. A forint visszatért oda, ahol ezelőtt 1,5-2 hónappal ezelőtt már volt – volt az érv.

Ki fér bele az átlagfogyasztásba?

A gáz és villany fogyasztási helyek 75 százaléka a rezsicsökkentés alá esik – erősítette meg Gulyás Gergely. Több közvetlen támogatást nem tudnak adni. Ennél nincs nagyobb támogatás Európában.

Szigetelés és a többiek, meg a kisnyugdíjasok

Két héten belül új hitelprogramokat, támogatásokat jelentenek be az energiatakarékosság területén – részleteket nem mondtak. Később külön említette Gulyás Gergely a splitklímákat, remélik, hogy ezekkel a támogatásokkal sokan tudnak majd élni. Főleg olyanok, akik valamivel az átlagfogyasztás felett vannak.

Kijevben

A köztársasági elnök, Novák Katalin külügyi diplomáciai igazgatója Kijevben tárgyalt – ismerték el, de részleteket nem mondtak. Ukrajna biztonságának jövőbeli garanciáiról is szó volt.

Bécsi látogatás

28 fős stáb utazott. Személy szerint Gulyás Gergely egy autóban utazott Orbán Balázzsal, hogy spóróljanak egy bécsi tárgyalásra Orbán Viktor kíséreteként. A Hotel Bristol jó szálloda Bécsben, de vannak drágábbak is. Extrém luxusról kár lenne beszélni, én is ott aludtam – közölte mosolyogva Gulyás Gergely.

Szankciók

Ha Magyarország csatlakozna a brüsszeli szankciókhoz, jobb lenne a tárgyalási pozíciója? – kérdezte egy kormánybarát tévé. Gulyás Gergely egyértelmű válasza: nem.

20 fok a közintézményekben

Ezzel kapcsolatban nem született döntés, még minden elképzelhető. Sokba kerül a fűtés, négyszeresére rúgnak a költségek idén – még nincs kormánydöntés. Tavaly 1,5 milliárdba került ez, jövőre 23 milliárdba.

Még a Vodefone-ról, az államnak megéri

A Vodafone összeolvadhat a nemrég megvett Digivel, hiszen mind a kettőben a 4iG is benne van – szólt a kérdés. Nincs ilyen terv – mondta Gulyás Gergely. Szerinte a Vodafone nyereséges. Egy kérdés szerint, az elmúlt évek adatai alapján 43 év múlva térül meg a befektetés. A válaszból azt is kiderült, hogy az állam olyan hitelt venne fel, amelynek törlesztése kisebb, mint a várható nyereség.

Kinek az ötlete volt?

A 4iG kezdett tárgyalni a Vodafone-nal, és utána kapcsolódott be a magyar állam – mondta Gulyás Gergely. Amúgy a Ferihegyi repülőteret is megvennék, ha tudnák.

Ha alkalmatlanok, akkor miért ők adtak előrejelzést?

Amíg van egy állami szerv, addig csak hozzájuk fordulhat egy másik állami szervezet – ezért bízták az OMSZ-re az időjárás-előrejelzést augusztus 20-án, de a menesztési szándék már régóta megvolt. Lényegében ezzel ért véget a mai Kormányinfó.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor