Alig egy hét múlva újra becsengetnek az iskolákban, s bár hiába szűkös az idő konkrét válasz még mindig nincs azt illetően, hogy akkor jelenléti vagy távoktatásra kell-e számítsanak a szülők. Bár a kormány álláspontja szerint a jelenléti oktatás veszi kezdetét szeptember elsején, a szülők mégis tanácstalanok, ugyanis a virológusok szerint, illetve a nemrég nyilvánosságra került szennyvízadatok azt engedik láttatni, hogy bizony szeptember közepe környékén berobbanhat a delta variáns.

Terjednek a pletykák

Az információhiány miatt különböző szülői Facebook csoportokban terjed a pletyka, több család pedig már arról hallott, hogy a koronavírus negyed hulláma miatt szeptember közepén már online oktatásra állnak át az intézmények, írja a Blikk.

Rengeteg a megválaszolatlan kérdés

“Tényleg szeptember közepétől online oktatás lesz újra? A mamám mondta ezt nekem, így hallotta a tévében.” “Annyi mindent hallani, hogy csak két hétig lesz iskola… igaz lehet ez?” “Október közepén, azt hiszem, 15-től lesz online oktatás” “A nagyobbiknál már szervezik az oltást, mi engedjük, hogy beadják. Nekik két hétig biztos lesz suli, de utána nem tud semmit az igazgató” “Jön az ősz, a hideg, hűvös idők, indul majd ismét a vírusinvázió, megszaporodnak a megbetegedések, szóval igen, lehet, hogy októberre korlátoznak mindent, az iskolát is” – ilyen és ehhez hasonló kommentek árasztották el a közösségi felületeket, ezekből pedig arra lehet következtetni, hogy mindezek egyelőre csak sejtések, hivatalos megerősítés ugyanis nincs. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A kormány pozitív

Sőt, a kormány szöges ellentétéről beszél mindannak, ami a szülőkben felmerül, hiszen Novák Katalin egy nappal ezelőtt azt mondta: a jelenleg adatok lehetővé teszik azt, hogy jelenléti oktatás legyen az iskolákban.

Az adatok

Mindezt csak megerősítik a nyilvánosságra került oltottsági adatok, amiből kiderül, hogy a 16-18 évesek közül már minden második diák beoltatta magát júliusban, a 12-15 évesek oltása pedig az előzetes regisztráció alapján zajlik, mindez a koronavirus.gov.hu oldalon olvasható.

Kampányszerű oltás

Mint írják augusztus 30-án és 31-én, szeptember 1-jén és 2-án pedig kampányszerű oltást szerveznek a 12 évesnél idősebb diákoknak az iskolákban, akik a Pfizer-vakcinát kapják majd meg.

A virológusok aggódnak

Ezzel szemben a virológusok nem ennyire optimisták. Duda Ernő például már napokkal ezelőtt megfogalmazta álláspontját a témában, szerinte kemény hetek várnak ránk, mint mondja: „ez a vírus eddig már annyi meglepetést okozott, hogy nem lehet tudni, miképp alakul a jövő, mi lesz itt az iskolakezdéskor” ugyanakkor hozzátette, hogy az nagy előny, a tanárok 90 százaléka már védett.

Nem reagál az EMMI

A Blikk kereste az EMMI-t annak kapcsán, hogy készülnek-e bármiféle vésztervvel, ám a kérdéseikre nem kaptak választ. A dologban már csak az is nagyon érdekes, hogy a minisztérium ígért az intézményeknek egy kvázi útmutatót, ami a higiéniás szabályok betartására vonatkozik, ám ilyet egészen idáig nem kaptak, holott egy hét múlva ilyenkor már rég becsengettek.

Az igazgatók döntése

Vagyis mindez azt is jelenti, hogy az igazgatók józan ítélőképességére van bízva, hogy például lesz-e kötelező maszkviselés az iskolákban, vagy visszatér reggeli testhőmérséklet mérés.

Nem tudni, milyen szabályok lesznek

Ezen túlmenően rengeteg a még tisztázatlan kérdés, a szülők mellett a tanárok is választ várnak: nem tudni ugyanis, milyen szabályok vonatkoznak majd a tanórákon kívüli iskolai tevékenységekre, a távolságtartásra, az iskolai étkezésre, a szülők, illetve az iskolához nem tartozók belépésére, írja a lap.

Nyílt levél

A Civil Köztársasági Platform egyébként mindezek tisztázása érdekében nyílt levelet intézett Maruzsa Zoltán, közoktatási államtitkárhoz, melyben többek között azt kérdezik, hogy “Kidolgoztak-e a nyár folyamán – a korábbi negatív,  nagy lelki megterhelést, oktatásbeli elmaradásokat és emberáldozatokat is követelő tapasztalatok alapján – intézkedéscsomagot és működési protokollt a különböző várható járványügyi helyzetekre?”

Választ várnak a következő kérdésekre is:

  • Tervezik-e tesztelni a diákokat a tanévkezdéskor? A tanév során – a külföldi tapasztalatokra építve – hány naponta tervezik tesztelni a diákokat?
  • Hány iskolapolgár megbetegedése esetén kerülhet sor a jelenléti oktatásról digitálisra való átállásra, erről ki köteles dönteni, s hány órán belül? Kapnak-e döntési jogosultságot a szakképzéshez hasonlóan a köznevelésben is az intézményvezetők, vagy továbbra is napokat kell várni az operatív törzs döntésére?
  • Lesz-e valódi, kiterjedt kontaktkutatás?
  • Az eddigiektől eltérően megtudhatják-e a szülők minden esetben,  ha az iskolában, az osztályban fertőzötteket találnak?
  • Ha – akár csak a fertőzési gócokban – online oktatásra kényszerülnek az iskolák vagy egyes tanulók, kapnak-e ehhez eszközöket, internetet a rászorulók, kapnak-e a digitálisan oktatók hozzájárulást a rezsihez (áram, internet-előfizetés)?
  • Milyen intézkedésekkel kívánják segíteni a digitális oktatás során lemaradtakat?
  • Az ombudsman állásfoglalásának megfelelően igazoltnak tekinthető-e a fertőzésveszély miatti hiányzás? Milyen esetekben kell az iskolának biztosítania az otthonmaradóknak a felkészítést, osztályzást?
  • Milyen – reálisan megvalósítható – korlátozásokat terveznek jelenleg, illetve a járványhelyzet rosszabbodásával a tanórán kívüli iskolai tevékenységekre, a távolságtartásra, az iskolai étkezésre, a szakszolgálati tevékenységre, az ének- és testnevelésórákra, a szülők és iskolához nem tartozók belépésére, a maszkhasználatra stb. vonatkozóan? – olvasható a nyílt levélben, ami teljes egészében itt érhető el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels