Eddig csaknem 48 ezer 12 év feletti általános iskolás és középiskolás gyereket, fiatalt regisztráltak előzetesen a szülők a tanévkezdésre szervezett iskolai oltásokra – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

Kampányszerű oltás

A kormányzati portálon azt írták: az iskolákban a koronavírus elleni oltásokat augusztus 30-én és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án adják be az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az oltás Pfizer-vakcinával történik majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Folyamatosan nyitott a regisztráció

A tájékoztatás szerint a 12 év feletti korosztály számára is folyamatosan nyitott az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége is, amelyen keresztül eddig 205 ezer diákot regisztráltak oltásra és 171 ezren (83 százalék) már fel is vették azt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Értesítés

A szülők visszajelzései alapján az iskolák összesítették az oltási igényeket, és a jelentkezők számától függően vagy a tanuló saját iskolájában, vagy egy közeli iskolában jelölik ki az oltás helyszínét. A szülők az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről külön értesítést kapnak majd.

Szülői nyilatkozat

Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők e-mailben megkapták. Az első oltás után 3 héttel adják be a második oltásokat ugyanabban az iskolában, ahol az első oltást.

Nem kell megvárni az iskolai oltást

A közleményben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy nem kell feltétlenül megvárni az iskolai oltást, hiszen a gyereket továbbra is könnyedén lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu holnapon, majd a regisztráció érvényesítése után időpontot is lehet foglalni a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Ugyanez azokra a pedagógusokra és iskolai dolgozókra is igaz, akik esetleg még nem vették fel az oltást. A már korábban beoltott pedagógusok és iskolai dolgozók akár már a harmadik oltásra is tudnak időpontot foglalni.

Ez lenne a kormány célja

A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb – írták a kormányzati portálon, hozzátéve: továbbra is az oltást javasolják a diákok és a pedagógusok védelméért.

Az átoltottság

A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen – hangsúlyozták a koronavirus.gov.hu oldalon, ennek ellenére a szülők és a tanárok bizonytalanok. Az iskolakezdést illetően.

Nagy a bizonytalanság

Mint ahogyan azt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is megírtuk az információhiány miatt különböző szülői Facebook csoportokban terjed a pletyka, több család pedig már arról hallott, hogy a koronavírus negyed hulláma miatt szeptember közepén már online oktatásra állnak át az intézmények.

Rengeteg a megválaszolatlan kérdés

“Tényleg szeptember közepétől online oktatás lesz újra? A mamám mondta ezt nekem, így hallotta a tévében.” “Annyi mindent hallani, hogy csak két hétig lesz iskola… igaz lehet ez?” “Október közepén, azt hiszem, 15-től lesz online oktatás” “A nagyobbiknál már szervezik az oltást, mi engedjük, hogy beadják. Nekik két hétig biztos lesz suli, de utána nem tud semmit az igazgató” “Jön az ősz, a hideg, hűvös idők, indul majd ismét a vírusinvázió, megszaporodnak a megbetegedések, szóval igen, lehet, hogy októberre korlátoznak mindent, az iskolát is” – ilyen és ehhez hasonló kommentek árasztották el a közösségi felületeket, ezekből pedig arra lehet következtetni, hogy mindezek egyelőre csak sejtések, hivatalos megerősítés ugyanis nincs.

A virológusok aggódnak

Ezzel szemben a virológusok nem ennyire optimisták. Duda Ernő például már napokkal ezelőtt megfogalmazta álláspontját a témában, szerinte kemény hetek várnak ránk, mint mondja: „ez a vírus eddig már annyi meglepetést okozott, hogy nem lehet tudni, miképp alakul a jövő, mi lesz itt az iskolakezdéskor” ugyanakkor hozzátette, hogy az nagy előny, a tanárok 90 százaléka már védett.

Nem reagál az EMMI

A Blikk kereste az EMMI-t annak kapcsán, hogy készülnek-e bármiféle vésztervvel, ám a kérdéseikre nem kaptak választ. A dologban már csak az is nagyon érdekes, hogy a minisztérium ígért az intézményeknek egy kvázi útmutatót, ami a higiéniás szabályok betartására vonatkozik, ám ilyet egészen idáig nem kaptak, holott egy hét múlva ilyenkor már rég becsengettek.

Az igazgatók döntése

Vagyis mindez azt is jelenti, hogy az igazgatók józan ítélőképességére van bízva, hogy például lesz-e kötelező maszkviselés az iskolákban, vagy visszatér reggeli testhőmérséklet mérés.

Kapcsolódó:

Nem tudni pontosan, milyen szabályok lesznek

Ezen túlmenően rengeteg a még tisztázatlan kérdés, a szülők mellett a tanárok is választ várnak: nem tudni ugyanis, milyen szabályok vonatkoznak majd a tanórákon kívüli iskolai tevékenységekre, a távolságtartásra, az iskolai étkezésre, a szülők, illetve az iskolához nem tartozók belépésére, írja a lap.

Fokozott figyelem

Annyi biztos, a kormány továbbra is fontosnak nevezték, hogy a szülők ne vigyenek közösségbe olyan gyereket, akinek tünetei vannak, a köznevelési intézmények pedig fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető higiénés és egészségvédelmi szabályokra.

Nem kötelező a maszk

Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását – áll a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal Facebook