Két éve készült el a Lidl áruház a Fehérvári úton. Azóta sem nyitott ki. Eddig nem kapott hatósági engedélyt rá. Most úgy tűnik, hogy megszületett a megállapodás.

Ipari terület volt

A Fehérvári út 70/A szám alatt a környéken élők és az arra járók évek óta azt láthatják, hogy egy korábbi ipari épület helyén épült egy Lidl áruház, amelynek cégére le van takarva, az üzlet pedig zárva.

Megállapodás

Az önkormányzat és a Lidl Bt. által most megkötött településrendezési szerződés jelentős lépés abba az irányba, hogy megnyithasson az üzlet – írja az ujbuda.hu.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

2017-ben kezdték építeni

A beruházást a Lidl még 2017-ben kezdte meg, később viszont jogvita bontakozott ki a vállalat és az önkormányzat akkori vezetése, majd az engedélyező hatóságként eljáró kormányhivatal között.

Építési szabályzat

A fennmaradási engedélyhez – vagyis hogy az épület minden érintett szerint megfeleljen a jogszabályoknak – szükség volt a területen jelenleg hatályos építési szabályzat módosítására.

Bevállaltattak a Lidl-vel néhány dolgot

A Lidl Magyarország Bt. a Nagysurány utca felől két telken, az ottani ingatlanok helyén, közhasználat számára nyitott zöld felületet hoz létre, a Galambóc utca és a Nádorliget utca találkozásánál vízelvezetési feladatokat végeztet el, valamint az ingatlan környezetében fásítást is vállal.

Negyedmilliárd az önkormányzatnak

A Lidl kivitelezésében megvalósuló munkálatok mellett az áruházlánc két ütemben összesen 250 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat közlekedési, valamint humán infrastruktúra fejlesztési feladatainak ellátásához az ingatlan környezetében.

Még azért nem nyílt meg, de van rá remény

A fennmaradási engedély megszerzéséhez az épületen és a kerületi építési szabályzaton is minimális módosításokat kell végrehajtani. A kerület és a cég részéről ezeknek a módosításoknak az elvégzése lesz az első, nagyon fontos lépés abba az irányba, hogy a Fehérvári úton a közeljövőben egy új, a lakossági igényeknek megfelelő kereskedelmi szolgáltatás jöjjön létre.

Van, aki örül, és van, aki nem

Az elsők között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy már épül egy új áruház Budakeszin, de szabálytalanságok miatt visszabontásra kötelezték a Lidl-t a hatóságok.

Vita a 2. kerületben

Augusztusban írtunk arról, hogy a 2. kerületben is épül egy új Lidl áruház. A Honvád utca és a Kővári út sarkán a korábbi építőanyag kereskedés helyén valósul meg a beruházás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs szükség Lidl-re

Az ellenzői szerint túl nagy lesz a forgalom, a dugó, természetvédelmi terület közelében épül, ráadásul olyan sok bevásárlóhely van a közelben. “Vicc az egész. Sehol a világon nincs ennyi bevásárlóközpont mint nálunk. Egyebkent van házhozszállítás is. Tegyük tönkre a családi házas környékünket és a kisvállalkozókat” – írja egy hölgy egy helyi Facebook-csoportban.

Utcák helyett parkolóban

Mások arról írnak, hogy végre itt is lesz Lidl, nem kell távolra utazni, a parkolót pedig pozitívumnak tartják, így nem kell majd a környező utcákban parkolni. Mások röviden csak úgy fogalmaznak: Hajrá Lidl.